لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۵۳

هشدار علی‌اف در مورد کاهش «فاجعه‌بار» سطح دریای خزر؛ بندرهای شمال ایران در معرض «بی‌استفاده‌ شدن» هستند


 دریای خزر در حال «آب رفتن» است. تصویر از آرشیو
دریای خزر در حال «آب رفتن» است. تصویر از آرشیو

الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان، روز دوشنبه در جریان یک کنفرانس خبری مشترک با همتای روس خود ولادیمیر پوتین، نسبت به کاهش «فاجعه‌بار» میزان آب دریای خزر هشدار داد.

همزمان، یک مقام دولتی در ایران با هشدار در مورد «پس‌رفت آب دریای خزر» گفت: تداوم این وضعیت موجب بی‌استفاده شدن بندر‌های شمالی کشور می‌شود.

علی‌اف روز دوشنبه در کنفرانس خبری در باکو گفت جمهوری آذربایجان و روسیه توافق کرده‌اند که این «فاجعه زیست‌محیطی» را مورد تحلیل و بررسی قرار دهند.

دیدار الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان، و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در باکو، پایتخت آذربایجان. دوشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۳
دیدار الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان، و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در باکو، پایتخت آذربایجان. دوشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۳

رئیس جمهوری روسیه در این ارتباط اظهارنظر نکرد.

یک مقام جمهوری آذربایجان به خبرگزاری رویترز گفت که افزایش تبخیر ناشی از تغییرات آب و هوایی و تغییر مسیر رودخانه ولگا به منظور آبیاری، دو عامل عمده در کاهش سطح آب دریای خزر هستند.

به گفته او، تغییرات در سطح آب دریای خزر بخش‌های زیست محیطی و اقتصادی از جمله عملیات‌های مرتبط با نفت و گاز را از خود متاثر کرده است.

باکو میزبان کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در ماه نوامبر سال جاری میلادی خواهد بود.

مطالعات علمی نشان می‌دهد سطح آب دریای خزر که طی یک سده گذشته به‌شدت در نوسان بوده، به‌ویژه از اواسط دهه ۷۰ شمسی کاهش یافته است.

هشدار در مورد «بی‌استفاده شدن بندر‌های شمالی» ایران

مهدی رهنما، رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو ایران روز دوشنبه با هشدار در مورد «پس‌رفت آب دریای خزر» گفت: تداوم این وضعیت موجب بی‌استفاده شدن بندر‌های شمالی کشور می‌شود. به گفته او در این صورت بندرها «را باید به عمق بیشتر دریای خزر منتقل کنیم. علاوه بر آن منبع رطوبتی برای منطقه کاهش می‌یابد و موجب افزایش شدت تغییرات اقلیمی می‌شود.»

رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو تاکید کرد: تداوم پس رفت دریای خزر در برخی مناطق نظیر بخش‌های شرقی دریا مانند خلیج گرگان می‌تواند این پهنه را به کانون گردوغبار تبدیل کند.

این در حالی است که میزان آلودگی هوا و هجوم ریزگردها در آسمان ایران در حال افزایش است و بر اساس اعلام رسانه‌ها، ۶۰ درصد ایران مورد هجوم ریزگردها قرار گرفته است؛ سازمان محیط زیست ایران می‌گوید مناطقی در شمال غربی ایران با یک موج ریزگرد از منشایی جدید روبرو شده: ترکمنستان.

منصور سهرابی متخصص بوم‌شناسی و محیط زیست پیشتر به صدای آمریکا گفته است:«ریزگردهای ایران دو کانون داخلی و خارجی دارد ولی مسئله اصلی مربوط به کانونهای داخلی است نه کشورهای خارجی.»

او افزود:«مسیر طی شده که منجر به خشکیدن تالابهای ایران شده و بسیاری از مناطق کشور و همه ایران را درگیر ریزگردها کرده است ناشی از مدیریت غلط جمهوری اسلامی است.»

XS
SM
MD
LG