لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۱

ایوب کریمی و ۶ زندانی دیگر در قزل‌حصار و هانی آلبوشهبازی در زندان سپیدار اهواز اعدام شدند


تصویری از ایوب کریمی، یکی از هفت زندانی اعدام شده در زندان قزل‌حصار
تصویری از ایوب کریمی، یکی از هفت زندانی اعدام شده در زندان قزل‌حصار

منابع حقوق بشری گزارش دادند که قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایوب کریمی و شش زندانی دیگر را که هنوز هویتشان روشن نیست، سحرگاه روز چهارشنبه هشتم آذر در زندان قزل‌حصار استان البرز اعدام کرد.

سازمان حقوق بشر ایران گزارش داده که اعدام ایوب کریمی «بدون انجام ملاقات آخر» صورت گرفته است.

ایوب کریمی، زندانی اهل سنت کُرد، از ۱۴ سال پیش در زندان بود و منابع حقوق بشری گفته‌اند صدور حکم اعدام برای او «بر اساس اعترافات زیر شکنجه و بدون دادرسی عادلانه» بوده است.

محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، اعدام ایوب کریمی را «همچون سایر زندانیان سیاسی» بدون برخورداری از دادرسی عادلانه و بنا بر اعترافات تحت شکنجه دانسته و این اقدام را «یک جنایت» قلمداد کرده که «مسئولان جمهوی اسلامی باید در قبال این جنایت پاسخگو باشند.»

به گفته امیری مقدم، «مقامات جمهوری اسلامی در خلأ توجه جامعه بین‌المللی» زندانیان سیاسی را اعدام می‌کند.

مدیر این سازمان حقوق بشری مستقر در نروژ تأکید کرده که «جامعه جهانی و به‌خصوص دولت‌های پایبند به اصول حقوق بشر که با جمهوری اسلامی روابط دیپلماتیک دارند، باید سکوت خود را در قبال موج اعدام‌ها بشکنند و واکنش درخور نشان دهند.»

در مهر ۱۳۸۷ عبدالرحیم تینا توسط افراد ناشناس کشته شد. ماه‌ها پس از این قتل، ایوب کریمی و شش شهروند اهل سنت دیگر در بهمن ۱۳۸۸ در ارتباط با آن بازداشت شدند.

به گفته آرش صادقی، ایوب کریمی پس از ۱۴ ماه بلاتکلیفی در زندان‌های اوین و ارومیه، در سال ۹۱ به زندان رجایی‌شهر در استان البرز انتقال یافت و در مرداد سال جاری و در جریان تعطیل شدن زندان رجایی‌شهر، به زندان قزل‌حصار در همان استان برده شد.

آرش صادقی، فعال حقوق بشر در ایران، که خود سال‌ها در زندان رجایی‌شهر زندانی بوده است، در شرح بازداشت و جزئیات پرونده ایوب کریمی و شش زندانی اهل سنت دیگر که در این پرونده مشترک متهم شده بودند، گفته است که آنها «در دادگاهی دو دقیقه‌ای و بدون داشتن حق وکیل و بدون ادله کافی» در اسفند ۱۳۹۴ توسط «محمد مقیسه» رئیس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به اعدام محکوم شدند.

به گفته او به جز ایوب کریمی شش متهم دیگر «انور خضری، کامران شیخه، فرهاد سلیمی، قاسم آبسته، خسرو بشارت، و داوود عبداللهی» بودند که احکام اعدام آنها یک بار به شعبه هم‌عرض فرستاده شد و با تأیید دوباره اعدام توسط ابوالقاسم صلواتی، این بار علی رازینی در شعبه ۴۱ دیوان عالی کشور احکام صادره را تأیید کرد.

قاسم آبسته یکی دیگر از متهمان این پرونده بود که حدود سه هفته قبل، یعنی ۱۴ آبان با اتهام «افساد فی‌الارض» توسط قوه قضاییه جمهوری اسلامی در زندان قزل‌حصار استان البرز اعدام شد.

همچنین خبرگزاری‌های حکومتی در ایران گزارش داده‌اند که یک شهروند به نام هانی آلبوشهبازی در ارتباط با اعتراضات پاییز ۱۳۹۸ روز چهارشنبه در زندان سپیدار اهواز اعدام شده است.

به گزارش ایلنا، شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی آبادان هانی آلبوشهبازی را با اتهام «محاربه» به اعدام محکوم کرده بود و این حکم توسط شعبه ۴۹ دیوان عالی کشور تأیید شده بود و «امروز» چهارشنبه «با حضور دادستان‌های عمومی و انقلاب مرکز استان و شادگان» در زندان سپیدار اهواز اجرا شد.

مقامات جمهوری اسلامی در روزهای گذشته همچنین یک نوجوان ۱۷ ساله به نام حمیدرضا آذری را در ارتباط با یک پرونده قتل و میلاد زهره‌وند، معترض ۲۲ ساله، را در ارتباط با اعتراضات شهریور ۱۴۰۱ اعدام کردند. اقدامی که دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای آن را محکوم کرد.

نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل، اعدام‌های اخیر در ایران را «جنگ حکومت» علیه «مردم بی‌دفاع» دانست و ضمن درخواست از مردم ایران برای این که «دادخواهان را تنها نگذارند»، از کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز درخواست کرده که برای توقف اعدام در ایران اقدام فوری کند.

شمار قابل توجهی از زندانیان از جمله معترضان بازداشت‌شده در ایران همچنان در خطر اعدام قرار دارند.

پیش از این، دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرده است که جمهوری اسلامی ایران «با سرعتی نگران‌کننده» اعدام می‌کند و میزان اعدام‌ها در هفت ماه نخست سال جاری نسبت به دوره زمانی مشابه در سال گذشته ۳۰ درصد افزایش داشته است.

پگاه بنی‌هاشمی، حقوق‌دان، پیشتر در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا، تأکید کرد که مجازات اعدام در طول عمر جمهوری اسلامی همواره ابزاری برای «سرکوب و رعب‌آفرینی» بوده است.

XS
SM
MD
LG