مدیرکل «ستاد بحران» استان سیستان و بلوچستان گفت که «طوفان و ریزگرد» طی چهار روز گذشته، «۳۳۰ نفر» از مردم منطقه را «راهی بیمارستان» کرده است.
مجید محبی، مدیرکل ستاد بحران سیستان و بلوچستان به خبرگزاری دولتی «ایرنا» گفت: وقوع «طوفان گرد و خاک» و «پراکنده شدن ریزگرد» شامل پنج شهرستان زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز واقع در شمال این استان طی روزهای گذشته «۳۳۰ نفر» از مردم منطقه را راهی «بیمارستان و مراکز درمانی» کرده است.
بر این اساس، در مجموع «۲۷۳ نفر» به صورت سرپایی درمان و از بیمارستان مرخص شدهاند و «۵۷ نفر» نیز همچنان در مراکز درمانی بستری هستند.
استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران به سبب همجواری با دریای عمان و نزدیکی به اقیانوس آرام، همواره در معرض طوفانهای سخت قرار دارد اما تاکنون زیرساخت مناسبی برای مهار این پدیده پر تلفات جوی یا کاهش آسیبهای آن در نظر گرفته نشده است.
این رویدادهای آب و هوایی در شرایطی رخ میدهد که چنین طوفانهایی قابل پیشبینی بوده و اغلب پیش از ورود به منطقه جغرافیایی ایران، بر کشورهای نزدیکی همچون هند و پاکستان اثر گذاشته و سپس وارد استان سیستان و بلوچستان میشود.
علی ملاشاهی، رئیس گروه پیش بینی و هشدار هواشناسی استان سیستان و بلوچستان نیز اعلام کرده که «وزش باد شدید همراه با گرد و خاک» با شدت بیشتر از روز گذشته (سوم تیرماه) در نیمه شمالی این استان آغاز شده و تا دوشنبه (پنجم تیرماه) ادامه دارد.
به گفته این مقام دولتی، در این مدت، سرعت وزش باد به حدود «۱۰۰ کیلومتر بر ساعت» خواهد رسید که علاوه بر افزایش «ذرات معلق» در هوای منطقه، «کاهش دما» را نیز به همراه دارد.
در این حال، استان سیستان و بلوچستان بهصورت ادواری نیز با بادهای شدیدی موسوم به «۱۲۰ روزه» از ابتدای تابستان هر سال مواجه میشود که در برخی مواقع به همراه خود گرد و غبار و آلودگی هوا تا چند برابر حد استاندارد را دارد.
به عقیده برخی کارشناسان، کمکاری دولتهای مختلف جمهوری اسلامی در دهههای گذشته برای ایجاد زیرساختهای لازم در کاهش صدمات و تلفات چنین رویدادهای جوی و همچنین بیتوجهی به خشک شدن منابع آبی استان سیستان و بلوچستان به ویژه تالاب «هامون» یا رودخانه مهم «هیرمند»، تاثیر بسزایی در تشدید عوارض پدیدههایی مانند طوفان اخیر داشته است.
از سوی دیگر، بر پایه یک گزارش پژوهشی در «پایگاه دادههای باز ایران» و با بررسی شاخصهای هواشناسی در دورههای یک ساله و ۱۰ ساله، «۹۷ درصد» از مساحت کل ایران به دلیل کاهش بارندگی و افزایش دما دچار «خشکسالی» است.