روزنامه نیویورک تایمز در مقالهای به قلم کارلوتا گال با عنوان «اختلافات سیاسی بین جناحها در افغانستان توافق تقسیم قدرت با ابتکار جان کری را به مخاطره انداخته است» مینویسد: به نظر میرسد که توافق تقسیم قدرت با طرح اختلافات جدی بین دو جناح رقیب بر سر نحوه بازشماری آرای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، و مقاومت در برابر تشکیل دولت وحدت ملی به خطر افتاده است.
دو رقیب انتخاباتی روز جمعه در نیل به توافق درباره جزئیات فنی بازشماری آرا و بازرسی انتخابات نتوانستند به توافق برسند، هر چند مذاکرات ادامه مییابد.
ایده تشکیل دولت وحدت ملی از دیرباز مورد حمایت گروههای اقلیت افغانستان بوده است؛ اما به نظر میرسد اکنون با مقاومتهایی در آن کشور روبروست.
یکی از نامزدهای معاونت عبدالله عبدالله ستاد انتخاباتی اشرفغنی احمدزی را متهم به انکار توافق تقسیم قدرت ابتکاری وزیر امور خارجه آمریکا کرد.
محمد محقق گفته است «از آغاز توافق، حزب رقیب سعی کرد از توافق کنار بکشد. آنها در موارد متعددی با روند بازشماری و بازرسی مخالفت کردند، چند بار از روند بازشماری خارج شدند، همچنین جار و جنجال بر پا کردند. پس از بحث و گفتگو با اعضای گروه خود تصمیم گرفتند که توافقهای فنی و سیاسی را امضا نکنند.»
محقق در ادامه گفت «اگر آنها موافقتنامه را امضا نکنند، فکر میکنم روند توافق حاصله را به بنبست بکشانند و ما بار دیگر باید شاهد بحران باشیم.»
او در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر این که شکست مذاکرات به خشونت منجر خواهد شد، گفت دعا میکنم که چنین نشود.
فیضالله ذکی، سخنگوی ستاد انتخاباتی اشرفغنی گفت که آنها کماکان پایبند به توافق سیاسی هستند و منتظر پیشنهادی درباره جزئیات فنی و تکنیکی از سوی کمیسیون مستقل انتخابات هستند.
ذکی همچنین گفت «ما هیچ چیزی را به تعویق نمیاندازیم، رسیدن به توافق بر سر موضوع کلیدی تشکیل دولت وحدت ملی نیاز به مذاکرات زیادی دارد، زیرا ما هرگز چنین تجربهای را در نظام سیاسیمان نداشتهایم، و یافتن پاسخ برای یک سری از پرسشها نیاز به زمان است.»
اختلاف نظر عمده و اساسی بین دو جناح رقیب بر سر تشکیل دولت وحدت ملی است.
روز جمعه، احمدضیاء مسعود، معاون پیشین ریاست جمهوری، که به ستاد اشرفغنی پیوسته است، در یک سخنرانی چارچوب توافق سیاسی را رد کرد. او از دولتی که منعکسکننده تعادل همسان بین گروههای قومی افغانستان باشد، حمایت کرد ، ولی افزود «ما باید بفهمیم که یک دولت وحدت ملی به معنای تقسیم قدرت در دولت نیست. جناحی برنده است که درباره ترکیب دولت تصمیم میگیرد، و بازنده اساسأ یک جناح مخالف قوی را در برابر دولت تشکیل میدهد.»
آقای مسعود همچنین گفت اگر آقای اشرفغنی ببازد، هیچیک از اعضای تیم او در دولت شرکت نخواهند کرد و در عوض یک گروه مخالف (اپوزوسیون) تشکیل خواهند داد تا در انتخابات بعدی شرکت کنند. اما ذکی گفت آقای مسعود نظر شخصی خود را بیان کرده است. ولی واقعیت این است که شمار دیگری از حامیان متنفذ اشرفغنی نیز مثل مسعود فکر میکنند.
آقای اشرفغنی در یک مصاحبه در هفته جاری گفت که به تعهد خود بر توافق سیاسی پایبند است. او میپرسد «آیا ترجیح میدهی جامعهای متفرق و آشفته داشته باشی یا این که دولتی داشته باشی که بتوانی به بحث و گفتگو در داخل آن بپردازی؟»
آقای محقق میگوید «طرفداران ما از هر تصمیمی که ما بگیریم، حمایت میکنند؛ اما اگر عموم مردم ببینند که طرف مقابل از توافق حمایت نمیکند و فقط سعی میکند بر آرای تقلبیشان پافشاری کنند، مردم وارد صحنه خواهند شد.»