لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۷

اعتراض های مردمی به بی حرمتی به قرآن در افغانستان ادامه دارد


اعتراض های مردمی به بی حرمتی به قرآن در افغانستان ادامه دارد
اعتراض های مردمی به بی حرمتی به قرآن در افغانستان ادامه دارد

در دومین روز متوالی اعتراض های مردمی نسبت به بی حرمتی و سوزاندن قرآن در پایگاه اصلی ناتو در افغانستان، روز چهارشنبه چهار تن کشته و ده ها نفر در چندین شهر این کشور زخمی شدند.

در شرایطی که هزاران نفر به سوزاندن قرآن اعتراض کرده اند، سفارت آمریکا اعلام کرد از کارمندان خود خواسته است تا ساختمان این سفارت را ترک نکنند و تردد و سفر آن ها را ممنوع کرده است.

خبرگزاری رویترز رویدادهای روزهای گذشته پیش از خروج نیروهای نظامی خارجی تا پایان سال ٢٠١٤ از افغانستان را یک فاجعه برای نیروهای ناتو به رهبری ایالات متحده خوانده است که با ستیزه جویان طالبان مبارزه می کنند.

پس از آن که کارگران افغان به هنگام جمع آوری زباله ها در پایگاه هوایی بگرام واقع در شمال کابل، نسخه های سوخته شده قرآن را پیدا کردند، دولت ایالات متحده و فرمانده آمریکایی نیروهای خارجی به رهبری ناتو در افغانستان پوزش خواهی کردند.

اما این عذرخواهی سبب نشد که خشم مردم افغان را فرو بنشاند. هزاران تن از مردم افغانستان بار دیگر به خیابان ها ریختند و شعارهای ضدآمریکایی سر دادند.

به دست آوردن دل و جلب افکار عمومی مردم افغانستان برای به سرانجام رساندن تلاش های بین المللی برای شکست طالبان حیاتی است. سوانح مشابه گذشته نیز عامل پدید آمدن شکاف و نفرت عمیق مردم افغان نسبت به حضور ده ها هزار نیروی خارجی در افغانستان بود.

زمانی که یک کشیش در ایالت فلوریدا در آمریکا درآوریل سال ٢٠١١ قرآنی را به آتش کشید، هفت کارمند خارجی سازمان ملل متحد در طی اعتراض های سه روزه در افغانستان کشته شدند.

یک مقام امنیتی بلندپایه افغان با اشاره به گزارش های پلیس به رویترز گفت که پیمان کاران امنیتی غربی که در پایگاه نظامی ایالات متحده در کابل کار می کردند به روی معترضان آتش گشودند و چندین تن را زخمی کردند.

رحیم الله ١٧ ساله شاهد بود زمانی که غفار برادر ٢٣ ساله اش در طی تظاهرات سنگ پرتاب می کرد، یکی از این پیمانکاران به پای راست او شلیک کرد. رحیم الله گفت: «او هم اکنون در بیمارستان داود خان بستری است.»

مقامات «نیروی امداد امنیت بین المللی» گفتند از این تیراندازی اطلاع ندارند.

اندک زمانی بعد، معترضان زخمی که در مسیر پرترافیک جاده جلال آباد در نزدیکی کابل بودند گفتند که پلیس افغان به سمت آن ها شلیک کرده بوده است.

حساسیت های فرهنگی

محمد ظهیر، رئیس واحد جنایی پلیس کابل گفت بیست و یک نفر، از جمله ١١ مامور پلیس در پایتخت زخمی شدند. ایوب سالنگی، رئیس پلیس شهر نیز بین مجروحان بود که با پرتاب سنگ از ناحیه ساق پا زخمی شده است.

روشن خالد، سخنگوی استان پروان گفت دو نفر در این استان که پایگاه بگرام در آن قرار دارد، به ضرب گلوله پلیس افغانستان کشته شدند و سیزده تن دیگر به هنگام حمله به ماموران پلیس مجروح شدند.

دین محمد درویش، سخنگوی فرماندار استان لوگر، واقع در شرق کابل گفت یک معترض به ضرب گلوله پلیس استان کشته شده است.

غلام سخی کارگر، سخنگوی وزارت بهداشت افغانستان گفت در طی دو سانحه تیراندازی به سمت معترضان در حداقل یکی از چهار منطقه پایتخت، یک نفر بر اثر جراحات ناشی از شلیک گلوله در این بیمارستان در کابل جان خود را از دست داده است.

منتقدان می گویند نیروهای غربی اغلب حساسیت های فرهنگی و مذهبی این کشور را درک نمی کنند. مسلمانان قرآن را کلام خدا قلمداد می کنند و با نهایت احترام با این کتاب برخورد می کنند.

زمانی که خبر سوزانده شدن قرآن در پایگاه بگرام به گوش مردم رسید، بیش از دو هزار نفر در اعتراض به این امر تظاهرات کردند.

بنا به گفته پلیس، اکثر مجروحان به دلیل پرتاب سنگ و چوب از سوی معترضان زخمی شده بودند. معترضان به صفوف پلیس و پایگاه های نظامی اطراف کابل یورش بردند و لاستیک های خودروها را سوزاندند، خودروها را تخریب کردند و پنجره ها را شکستند.

معترضان در تظاهرات بزرگی که در حومه پایتخت افغانستان برگزار شد، شعارهای «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر (پرزیدنت حامد) کرزی» سر دادند.

اجمل هجده ساله و یکی از معترضان در کابل گفت: «زمانی که آمریکایی ها تا این حد به ما توهین می کنند، ما هم به شورشیان خواهیم پیوست.»

تظاهرکنندگان بخشی از مجموعه مسکونی را به آتش کشیدند که کارگران پیمانکار خارجی در آن اقامت دارند.

یک شاهد عینی به رویترز گفته است که این آتش سوزی بخشی از مهمانخانه مجموعه «روستای سبز» را تخریب کرده است. بیش از ١٥٠٠ نفر که بیشتر آن ها پیمان کاران خارجی هستند در این مجموعه کار و زندگی می کنند.

دامنه خشم عمومی به مجلس افغانستان نیز کشیده شده است و چند تن از نمایندگان مجلس در داخل صحن پارلمان شعار «مرگ بر آمریکا» سر دادند.

موج اعتراض ها به چندین شهر افغانستان کشیده شده است. در جلال آباد، واقع در شرق افغانستان، معترضان در شعارهای خود ملا محمد عمر، رهبر طالبان افغانستان را ستودند و شعار «زنده باد ملا عمر» سر دادند.

رسانه های افغانستان گزارش دادند تظاهرات اعتراضی در استان پروان، در نزدیکی پایتخت برگزار شده اند. صدها معترض نیز در استان لوگر در برابر دفتر فرماندار تجمع کردند. برخی سنگ پرتاب کردند. اعتراض های جداگانه ای نیز در جلال آباد در شرق کشور برگزار شدند.

برخی از معترضان پرچم های آمریکا را به آتش کشیدند و شعار «مرگ بر آمریکا» سر دادند. برخی دیگر تانکرهای سوخت را در نزدیکی فرودگاه شهر آتش زدند.

در کراچی، بزرگترین شهر پاکستان در همسایگی افغانستان، صدها طلبه مدارس اسلامی علیه سوزاندن قرآن گردهمایی اعتراضی برگزار کردند.

عبدل بسیط، یکی از رهبران معترض گفت: «دولت پاکستان باید سفیر آمریکا را احضار کند و از وی بخواهد تا عذرخواهی کند. اگر او پوزش خواهی نکرد، باید او را از کشور اخراج کرد.» برخی دیگر مواضع سخت گیرانه تری اتخاذ کردند.

تعدادی از معترضان فریاد زدند «برای افرادی که به قرآن بی احترامی کرده اند، بخشش جایز نیست. فقط مرگ.»

XS
SM
MD
LG