دو کاندیدای رقیب انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، عبدالله عبدالله و اشرف غنی، روز شنبه بالاخره به توافق رسیدند که قدرت را با یکدیگر تقسیم کنند.
توافق دو کاندیدای رقیب، به بیش از دوماه تنش در افغانستان پایان داد.
بحران سیاسی که در پی اعتراض کاندیداهای رقیب به نتایج انتخابات ریاست جمهوری به وجود آمد، در آستانه خروج کامل نیروهای نظامی خارجی از افغانستان و سپردن مبارزه با طالبان به دست نیروهای داخلی، به بیثباتی در آن کشور دامن زد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، جمعه شب گروههایی از طرف هر دو کاندیدا تا پاسی از شب گذشته با نمایندگان سازمان ملل متحد گفتگو کردند تا توافق مشارکت دو کاندیدا در قدرت را نهایی کنند. قرار است این توافق روز یکشنبه پی از تکمیل بازشماری آرای انتخابات – که از سوی سازمان ملل انجام گرفته، اعلام شود.
فیضالله زکی، سخنگوی اشرف غنی گفته: «هر دو طرف بر سر تمامی موارد صد در صد به توافق رسیدهاند و هیچ موضوع مورد اختلاف طرفین وجود ندارد.»
مجیب رحیمی، سخنگوی عبدالله عبدالله، هم توافق دو طرف را تأیید کرد، ولی از جزئیات آن چیزی نگفت.
در این میان، سخنگوی حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان گفته توافق روز یکشنبه در مراسمی با حضور آقای کرزی رسماً امضا خواهد شد.
بیشتر حامیان عبدالله عبدالله اقوام تاجیک و هزاره ساکن شمال کشور، و حامیان آقای غنی از پشتونها هستند – که اکثریت جمعیت افغانستان را تشکیل میدهند.
نتایج نهایی بازشماری آرای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، که روز پانزدهم فروردین برگزار شد، برای بازشماری هشت میلیون رأی به دو کاندیدای مرحله دوم انتخابات تا کنون به طول انجامیده است.
بازشماری آرا براساس توافقی که با میانجیگری جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در تیرماه به دست آمد، انجام گرفت. آقای کری در تلاش برای جلوگیری از سقوط افغانستان به ورطه خشونت داخلی میانجیگری بین دو کاندیدای رقیب را برعهده گرفت.
به نوشته رویترز، هر دو کاندیدا، عبدالله عبدالله و اشرف غنی پذیرفتهاند که به نتایج بازشماری آرا گردن بگذارند و یک دولت وحدت ملی تشکیل دهند. قرار است برنده دور دوم انتخابات ریاست جمهوری شود و نفر دوم معاونت را – با اختیارات گسترده به دست گیرد.