لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۷

استقبال کارشناسان از طرح حفظ نیروهای آمریکایی در افغانستان


نیروهای امنیتی افغان در شهر قندوز پس از خروج شورشیان طالبان - مهر ۱۳۹۴
نیروهای امنیتی افغان در شهر قندوز پس از خروج شورشیان طالبان - مهر ۱۳۹۴

تصمیم دولت باراک اوباما به ادامه استقرار نیروهای آمریکایی در افغانستان با تقدیر و تحسین مقامات و مردم آن کشور، و انتقادهایی در آمریکا روبه‌رو شده است.

برگرفته از نشریه گاردین

هفته گذشته، رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد برای کمک به امنیت افغانستان ده هزار نیروی آمریکایی در سال ۲۰۱۶ در افغانستان باقی می‌مانند، و در سال ۲۰۱۷ هم ۵ هزار و ۵۰۰ نیرو در پایگاه‌های کوچک آمریکا در افغانستان خواهند ماند.

آقای اوباما در اظهارات هفته گذشته‌اش خطاب به "مردم افغان، که زجر بسیار کشیده‌اند" گفت: "آمریکا به شما و حفظ افغانستانی امن، باثبات، و یک‌پارچه متعهد است ... و به شما که امروز دست به کار دفاع و بازسازی کشورتان هستید، یادآور می‌شوم که ایالات متحده به تعهداتش پای‌بند است."

حلیمه کاظم، خبرنگار افغان، در مقاله‌ای در روزنامه بریتانیایی گاردین طرح جدید دولت آقای اوباما را تحسین کرده و از قول نیلوفر شجاع، مشاور رسانه‌ای افغان-آمریکایی، اعلام حفظ شماری از نیروهای ایالات متحده در افغانستان از سوی رئیس جمهوری آمریکا را تحقق یک مسئولیت اخلاقی خوانده است. او می نویسد به نظر خانم شجاع که پس از دو سال اقامت در کابل به شهر خودش سان فرانسیسکو برگشته "خروج نیروهای آمریکایی طبق برنامه، افغانستان را نابود می‌کرد. افغانستان آمادگی دفاع از خود را ندارد. الآن هنوز خیلی کارها هست که انجام نشده، و خیلی کوتاهی‌ها شده؛ ولی من به عنوان یک فرد افغان- آمریکایی که سال های زیادی را در هر دو کشور گذرانده‌ام؛ آقای اوباما را تحسین می‌کنم که احساس مسئولیت به خرج داد و اطمینان داد که افغانستان، پیش از وقت به حال خود رها نمی‌شود."

خیلی از افغان‌ها با خانم شجاع درباره حمایت از تصمیم آقای اوباما هم‌عقیده هستند.

حضور نیروهای آمریکایی از لحاظ روانی تأثیر مثبت بسیار زیادی روی مردم و دولت افغانستان می گذارد، چون به طالبان و دیگر گروه‌های تروریستی اجازه نمی‌دهد که خود را بار دیگر مالک افغانستان بدانند. به گفته علی محمد، تحلیلگر امور افغانستان "آن‌ها می‌دانند که نیروهای بین‌المللی در افغانستان هستند."

البته تصمیم رئیس جمهوری آمریکا در داخل کشور با انتقادهایی روبه‌رو شد؛ از جمله برخی او را متهم کردند که خلاف وعده‌اش به پایان دادن به جنگ افغانستان عمل کرده و اقدام اخیرش می‌تواند نشانه جنگ بی‌پایان باشد.

در ادامه مقاله آمده خانم شجاع و دیگران می‌گویند سال ۲۰۱۵ تا به حال سالی پرآشوب بوده، و ماه گذشته اعضای طالبان تلاش کردند شهرهایی مثل قندوز را به تصرف درآورند. مردم – به ویژه مردان جوان – سعی دارند هر طور شده از جنگ طولانی و فرساینده‌ای که اقتصاد و مشاغل کشور را به باد داده، فرار کنند. کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در شهریور ماه گزارش داد که در نتیجه کشمکش‌ها در افغانستان، ۹۵۰،۰۰۰ هزار نفر آواره داخلی در کشور وجود دارد.

شرجان احمدزی، مسئول همآهنگی برنامه‌های آموزشی مرکز مطالعات افغانستان در دانشگاه ایالتی نبراسکا در شهر اوماها، می‌گوید: "حمله طالبان به قندوز نشان داد که چطور تمام پیشرفت‌های ۱۳ ساله در کشور ممکن است یک‌شبه نابود شود. پیام آقای اوباما به تقویت روحیه نیروهای امنیتی افغان کمک می‌کند."

بارنت روبین، کارشناس برجسته امور افغانستان و مشاور ارشد پیشین نماینده ویژه دولت آمریکا در پاکستان و افغانستان عقیده دارد که نیروهای مسلح افغان کمبودهای زیادی دارند، اما بزرگترین آن‌ها کمبود تکنیکی در ارتش نیست: "یک دولت ضعیف و که متحد نباشد نمی‌تواند ارتشی قوی داشته باشد. تا وقتی کشمکش سیاسی دولت را فلج می‌کند و جلوی کارکرد نهادهای کشور بر مبنای قانون اساسی را می‌گیرد، نیروهای امنیتی و دفاعی کشور قدرتی نخواهند داشت."

از سوی دیگر، با توجه به ماموریت محدود آمریکا برای آموزش نیروهای امنیتی افغان و جنگ با طالبان، خیلی‌ها متقاعد نشده‌اند که حضور آمریکا به رشد اقتصاد و جلب سرمایه‌گذاری – که برای ایجاد مشاغل به شدت مورد نیاز است – می‌تواند کمک کند.

"دوست" جوان ۱۸ ساله – که نام خانوادگی‌اش را نگفت – قصد دارد با پرداخت ۱۰،۰۰۰ دلار به قاچاقچیان خود را به آلمان یا سوئد برساند. او می‌گوید "ده سال است که درس می‌خوانم و کار می‌کنم؛ و نمی‌خواهم حالا دست روی دست بگذارم و بیکار بنشینم. اینجا نه امنیت هست و نه کار برای امثال من پیدا می شود."

خانم شجاع می‌گوید "دوست" نماینده نسلی از جوانان افغان است که بعد از کاهش نیروهای آمریکا و ناتو در افغانستان، دشوارترین وضعیت را داشته‌اند: "نسل آن‌ها بیشتر از همه از حضور آمریکا بهره برد، و طبیعی است که وقتی آمریکا افغانستان را ترک کرد، بیشتر از همه آسیب دید."

XS
SM
MD
LG