لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۲

رئیس جمهوی روسیه قول داد نیروهای آن کشور را از گرجستان خارج کند


دیمیتری مدودِ یف رئیس جمهوی روسیه قول داده نیروهای آن کشور را از گرجستان خارج کند. به گزارش روزنامه فرانسوی فیگارو، رئیس جمهوری روسیه این مطلب را در مکالمه تلفنی خود با نیکلا سرکوزی همتای فرانسوی خود عنوان کرده است. مسکو جزئیات مربوط به عقب شینی نیروهای آن کشور از گرجستان، مانند زمان یا سرعت انجام این عمل را فاش نکرده و بر اساس گزارش ها، هنوز علائمی از تحرکات وسیع قوای روسی در این جهت به چشم نمی خورد.

با وجودیکه هنوز مرکز شهر گوری گرجستان در اشغال نیروهای روسیه است قوای روسی مستقر در حومه آن محل تحرکاتی را آغاز کرده اند که در صورت ادامه و شدت بخشیدن به آن منجر به عقب نشینی از آن شهر خواهد شد. اين شهر ۵۰ هزار نفره واقع در ۷۵ کیلومتری غرب تفلیس، که زادگاه ژوزف استالین دومین رهبر شوروی سابق و مرکز ایالت شیتا کارتی گرجستان است، علائم آشکاری از اشغال چند روزه توسط نیروهای روسیه را از خود نشان می دهد.

قسمت اعظم اظهارات مردم کوچه و بازار در گرجستان و مقامات رسمی مانند الکساندر لومایا رئیس شورای امنیت ملی آن کشور از انتظار توام با نگرانی در مورد عقب نشینی قوای روسیه از خاک کشورشان حکایت می کند.

چهار روز بعد از شروع بحران گرجستان، دیمیتری مدوديف در ملاقات با ادوارد کوکویتی و سرگئی باقابش رهبران دو ایالت جدائی طلب اوستیای جنوبی و آبخازیا از عدم امکان همزیستی مسالمت آمیز مردم آن نواحی در چارچوب گرجستانی واحد سخن گفته بود.

در ادامه کوشش های کشورهای اروپائی برای پایان دادن به بحران گرجستان آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، که بعد از ملاقات با رهبر روسیه به تفلیس رفته بود در سخنانی تاکید کرد تصمیم سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در گردهمآئی اخیر آن نهاد در بخارست در خصوص پذیرش گرجستان به قوت خود باقی ست و تفلیس در صورت تمایل هنوز می تواند به عضویت ناتو در آید.

میخائیل ساکاشویلی ریئس جمهوری گرجستان نیز در بیاناتی با تاکید بر عقب نشینی فوری قوای روسیه از کشورش و ضمن مخالفت شدید با جدا شدن بخشی از خاک گرجستان به جای راه حلی متعلق به یکی دو قرن پیش خواستار حل و فصل این بحران شد.

بحران اخیر گرجستان در ۱۸ مرداد و پس از حمله غافلگیرانه نیروهای نظامی تفلیس به اوستیای جنوبی به منظور تحت کنترل درآوردن شینوالی مرکز آن ایالت جدائی طلب آغاز شد. اين تهاجم از شمال و غرب و با تصرف پوتی بزرگترین بندر آن کشور در کناره دریای سیاه صورت بحرانی با ابعاد گسترده در روابط مسکو با غرب ادامه يافت. پذیرش نصب ۱۰ ضد موشک آمریکائی موسوم به پاتریوت توسط لهستان در یکی دو روز اخیر تنها یکی از ابعاد اين بحران است، امری که بعد از ۱۸ ماه مذاکره میان واشنگتن و ورشو صورت گرفت و تحرکات نظامی فرامرزی مسکو و بیسابقه بودن آن از هنگام تجاوز اتحاد شوروی سابق به افغانستان در سال ۱۹۷۹ تاثیر بسزائی در انجام آن داشته است.

XS
SM
MD
LG