در آستانه دور دوم انتخابات رياست جمهوری در زيمبابوه، مورگان جانگرای، رهبر حزب مخالف دولت رابرت موگابه اعلام کرده است که برای جلوگيری از ادامه خونريزی، در انتخابات شرکت نمی کند. جانگرای از هوادارانش خواست جانشان را به خطر نيندازند؛ و در انتخابات روز جمعه به وی رأی ندهند. رئيس کميسيون اتحاديه آفريقا، بحران انتخابات خشونت بار در زيمبابوه را موجب «نگرانی عميق» خوانده است، و می گويد اعضای اتحاديه گفتگو بر سر اتخاذ تصميم مناسب در برابر زيمبابوه را آغاز کرده اند.
مورگان جانگرای، رهبر مخالفان دولت زيمبابوه و کانديدای انتخابات رياست جمهوری در آن کشور، ديروز (يکشنبه) در يک کنفرانس خبری انصراف خود را از ادامه مبارزات انتخاباتی اعلام کرد و گفت علت اين تصميم وی آن بوده است که هزاران جوان شورشی حامی رابرت موگابه، جلوی اجتماع هواداران حزب جنبش دگرگونی دموکراتيک را گرفتند. به عقيده آقای جانگرای، شرکت هواداران وی در انتخابات روز جمعه آينده ممکن است به قيمت جان آنها تمام شود؛ چرا که آقای موگابه به هيچ وجه حاضر نيست از پست رياست جمهوری دست بکشد. وی ۲۸ سال است که رياست جمهوری زيمبابوه را بر عهده دارد؛ و قصد دارد اين سمت را برای يک دوره ۴ ساله ديگر در دست داشته باشد.
مورگان جانگرای به خبرنگاران گفت حزب آقای موگابه در روند انتخابات دستکاری کرده است و دلايل متعددی وجود دارد که برگزاری انتخابات آزادانه و عادلانه در اين شرايط، امکان پذير نيست.
به گفته رهبر مخالفان زيمبابوه، دولت از خشونت حمايت می کند، و در حالی که قدرت از نيروهای انتظامی گرفته شده، و مأموران پليس دست روی دست گذاشته اند و نگاه می کنند، شبه نظاميان وابسته به حزب آقای موگابه، به اعمال غيرانسانی از جمله تجاوز، شکنجه، قتل، آتش سوزی عمدی و آدم ربايی دست می زنند. رئيس ستاد مشترک ارتش جلوی تحقق خواسته مردم را می گيرد؛ سازمان اطلاعات کشور مخفيانه برای برهم زدن ثبات کشور برنامه می ريزد؛ و شاخه نظامی حزب حاکم به طور غيرقانونی خيابان ها را مسدود می کند، و جلوی رفت و آمد مردم و اتوموبيل ها را می گيرد، و هيچ نهادی جلودار آن نيست.
آقای جانگرای همچنين به استفاده غيرمجاز شبه نظاميان عضو و هوادار حزب حاکم از اسلحه گرم اشاره کرد و گفت با اين کار فضای نظامی بر انتخابات حاکم شده است. حزب حاکم زيمبابوه موسوم به زنو-پی اف تبليغات گسترده ای در رسانه ها پخش کرده، و با تلفيق تصاوير تونی بلر، نخست وزير پيشين بريتانيا، پرزيدنت بوش، و مورگان جانگرای، سعی در القای آن دارد که آقای جانگرای دست نشانده خارجی است.
روند خشونت بار انتخابات زيمبابوه مورد نکوهش سازمان ملل متحد و مقامات آفريقايی قرار گرفته است. ارويک کومالو، رئيس ناظران پارلمان های آفريقايی می گويد با توجه به اقدامات هواداران موگابه، کناره گيری آقای جانگرای غير منتظره نبود. وی می گويد تنها يک حزب اجازه ورود به مبارزه انتخاباتی ندارد، از دسترسی به رسانه های همگانی و سفر به دورو بر کشور برای تبليغات انتخاباتی محروم است، و واضح است که چنين انتخاباتی کاملاً يکسويه خواهد بود.
از سوی ديگر، تابو امبکی، رئيس جمهوری آفريقای جنوبی، تنها راه نجات زيمبابوه را وفاق ميان دو حزب عمده آن کشور و يافتن راه حلی برای وضعيت موجود در آن کشور می داند.
آقای جانگرای اعلام کرده است که روز چهارشنبه برنامه خود را برای آينده زيمبابوه اعلام می کند؛ ولی به جزئيات برنامه هايش اشاره ای نکرده است.