در حالی که دولت عراق در پی جلب موافقت مجلس آن کشور با پيمان همکاری استراتژيک ميان دولت آمريکا و دولت عراق است، رهبران دموکرات کنگره آمريکا معتقدند اين توافقنامه با پايبند کردن نيروهای آمريکا به حضور بلندمدت در عراق رئيس جمهوری بعدی آمريکا را در برابر عمل انجام گرفته قرار می دهد. دولت بوش معتقد است اين توافقنامه هر چند نيازمند تصويب از سوی مجلس عراق است اما، نيازی به تصويب کنگره آمريکا ندارد و بر رهبر آتی آمريکا هم محدوديت هايی تحميل نمی کند. جوزف بايدن و ريچارد لوگر، سناتورهای ارشد دموکرات و جمهوريخواه کميته روابط خارجی سنا، می گويند عليرغم چند روز گزارش ژنرال ديويد پتريوس و رايان کراکر پرسش هايی حياتی درباره استراتژی دولت بوش در عراق بی پاسخ مانده است.
نانسی پلوسی، رئيس مجلس نمايندگان آمريکا، معتقد است دولت نوری المالکی هنوز تصميم های لازمی را که اقدامات متناسب با جانفشانی های نيروهای آمريکا را به دنبال داشته است اتخاذ نکرده است. پلوسی دولت مالکی را مانع اصلی صلح می داند نه القاعده، ايران يا شورشيان سنی.
رئيس دموکرات مجلس نمايندگان آمريکا که از سال ۲۰۰۶به اين سو نزديک به چهل بار از طريق طرح های ناموفقی قصد متعهد کردن پرزيدنت بوش به خروج برنامه ريزی شده نيروهای آمريکا از عراق داشته است ديروز در واکنش به طرح پرزيدنت بوش مبنی بر توقف روند کاهش نيروها در تابستان به شبکه خبری سی بی اس گفت خروج نيروها تنها راهی است که دولت مالکی برای برقراری آشتی ملی و صلح احساس مسوليت خواهد کرد.
ژنرال پتريوس و رايان کراکر در چهار نشست با کنگره بارها نسبت به خطر نفوذ ايران در صورت خروج زودهنگام از عراق هشدار دادند.
پلوسی گفت در طرح دموکرات ها برای خروج از عراق نيروها منطقه را ترک نمی کنند بلکه به پايگاههايی در منطقه منتقل خواهند شد. سناتور جمهوريخواه ريچارد لوگر، عضو ارشد کميته روابط خارجی سنا، ديروز به سی ان ان گفت اشاره مداوم به ايران در گزارش پتريوس تلويحا حامل اين پيام است که ادامه حضوردر عراق برای پرهيز از درگيری با ايران ضروری است.
توافقنامه همکاری امنيتی بلندمدت آمريکا و عراق بسياری از قانون گذاران دموکرات و گروهی از جمهوريخواهان را نسبت به عواقب حضور بلندمدت نظامی در عراق نگران کرده است.
زبيگنو برژينسکی، مشاور پيشين امنيت ملی آمريکا، معتقد است هر چه حضور آمريکا در عراق طولانی تر شود امکان برخورد نظامی با ايران بيشتر می شود.
رابرت گيتس، وزير دفاع آمريکا، که خود چند سال در دفتر برژينسکی کار می کرد، ديروز در گفتگويی با سی بی اس ضمن مخالفت با ايده برژينسکی گفت اتفاقا فکر می کند امکان برخورد نظامی اتفاقی ميان ايران و آمريکا بسيار اندک است. وزير دفاع آمريکا گفت مقابله با فعاليت های ايران در جنوب عراق در دست اجراست و در مسير درستی قرار دارد. به باور گيتز مهم اين است که دولت مالکی در پی عمليات بصره بيش از پيش نسبت به نقش مخرب ايران در جنوب واقف شده است.
سناتور لوگر معتقد است اقدامات ايران در حمايت توامان از گروههای شيعه رقيب و دولت مالکی اين فضا را در واشنگتن دامن زده است که مخالفين جنگ به اين باور برسند که اگر نگران عراق نيستند بهتر است واقعا نگران هژمونی ايران باشند.
سناتور دموکرات جوزف بايدن، رئيس کميته روابط خارجی سنا، معتقد است دولت بوش بايد در باره ميزان کنترلی که بر دولت مالکی و روابطش با ايران دارد واقع بينانه عمل کند چون خواهی نخواهی ايران نفوذ خود در کشور همسايه را حفظ خواهد کرد.