لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۵۸

ستایش «شجاعت» پرستو احمدی توسط کاربران؛ تشکیل پرونده قضایی


پرستو احمدی، خواننده معترض
پرستو احمدی، خواننده معترض

در حالی که کاربران با ستودن شجاعت پرستو احمدی، او را به «خورشیدی خاموش‌نشدنی» تشبیه کرده‌اند، قوه قضاییه جمهوری اسلامی بدون نام بردن از خانم احمدی اعلام کرد برای او و دست‌اندرکاران «کنسرت فرضی در یک کاروانسرا» پرونده قضایی تشکیل داده است.

خبرگزاری حکومتی میزان، وابسته به قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز پنج‌شنبه ۲۲ آذر گزارش داد که در پی انتشار تصاویری با عنوان «کنسرت فرضی در یک کاروانسرا» که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، و «در آن یک گروه به خوانندگی خانمی بدون رعایت موازین قانونی و شرعی در حال اجرای یک قطعه موسیقی هستند، پرونده قضایی تشکیل شد.»

قوه قضاییه جمهوری اسلامی در حالی برای این خواننده جوان زن پرونده تشکیل داده که کاربران در رسانه‌های اجتماعی شجاعت و صدای او را ستوده‌اند؛ از جمله جواد حیدریان روزنامه‌نگار در ایران، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «بی‌اغراق این کنسرت پرستو احمدی در کاروانسرایی تاریخی یکی از خلاقانه‌ترین و شجاعانه‌ترین کارهای اعتراضی است که کسی در سال‌های اخیر علیه محدودیت‌های اجتماعی و سیاسی حکومت انجام داده است. ترکیبی از انواع زیبایی، صحنه، آدم‌ها، موسیقی، معماری، لباس و ... بیش باد!»

در گزارش میزان ادعا شده که «کلیپ مورد اشاره هیچ مجوز قانونی نداشته و موازین قانونی و فرهنگی کشور در آن رعایت نشده است.»

ادعای رعایت نشدن «موازین فرهنگی کشور» در اجرای خانم احمدی توسط قوه قضاییه در حالی است که «کنسرت کاروان» در یک مکان تاریخی با به کارگیری نمادهایی از جمله فرش ایرانی و اجرای چند ترانه قدیمی شناخته‌شده همراه بوده است.

از جمله پرستو احمدی در «کنسرت کاروانسرا»، قطعه پرآوازه «مرا ببوس» را با همراهی احسان بیرقدار، سهیل فقیه‌نصیری، امین طاهری، و امیرعلی پیرنیا اجرا کرده است.

بر خلاف ادعای عدم رعایت «موازین فرهنگی کشور»، برخی کاربران نیز به «گردنبند ایران» خانم احمدی اشاره کرده‌اند.

گردنبند «نقشه ایران» بر گردن پرستو احمدی، خواننده معترض
گردنبند «نقشه ایران» بر گردن پرستو احمدی، خواننده معترض

اجرای این کنسرت در یکی از کاروانسراهای ایران با هنرمندی پرستو احمدی، در روز چهارشنبه ۲۱‌ آذر، بدون حجاب اجباری و پخش زنده آن از کانال یوتیوب، به یکی از پربازدیدترین رخدادهای بازتاب‌یافته در رسانه‌های اجتماعی ایران تبدیل شد و مورد توجه و تحسین بسیاری از کاربران رسانه‌های اجتماعی قرار گرفت.

پرستو احمدی در توضیح اجرای این کنسرت در کانال یوتیوب پخش‌کننده این اثر نوشته است: «من، پرستو دختری که می‌خواهم برای مردمی که دوستشان دارم بخوانم. این حقی است که نمی‌توانستم از آن چشم بپوشم؛ خواندن برای خاکی که عاشقانه دوستش دارم.»

این هنرمند و خواننده ایرانی در ادامه افزوده است: «اینجا، در این نقطه از ایران عزیزمان، در این تکه‌ای که تاریخ و اسطوره‌های ما به هم پیوند می‌خورند، صدای من را در این کنسرت فرضی بشنوید و خیال کنید، این وطن زیبا را.»

مهدی یراحی، خواننده معترض که پیشتر در پی حمایت از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ با اجرای ترانه‌هایی در حمایت از حقوق زنان به زندان افتاده بود، در واکنش به اجرای «کنسرت کاروان» خطاب به پرستو احمدی گفته است: «خودِ تو خورشیدی. غیر ممکن است غروب شود.»

مونا برزویی، ترانه‌سرا، که او نیز در پی حمایت از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد به دست مقامات جمهوری اسلامی بازداشت شده بود نیز با تحسین پرستو احمدی در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: «بشو هر آن که هستی!»

برخی کاربران نیز تصویر اجرای پرستو احمدی را در کنار اعتراض تک‌نفره ویدا موحد، دختر خیابان انقلاب، به عنوان «نمادهایی از شجاعت و ایستادگی» دانست‌اند که بعدها در کتاب‌های تاریخ خواهند آمد.

اجرای کنسرت کاروانسرا توسط پرستو احمدی و گروهش واکنش‌هایی خارج از فضای رسانه‌ای ایرانی نیز در پی داشته است. از جمله حساب رسمی اسرائیل به فارسی در ایکس، این اقدام او را «شجاعت» توصیف کرد و نوشت: «زنان و مردان شجاع ایرانی دیکتاتور مذهبی را شکست خواهند داد، خیلی زودتر از آنچه تصور می‌کنید.»

پرستو احمدی در جریان اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ در ایران نیز قطعه «از خون جوانان وطن» را اجرا کرده بود که پس از استقبال گسترده‌ مردم از این اقدام، در مهر ۱۴۰۲ به نهادهای امنیتی احضار و برای او پرونده تشکیل شد.

صدای زن و خوانندگی زنان در بیش از چهار دهه گذشته در ایران با ممنوعیت‌ها و محدودسازی‌های شدیدی توسط مقامات جمهوری اسلامی مواجه بوده است.

در ماه‌های گذشته، زارا اسماعیلی، زن جوان هنرمندی که بدون حجاب اجباری در مکان‌های عمومی تهران و کرج آواز می‌خواند، توسط مقامات قضایی جمهوری اسلامی بازداشت و زندانی شد؛ اقدامی که واکنش‌های زیادی از سوی ایرانیان به همراه داشت.

در این رابطه، گل‌آذین، خواننده ایرانی که با نام هنری «گُلا» شناخته می‌شود، به صدای آمریکا گفته است: «جمهوری اسلامی نمی‌تواند صدای زنان ایرانی را خاموش کند و آنها صدای یکدیگر خواهند بود، آواز می‌خوانند و اعتراض می‌کنند. او افزوده است که این مبارزه تا هنگامی که زنان ایرانی بتوانند آزادانه خود را بیان کنند، ادامه خواهد داشت.

XS
SM
MD
LG