لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۰۶

درخواست تعطیلی زندان قرچک؛ نهاد حقوق بشری: «جهنم» زنان و کودکان است


نمایی از ورودی زندان قرچک ورامین که مقامات آن را «ندامتگاه شهر‌ری» می‌نامند
نمایی از ورودی زندان قرچک ورامین که مقامات آن را «ندامتگاه شهر‌ری» می‌نامند

یک نهاد حقوق بشری ضمن انتشار گزارشی از وضعیت زندان قرچک ورامین، این مکان را «جهنمی برای زنان و کودکان» توصیف کرد و خواستار تعطیلی آن شد.

سازمان حقوق بشر ایران روز سه‌شنبه بیستم آذر در این «گزارش تکان‌دهنده» که هم‌زمان با روز جهانی حقوق بشر منتشر شده، تأکید کرد که این «تنها بیانگر بخشی از فجایعی است که در زندان قرچک ورامین» که به «یکی از تاریک‌ترین نمادهای نقض سیستماتیک حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده» می‌گذرد.

در گزارش این نهاد حقوق بشری یادآوری شده که ساختمانی که اکنون به عنوان زندان زنان استفاده می‌شود «ابتدا به عنوان مرغداری طراحی شده بود» و «مکانی غیرانسانی برای نگهداری زنان زندانی» است و زندانیان در «فضایی بسیار کوچک، بدون تهویه و نور کافی» نگهداری می‌شود که «آب شرب ناسالم، کیفیت پایین غذا، نبود خدمات بهداشتی و درمانی مناسب، و رفتارهای تحقیرآمیز و جنسیت‌زده، تنها بخشی از رنج روزمره» آنها است و در آن جا «ابتدایی‌ترین اصول کرامت انسانی» نیز نادیده گرفته می‌شود.

سازمان حقوق بشر ایران در این گزارش ضمن انتشار بخشی از روایت‌های شخصی زندانیان سیاسی پیشین در قرچک، فاش کرد که در سالن‌هایی با گنجایش کمتر از ۱۰۰ نفر، «معمولا بیش از ۱۵۰ نفر» نگهداری می‌شوند و حتی «در مواقعی این عدد به ۶۰۰ نفر هم رسیده» است.

بر اساس اظهارات یکی از زندانیان، «وفور حشرات موذی، از جمله سوسک» در این زندان گزارش شده و این محل «جایگاه تردد موش، سمندر، مارمولک، آب‌دزدک، و حتی رتیل سمی است.»

این نهاد حقوق بشری همچنین اعلام کرد که در این مکان مادران زندانی «کودکانشان را تا دو سالگی در محیط پرخطر و آلوده بزرگ» می‌کنند و «سپس از آنها جدا شده و به مراکز بهزیستی منتقل می‌شوند»، تأکید کرد که این مادران زندانی «اغلب هیچ امکانی برای پیگیری سرنوشت فرزندان خود ندارند» و «کودکان بی‌شناسنامه‌ای که در این زندان به دنیا می‌آیند، از همان آغاز زندگی در چرخه‌ای از محرومیت و بی‌عدالتی گرفتار می‌شوند.»

محمود احمدی مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران با بیان این که زندان قرچک «نمادی از انکار آشکار انسانیت و کرامت بشر است»، ادامه فعالیت این زندان را «لکه ننگی بر وجدان جهانی» دانست، خواهان بسته شدن فوری زندان قرچک شد و افزود: «امروز بیش از هر زمان دیگری، باید از جامعه جهانی بخواهیم که در برابر این نقض گسترده حقوق بشر سکوت نکند.»

سازمان حقوق بشر ایران در این گزارش همچنین خواهان «تعطیلی فوری زندان قرچک، تضمین حقوق زنان و کودکان زندانی، ایجاد نظارت مستقل، پایان تبعید زندانیان سیاسی از این مکان، و تحقق عدالت و پاسخگویی» مسئولان زندان قرچک شده است.

وضعیت غیراستاندارد زندان‌های جمهوری اسلامی همواره بر اساس گزارش‌های شاهدان عینی مورد انتقاد نهادهای حقوق بشری بین‌المللی بوده است.

ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در گزارشی با اشاره به نقض شدید «قوانین ماندلا» در زندانهای جمهوری اسلامی تصریح کرد که زندانیان در ایران در شرایط غیرانسانی نگهداری می‌شوند و مورد «سوءاستفاده قدرت» قرار می‌گیرند.

در همین زمینه، تازه‌ترین گزارش بخش فارسی صدای آمریکا به روایت یک شاهد عینی از اعمال خشونت نسبت به زندانیان در زندان قزل‌حصار پرداخته است.

XS
SM
MD
LG