لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۳۱

حذف لاریجانی، حقانیان، احمدی‌نژاد و جهانگیری از حلقه معتمدان نظام؛ کنایه کاربران: سفر شما توسط خامنه‌ای لغو شد


لاریجانی، حقانیان، احمدی‌نژاد، و جهانگیری، نامزدهای رد صلاحیت‌شده انتخابات جمهوری اسلامی در چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری
لاریجانی، حقانیان، احمدی‌نژاد، و جهانگیری، نامزدهای رد صلاحیت‌شده انتخابات جمهوری اسلامی در چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری

شورای نگهبان جمهوری اسلامی از میان ۸۰ داوطلب نامزدی انتخابات ریاست‌جمهوری، تنها شش تن را «حائز صلاحیت» دانست. حذف شماری از مقامات پیشین جمهوری اسلامی از حلقه معتمدان خامنه‌ای از جمله احمدی‌نژاد،لاریجانی، جهانگیری و حقانیان واکنش کاربران رسانه‌های اجتماعی را در پی داشته است.

محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری اسبق جمهوری اسلامی، علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری در دوره حسن روحانی، و وحید حقانیان، معاون اجرایی بیت علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی است.

بر اساس اعلام شورای نگهبان تنها شش تن از داوطلبان، شامل مصطفی پورمحمدی، مسعود پزشکیان، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، محمدباقر قالیباف، و امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی تأیید صلاحیت شده‌اند.

شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی در واکنش به تأیید و رد صلاحیت‌ها دوباره تأکید کرده‌اند که در انتخاباتی که به تعبیر آنان «نمایشی» است، شرکت نخواهند کرد.

شهریار شمس، فعال مدنی در ایران، از جمله کاربرانی است که هر دو طیف درون ساختار جمهوری اسلامی را یکسان دانسته و با یادآوری شعار معترضان در سال‌های اخیر، گفته است: «اصلاح‌طلب، اصول‌گرا، دیگه تمومه ماجرا.»

محمد مهاجری، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی اصولگرا، در واکنش اعلام نامزدهای تأیید صلاحیت شده در شورای نگهبان، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت «ایام رد صلاحیت مستدام!» و از اعضای شورای نگهبان خواست که «همین الآن» از اتاق‌هایشان بیرون بیایند و «از ۱۰۰ نفر که از مقابل ساختمان» این شورا «رد می‌شوند، درباره لیست تأییدصلاحیت‌شده‌ها سوال» کنند و بعد «تعداد افرادی را که خنده‌شان می‌گیرد»، بشمارند.

پس از اعلام نامزدهای تأیید صلاحیت شده، یغما فخشامی، روزنامه‌نگار، بخشی از مطلب منتشر شده در کانال تلگرامی «سپاه قدس» را منتشر کرده که مدعی شده شورای نگهبان رد صلاحیت برخی افراد را برای «حفظ شئونات و احترام» به آنها «به طور خصوصی» اعلام کرده و از آنان خواسته بود «پیش از ورود به فرایند اعلام رسمی، اقدام به کناره‌گیری از انتخابات کنند.»

یکی از کاربران شبکه اجتماعی ایکس، در واکنش به رد صلاحیت علی لاریجانی با اشاره به تبلیغات اولیه او در اعلام کاندیداتوری‌اش که تصویری به سبک تعیین مسیر اپلیکیشن‌های حمل مسافر منتشر کرده و گفته بود بود «بدون شما به مقصد نمی‌رسیم»، نوشت: «سفر شما توسط خامنه‌ای لغو شد.»

یک کاربر دیگر ایکس نیز در واکنش به رد صلاحیت‌ها گفت که شورای نگهبان چنان «بی‌تعارف» عمل کرد که «حتی گماشته دفتر» علی خامنه‌ای را نیز «رد صلاحیت» کرد، چه برسد به لاریجانی و جهانگیری.

برخی کاربران نیز به اقامت فرزندان علی لاریجانی و محمدباقر قالیباف در کشورهای غربی و رد صلاحیت یکی به همین دلیل با وجود تأییدصلاحیت دیگری اشاره کرده‌اند.

از جمله، جلال خالقی، روزنامه‌نگار نزدیک به طیف علی لاریجانی، با اشاره به شرایط مشابه دو داوطلب انتخابات، گفت: چرا به همان دلیلی که لاریجانی دور قبل رد صلاحیت شد (اقامت فرزند)، قالیباف رد صلاحیت که هیچ، یک خش هم نمی‌خورد؟ آیا قانون با قانون و اقامت با اقامت فرق می‌کند؟»

هاتف صالحی، از کاربران وفادار به جمهوری اسلامی نیز رد صلاحیت وزیر فرهنگ و ارشاد دولت ابراهیم رئیسی و از داوطلبان نامزدی انتخابات را حذف حلقه نزدیک به داماد رئیسی دانست و نوشت که «رد صلاحیت محمدمهدی اسماعیلی به عنوان نامزد نهایی 'حلقه مقداد'، سرآغاز حذف این طیف تندرو، بی‌تجربه، و پرمدعا» از سپهر سیاسی جمهوری اسلامی است.

مجید محمدی، جامعه‌شناس و تحلیلگر سیاسی نیز همه داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری اسلامی را «تدارکاتچی» و «حمال» خواند که «برای بیعت» نام‌نویسی کرده بودند و پیش‌بینی کرده بود که از این میان، کسانی که «سیاستی غیر از نظر خامنه‌ای طرح کرده‌اند»، آنهایی که فعالیت حزبی دارند، «در مقام خود از دستورات بیت پیروی نکردند» و «در پاکار جدی کشتار مردم بودنشان تردید است»، رد صلاحیت خواهند شد.

ستاد انتخابات جمهوری اسلامی روز یک‌شنبه ۲۰ خرداد اعلام کرد که مصطفی پورمحمدی، مسعود پزشکیان، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، محمدباقر قالیباف، و امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، شش تن از افراد ثبت‌نام کننده برای انتخابات ریاست‌جمهوری دور چهاردهم، «تأیید صلاحیت» شدند.

انتخابات پیش رو که با مرگ ابراهیم رئیسی در سانحه سقوط هلیکوپتر قرار است به طور زودهنگام هشتم تیر برگزار شود، با عناوینی همچون «لشکرکشی نمایشی»، «سیرک انتخاباتی»، «استندآپ کمدی» و «نمایش فکاهی» از سوی کاربران و ناظران سیاسی توصیف شده و بسیاری از شهروندان تأکید دارند در آن شرکت نخواهند کرد.

در این حال، مقامات جمهوری اسلامی پوشش اخبار مرتبط با دعوت به تحریم انتخابات را جرم‌انگاری کرده‌اند.

سینا قنبرپور، روزنامه‌نگار، در این زمینه به صدای آمریکا گفته است که جمهوری اسلامی بعد از مشاهده کاهش قابل توجه مشارکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی، از این که مردم انتخابات را تحریم کنند و جریانات سیاسی به خواست مردم توجه کنند، نگران است.

XS
SM
MD
LG