لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۷

طرح ۵ اتهام علیه ماشالله کرمی، پدر دادخواه، در دادگاه


ماشالله کرمی، پدر دادخواه محمدمهدی کرمی
ماشالله کرمی، پدر دادخواه محمدمهدی کرمی

ماشالله کرمی، پدر دادخواه محمدمهدی کرمی، معترض اعدام شده در کرج، روز چهارشنبه ۲۹ آذر، از سوی دادسرای عمومی و انقلاب کرج، به پنج اتهام از جمله «عضویت در دسته جات و جمعیت به قصد اقدام علیه امنیت کشور» متهم شد.

به گزارش کانال تلگرامی کمیته پیگیری وضعیت بازداشت شدگان، اتهامات امنیتی دیگر این زندانی سیاسی به همراه هشت تن دیگر در پرونده کیفرخواست، شامل «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی، اهانت به مقدسات و تشکیل گروه به قصد برهم زدن امنیت کشور» است.

ماشالله کرمی که در بازجویی ‎ها با اتهاماتی از قبیل «کلاهبرداری و سوءاستفاده از احساسات مردم» مواجه شده بود، در آخرین مورد کیفرخواست به «توهین به رهبری»‌ هم متهم شده است.

دستگاه های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی به طور معمول در بیش از چهار دهه از استقرار این حکومت، مخالفان و منتقدان را به اقداماتی مانند اقدام و تبلیغ علیه نظام و توهین به رهبر جمهوری اسلامی متهم کرده اند.

پیشتر کمیته پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان اعلام کرده بود که اطلاع یافته است که فشارهای سنگین به آقای کرمی برای پذیرش اتهامات «کلاهبرداری و سوءاستفاده از احساسات مردم» وارد شده است و امکان دارد که فیلم اعترافات اجباری او نیز در آینده پخش شود.»

این گروه حقوق بشری، تأکید کرده بود: «این قبیل پرونده‌سازی‌ها که پیش‌تر نیز سابقه داشته است، با هدف بدنام کردن چهره‌ها و خانواده‌های دادخواه و سلب اعتماد مردم از این افراد صورت می‌گیرد.»

دستگاه های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی در گذشته از «اعترافات» اجباری تلویزیونی برای وارد کردن اتهامات به بازداشت شدگان استفاده کرده اند. این گونه اقدامات انتقادهای فعالان و سازمان های حقوق بشری در ایران و جهان را به دنبال داشته است.

پیش از این، یک عضو خانواده‌های دادخواه با هشدار درباره «پرونده‌سازی» برای ماشالله کرمی و وکیل او امیرحسین کوهکن، گفته بود دادستان کرج «اعلام کرده تا گردن نگیرند، همین‌طوری باید در انفرادی باشند.»ٰ

ماشالله کرمی که در حال حاضر در زندان قزل‌حصار استان البرز به سر می‌برد، در ۳۱ مرداد سال جاری به دست ماموران وزارت اطلاعات در خانه‌اش در کرج بازداشت شد و به بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهرستان انتقال یافت.

بنا بر گزارش ها، او پس از حدود «دو ما‌ه و نیم بازداشت انفرادی»، در روز ششم آبان به بند ۱۵ زندان قزل‌حصار انتقال یافت. همچنین به دنبال فشارهای نیروهای حکومتی، همسر و دیگر پسر ماشالله کرمی در پی هجوم چندباره مأموران به منزل شان، در ماه آبان به ناچار خانه را ترک کردند و به مکان نامعلومی رفتند.

بازداشت آقای کرمی انتقادهای زیادی را به دنبال داشته است. در این ارتباط، دو نهاد حقوق بشری در کانادا، «اتحاد جهانی علیه تبعیض» و «بنیاد مهدی امین» روز ۲۱ آذر «نشان شجاعت مجیدرضا رهنورد» را در سالروز اعدام این معترض ایرانی، به ماشالله کرمی و فاطمه سپهری اهدا کردند. خانم سپهری، زندانی سیاسی مخالف جمهوری اسلامی، در زندان وکیل‌آباد مشهد زندانی است.

در این ارتباط، هلگه لیمبورگ، نماینده پارلمان آلمان از حزب سبز، که کفالت سیاسی محمد مهدی کرمی را برعهده داشت، اعلام کرده است که کفالت سیاسی پدر و وکیل او را هم پذیرفته است.

خانم لیمبورگ در گفتگوی ویدیویی با بخش فارسی صدای آمریکا در روز ۲۸ مهر گفت: «همه ما آن تصاویر شجاعانه پدر و مادر مهدی کرمی پس از خاک سپاری او را دیدیم. آن‌ها بر سر مزار دیگر زندانی کشته شده توسط نظام جمهوری اسلامی رفتند چون هیچ‌کس سر مزار آن‌ها نبود. سر آن قبر رفته و مراتب احترام به جا آورده و نشانی هم به جا گذاشتند که می‌گویند هیچ‌کسی چه در این دنیا و پس از آن، تنها نخواهد ماند.»

XS
SM
MD
LG