لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۰

فاصله خوراکی‌ها و مسکن با نیازهای اولیه؛ کیفیت زندگی در مدار سقوط


افت کیفیت زندگی در ایران
افت کیفیت زندگی در ایران

گزارش‌های منتشر شده توسط رسانه‌ها در ایران نشان می‌دهد که سهم خوراکی‌ها از سبد معیشت مردم در حال کاهش است و کیفیت اقلام موجود هم هر روز در حال افت است و این موضوع در کنار کوچ اجباری مستاجران به مناطق پایین‌تر و کاهش متراژ مسکن باعث سقوط کیفیت زندگی بخش قابل توجهی از مردم شده است.

یک روزنامه در گزارشی نوشته است که سریال رشد شدید اجاره‌بها در «سبک زندگی» و همچنین «محل زندگی» مستاجرها تغییرات چشمگیر و منفی ایجاد کرده است.

فردین یزدانی کارشناس ارشد بخش مسکن در همین رابطه گفته است که بحران «تامین مسکن اجاره‌ای» باعث شکل‌گیری پدیده «جدانشینی طبقاتی در شهرها» شده است.

روزنامه «دنیای اقتصاد» نوشته است که این پدیده یعنی آنکه، کم‌درآمدهای اجاره‌نشین به مناطق ضعیف و به اصطلاح پایین‌شهر رو آورده‌اند و مناطق متوسط و بالای شهر از این طبقه اجتماعی خالی شده است.

یکی دیگر از تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی مردم جایگزینی غذاهای کم‌ارزش و بی‌ارزش با غذاهای کیفی است که دلیلی اصلی این مهم تامین هزینه‌های مسکن است.

نویسنده «دنیای اقتصاد» معتقد است مستاجرها به خرید کمتر، ارزان‌تر و با کیفیت پایین مواد خوراکی و غذایی رو آورده‌اند.

یکی دیگر از تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی مردم جایگزینی غذاهای کم‌ارزش و بی‌ارزش با غذاهای کیفی است که دلیلی اصلی این مهم تامین هزینه‌های مسکن است. 

گزارش دیگری نیز منتشر شده که نشان دهنده عمق فاجعه در تامین حداقل‌های غذایی مردم است. منابع خبری گزارش داده‌اند که قیمت گوجه فرنگی به طور متوسط در سطح شهر تهران کیلویی ۵۰ هزار تومان به فروش می‌رسد اما در مناطق شمالی پایتخت این نرخ تا ۸۰ هزار تومان هم فروخته می‌شود.

در این گزارش اعلام شده است که با توجه به قیمت ۵ هزار تومانی برای هر عدد تخم مرغ و قیمت این روزهای گوجه فرنگی یک خانواده ۴ نفره برای تهیه یک «اُملت» ساده بدون در نظر گرفتن هزینه نان و روغن و انرژی باید ۹۰ هزار تومان هزینه کنند.

این در حالی است که «اُملت» تا پیش از این به‌عنوان یکی از غذاهای پرطرفدار در بین کارگران و دانشجویان شناخته می‌شد و برهمین اساس این غذای ارزان نیز از دسترس این بخش از جامعه خارج شده است.

تورم و گرانی دنباله‌دار در ایران وضعیت اقشار ضعیف را در حاله‌ای از ابهام قرار داده است و آنطور که آمارهای دولتی نشان می‌دهد اقشار ضعیف جامعه بیشتر از دهک‌های برخوردار طعم تلخ گرانی را می‌چشند. در همین راستا بررسی آمار تورم ماهانه به تفکیک دهک‌های هزینه‌ای نشان می‌دهد که دهک اول بیشترین افزایش قیمت و دهک دهم کمترین میزان رشد قیمت‌ها را در آبان ماه تجربه کرده‌اند.

افت کیفیت زندگی در ایران
افت کیفیت زندگی در ایران

گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که تورم سالانه آبان ماه در دهک هزینه‌ای دهم به ۴۶/۳ درصد رسیده در حالی که تورم دهک اول یا همان گروه‌های برخوردار جامعه به ۴۳ درصد رسیده است.

علت این فاصله نیز به سبک زندگی مردم برمی‌گردد چراکه در دهک‌های برخوردار استفاده از خدمات سهم بیشتری از هزینه‌ها را دارد اما در دهک‌های کم برخوردار، تامین غذا و مسکن مجالی برای استفاده از خدمات باقی نمی‌گذارد.

کارشناسان بر این باورند با توجه به تثبیت تورم در بالای ۴۰ درصد و همچنین عزم دولت برای تعیین حقوق و دستمزد کارمندان دولت و کارگران در محدوده ۲۰ درصد در کنار فشار مالیاتی سال آینده باعث سقوط هرچه بیشتر کیفیت زندگی مردم خواهد شد.

XS
SM
MD
LG