لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۵۶

فرشاد مومنی، اقتصاددان: از هر سه ایرانی یکی «به معنای مطلق فقیر» است


جلوه‌هایی از فقر در ایران
جلوه‌هایی از فقر در ایران

فرشاد مومنی، اقتصاددان، «بر اساس داده‌های رسمی» گفت که تقریبا یک نفر از هر سه ایرانی «به معنای مطلق، فقیر» است و برای نخستین بار در ۱۰۰ سال گذشته، در زمان کمتر از سه سال، جمعیت فقیر ایران دو برابر می‌شود.

به گزارش وب‌سایت جماران در روز دوشنبه ۱۳ شهریور، فرشاد مومنی تلاش برای «حساسیت‌زدایی» از شرایط کنونی ایران را «قبیح» دانست و گفت: «ما شرایطی را تجربه می‌کنیم که بر اساس داده‌های رسمی، به تقریب از هر سه ایرانی، یک نفر به معنای مطلق، فقیر است.»

این استاد اقتصاد دانشگاه علامه ادعای رفع فقر و اشتغال را «بزرگترین خیانت به مملکت» دانست و با اشاره به شعارهای تبلیغاتی مقامات جمهوری اسلامی تأکید کرد: «یکی گفت می‌خواهم پول نفت را به سفره مردم بیاورم، اما شاخص فلاکت را دو برابر کرد.»

صرف پول نفت برای مقاصد سیاسی جمهوری اسلامی بارها مورد انتقاد معترضان بوده و در شعارهای آنها نمود یافته است.

ویدیو ارسالی شما - پول نفت گم شده، خرج فلسطین شده؛ شعار مردم در چهاردانگه تهران
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

مومنی با تأکید بر این که «دین مایه کاسبی سیاسی و اقتصادی عده‌ای شده»، گفت که «دائما در معرض سردرگمی، سرگیجه و فریب» هستیم و «به نام عدالت، بین برخی مقامات» جمهوری اسلامی «برای دادن آدرس‌های غلط به مردم مسابقه است.»

او با اشاره به ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی و آمارها و اطلاعات نادرست، اضافه کرد که «فردی می‌گوید دستور می‌دهم ۱۴ روزه فقر مطلق کاهش یابد» و «دیگری می‌گوید، شد!» گفت که «متأسفانه در این زمینه بخش‌هایی از ساختار قدرت، گوی سبقت را در بیان سخنان بی‌پایه، از یکدیگر می‌ربایند.»

فرشاد مومنی «ادعاهای» مطرح‌شده مسئولان حکومت تحت عنوان «رفع فقر و ایجاد اشتغال» را از «بزرگترین خطاها و خیانت‌هایی» دانست که «به دین خدا، مملکت، مردم، و به‌ویژه محرومان» می‌شود. مومنی تأکید کرد که «برای اولین بار در تاریخ اقتصادی ۱۰۰ ساله گذشته ایران، دوره زمانی دو برابر شدن اندازه جمعیت فقیر در ایران، به کمتر از سه سال رسیده» و «شکاف درآمد فقرا از خط فقر» به شکلی «بی‌سابقه» و «نگران‌کننده» گسترش یافته است.

این اقتصاددان، با اشاره به «سقوط طبقه متوسط درآمدی» در سال‌های اخیر، تأکید کرد که «با این حال، نه فهمی از توسعه بروز داده می‌شود و نه دغدغه‌ای نشان می‌دهند.» مومنی «اشتغال باکیفیت» را راهکار نجات مردم از فقر در «جامعه توسعه‌نیافته» دانست و با اشاره به گزارش‌های رسمی مرکز آمار ایران، گفت «در مناسبات فاسد رانتی، پشت به کیفیت و توسعه داشته‌ایم» و «اشتغال‌های ما قادر به برطرف کردن فقر نیست.»

او همچنین بر اساس «گزارش‌های رسمی مرکز آمار» گفت که «۸۹ درصد» از جمعیت فقیر ایران پیش از این شاغل بوده‌اند و یا در حال حاضر دارای شغل هستند، اما مشاغل موجود در ایران، «به جز اندکی از آنها، قادر به برطرف کردن فقر نیستند.

هم‌زمان، شورای شهر تهران در گزارشی از وضعیت مسکن در پایتخت اعلام کرد که ۷۰ درصد خانوارهای شهر تهران، دچار فقر مسکن و بدمسکنی هستند.

سیامک جوادی، مدرس و پژوهشگر اقتصاد مالی در دانشگاه تگزاس، روز دوشنبه به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که جمهوری اسلامی «مثل یک بیماری سیستماتیک، تمام اعضا و ابعاد» ایران را درگیر کرده است.

همچنین جمشید اسدی، اقتصاددان، پیشتر به صدای آمریکا گفت که «ترس نظام ولایی» بزرگترین امکان جهش ایران در اقتصاد دیجیتال را از بین برده است.

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی، بر خلاف کارنامه فعالیت دولت ادعا می‌کند که ایران در حال حاضر دارای رشد اقتصادی، ثبات در سیاست داخلی، و پویایی سیاست خارجی است.

بخش فارسی «صدای آمریکا» پیشتر در گزارشی به بررسی و راستی‌آزمایی برخی از این ادعاهای رئیس دولت جمهوری اسلامی پرداخت.

XS
SM
MD
LG