با وجود وعدههای مسئولان دولت جمهوری اسلامی، تازهترین آمارهای رسمی، نشاندهنده افزایش سرعت رشد اجارهبها در مرداد ماه نسبت به تیرماه امسال است.
آمارهای مربوط به تغییرات شاخص اجارهبهای مسکن در کشور در آمار اعلام شده مرکز آمار ایران، حاکی از آن است که شاخص «اجاره مسکن» طی ۵ ماه اول امسال بهطور میانگین «۳۸ درصد» نسبت به ۵ ماه اول سال گذشته افزایش پیدا کرده است.
براساس بررسیهای روزنامه «دنیای اقتصاد» چاپ تهران، میزان رشد کنونی هزینه اجارهنشینی، بیش از ۲ برابر «تورم تاریخی در این بازار کشوری» و همچنین ۱/۹ برابر «سقف مصوب دولتی» است.
تهیه مسکن و به ویژه پرداخت اجارهبها، از جمله دغدغههای اصلی بسیاری از خانوارهای ایرانی است، به ویژه آنکه گزارشهای رسمی نهادهای حکومتی، «نصف ایران» را درگیر «فقر مسکن» دانسته و از «عدم دسترسی» افراد کم درآمد به «مسکن مناسب» حکایت دارند.
به نوشته روزنامه دنیای اقتصاد در تیرماه، بازار اجاره شاهد «کاهش خفیف» سرعت رشد هزینه اجارهنشینی در کشور بود اما در مرداد ماه، تغییرات شاخص اجارهبهای مسکن «رشد یک واحد درصدی» را تجربه کرد.
بر این مبنا، تورم ماهانه اجاره بر اساس شاخص اجارهبهای مسکن در کشور در تیرماه امسال با «کاهش اندک» نسبت به خرداد ماه از ۲/۶ درصد به ۲/۴ درصد رسیده بود اما در مرداد ماه، این میزان به «۳/۳ درصد» افزایش یافت و یک واحددرصد رشد کرد.
این «صعود تورمی» نه تنها در تورم ماهانه، بلکه در تورم نقطه به نقطه نیز رخ داد. تورم نقطهبهنقطه اجاره مسکن نیز بر اساس تغییرات شاخص اجارهبها در کشور در مرداد ماه از «۳۸ درصد» فراتر رفت و این موضوع، منجر به تغییر مجدد مسیر یا «روند تورم اجاره در بازار مسکن کشور» شد.
ابراهیم رئیسی، رئیس دولت جمهوری اسلامی هفتم شهریورماه طی نشستی خبری، درباره اقدامات و دستاوردهای دولت در بخش مسکن، مدعی شده بود: «اختصاص زمین و تسهیلات از جمله اقدامات دولت در این حوزه بود که در این راستا چندی پیش بیش از ۱۰۰ هزار واحد مسکونی به متقاضیان تحویل داده شد.»
این سخنان در حالی بیان شده بود که رئیس قوه مجریه جمهوری اسلامی و چهرههای نزدیک به او، از خرداد ماه ۱۴۰۰ و در کارزار انتخابات ریاستجمهوری، همچنین پس از روی کار آمدن کابینهاش، بارها وعده «ساخت سالی یک میلیون مسکن» را تکرار کرد اما تاکنون گزارشی از تحقق نهایی آن منتشر نشده است.
در شرایطی که به گفته علیرضا مُهِلی، نماینده وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی در کارگروه «تنظیم و کنترل بازار املاک و مستغلات» هشت میلیون خانوار مستاجر در ایران وجود دارد، بنا بر اعلام داود بیگینژاد، نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک در برخی از مناطق کلانشهر تهران، «یک عده» از کارشناسان مسکن، قیمت دلاری برای مسکن تعیین کردهاند.