لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۷

تاکید کویت و عربستان بر داشتن «حقوق انحصاری» در میدان نفتی-گازی آرش


میدان مشترک آرش
میدان مشترک آرش

وزیر نفت کویت تاکید کرد که کویت و عربستان سعودی در حال حاضر نسبت به میدان نفتی-گازی «الدوره»، که در ایران «میدان آرش» نامیده می‌شود، «حقوق انحصاری» دارند.

به گزارش رویترز، سعد البراک، وزیر نفت کویت، روز یکشنبه ۱۸ تیر در مصاحبه با تلویزیون دولتی «الاخباریه» سعودی، سهم ایران در این میدان مشترک را به چالش کشید و گفت که جمهوری اسلامی قبل از هرگونه ادعای مالکیت بر این میدان، نخست باید مرزهای دریایی خود را مشخص و تعیین کند.

او تاکید کرد: «تا این لحظه، این حق انحصاری کویت و عربستان سعودی در میدان الدوره است و هرکس ادعایی دارد باید شروع به مشخص‌ کردن مرزها کند، و اگر حقی داشته باشد طبق قواعد حقوق بین الملل آن را خواهد گرفت.»

جمهوری اسلامی پیش‌تر توافق عربستان و کویت را ـ که در سال ۲۰۲۲ برای توسعه این میدان امضا شده بود ـ مورد مناقشه قرار داده و آن‌را «غیرقانونی» خوانده بود.

این میدان نفتی-گازی که از سوی ایران «آرش» و از سوی دو کشور کویت و عربستان «الدوره» نامیده می‌شود، ده‌ها سال است به جهت تعیین سهم ایران و کویت، به موضوعی مناقشه بر‌انگیز برای دو کشور تبدیل شده و تهران همواره خواهان به رسمیت شناختن سهم خود را در میدان نفتی ـ گازی آرش شده بود.

اخیرا نیز «ادعاهایی» از سوی مقامات کویتی درباره میدان نفتی ـ گازی آرش مطرح شده است، ولی مقامات جمهوری اسلامی همواره از «موضع انفعال» و «استیصال» با این ادعا‌ها برخورد کرده‌اند.

از سویی دیگر، عربستان سعودی نیز ضمن حمایت از اظهارات وزیر نفت کویت، بار دیگر خواستار مذاکره جمهوری اسلامی با ریاض و کویت در خصوص تعیین مرز شرقی «منطقه تقسیم شده» در خلیج فارس شد.

پیش از این نیز وزیر نفت کویت بر مخالفت کامل کشور خود با ادعاها و اقدامات جمهوری اسلامی ایران در میدان گازی «آرش» تاکید کرده بود.

او تاکید کرد که میدان «الدوره»، ثروت طبیعی کویت و عربستان است و هیچ طرف دیگری تا زمانی که ترسیم مرزهای دریایی تعیین تکلیف نشده باشد، در آن حقوقی ندارد.

وزیر نفت کویت افزود: «از ادعاها و قصد ایران در خصوص میدان الدوره، که با ساده‌ترین قواعد روابط بین المللی در تعارض است، غافلگیر شدیم.»

در بیانیه‌ وزارت خارجه کویت نیز که روز دوشنبه، ۱۲ تیرماه منتشر شد، آمده است: «دولت کویت دوباره از طرف ایرانی برای آغاز مذاکرات در مورد تعیین مرزهای دریایی دعوت می‌کند.»

در این بیانیه وزارت خارجه کویت «نکته‌ای وجود دارد» که می‌گوید «کویت و پادشاهی عربستان» به تنهایی دارای «حقوق انحصاری بر ثروت طبیعی» در این میدان هستند. نکته‌ای که وب‌سایت میدل‌ایست نیوز هم به نقل از یک مقام سعودی بر آن تاکید کرده است.

تهران اما می‌گوید که در این میدان سهم دارد و توافق عربستان و کویت را که در هفته‌های گذشته برای توسعه آن امضا شده است، «غیرقانونی» می‌داند.

معاون اسبق امور بین‌الملل نفت در «سکوت مقامات وزارت نفت جمهوری اسلامی» گفته است که «اگر وزیر کویتی مدعی است که به دلیل نبود خط مرزی ایران حقی ندارد به همین دلیل آنها هم حقی در میدان ندارند.»

سیدمهدی حسینی در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا تاکید کرده که «در گذشته نیز کویت و عربستان فشار بسیار زیادی را در بخش دیپلماسی روی وزارت خارجه ما اعمال کردند که چرا ایران در منطقه دکل مستقر کرده است.»

به گفته حسینی روزنامه‌های کویت دکل ایران را با تانک‌های صدام حسین و اشغال کویت مقایسه کرده بودند که در نهایت ایران برای حسن همجواری دکل اکتشافی را از منطقه خارج کرد.

در تهیه این مطلب از گزارش رویترز و گزارش‌های پیشین صدای آمریکا استفاده شده است

XS
SM
MD
LG