رجب طیباردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، روز چهارشنبه ۲۴ خرداد، پیش از دیدار مقامات ترکیه، سوئد، فنلاند و سازمان ناتو در آنکارا گفت: «سوئد نباید در نشست ماه آینده سران ناتو، انتظار تغییر نگرش آنکارا در مورد عضویت در ناتو را داشته باشد، مگر آنکه از اعتراضات ضد ترکیه در استکهلم جلوگیری کند.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، او روز سهشنبه در بازگشت از سفر خود به جمهوری آذربایجان گفته بود: در شرایطی که «تروریستها» در استکهلم تظاهرات میکنند، ترکیه نمیتواند با پیشنهاد سوئد برای عضویت ناتو، برخورد مثبتی داشته باشد.
او افزوده بود که «ترکیه روز چهارشنبه در گفتگو با مقامات سوئدی در آنکارا، بار دیگر موضع خود را روشن خواهد کرد.»
ترکیه در اسفند سال گذشته، پیشنهاد فنلاند برای عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، را تصویب کرد، اما همچنان با پیوستن سوئد به این سازمان مخالفت میکند و به این ترتیب، عضویت سوئد در ناتو را به تأخیر انداخته است. هدف اصلی از گفتگوهای روز چهارشنبه در آنکارا، جلب موافقت ترکیه عنوان شده است.
آنکارا، سوئد را به پناه دادن به اعضای گروههای شبهنظامی کرد که آنها را «تروریست» میداند متهم کرده است. اما سوئد میگوید به آن بخش از توافق با ترکیه که با هدف رفع نگرانیهای امنیتی آنکارا امضا شده، پایبند بوده است و از قوانین ملی و بینالمللی استرداد مجرمان پیروی میکند.
تنشها میان آنکارا و استکهلم در ماه گذشته میلادی، به دنبال تظاهرات علیه ترکیه و ناتو در استکهلم بیشتر شد. در آن تظاهرات، پرچم حزب کارگران کردستان (پکک) که در ترکیه و اتحادیه اروپا غیرقانونی شناخته شده است، به اهتزاز درآمد.
رجب طیباردوغان گفت: در اواخر اردیبهشت ماه، در روزی که با ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، گفتگو میکرد، اعتراض مشابهی در استکهلم برگزار شد.
او افزود: به استولتنبرگ هم گفته است که سوئد باید از چنین اقداماتی جلوگیری کند تا رضایت ترکیه برای عضویت در ناتو را تضمین کند.
آقای استولتنبرگ هم پس از دیدار با آقای اردوغان گفت که توافق بر سر پیوستن سوئد به ناتو ممکن است قبل از نشست این سازمان ناتو در ماه آینده در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی، کسب شود.