لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۸

دفاع «کیهان» از مخالفت خامنه‌ای با همه‌پرسی؛ رفراندوم راهپیمایی‌های کف خیابان است


آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران در مراسم شب قدر - ۱۶ تیر ۱۳۹۴
آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران در مراسم شب قدر - ۱۶ تیر ۱۳۹۴

پس از بالا گرفتن انتقادات به اظهارات علی خامنه‌ای که مردم را فاقد صلاحیت و تحلیل لازم برای تصمیم‌گیری در رفراندوم دانسته بود؛ روزنامه کیهان که توسط نماینده خامنه‌ای و با بودجه عمومی اداره می‌شود به دفاع از رهبر جمهوری اسلامی پرداخت.

در بخشی از مطلب روزنامه کیهان آمده است: «سال‌هاست رسانه‌های جهان سلطه و اربابانشان بر طبل رفراندوم یا همه پرسی در جمهوری اسلامی می‌کوبند، در حالی که نظام اسلامی ایران یا رفراندوم و کسب بیش از ۹۸ درصد از آرای ملت تاسیس شد.»

کیهان تاکید کرده است: «اقشار مختلف مردم ایران بارها در راهپیمایی‌های عظیم میلیونی مانند تظاهرات تاسوعا و عاشورای ۱۳۵۷، رای خود را به جمهوری اسلامی اعلام کرده بودند.»

از نگاه روزنامه کیهان راهپیمایی‌های بیست و دوم بهمن و روز قدس که هر ساله برگزار شده از جمله همین همه پرسی‌های دائم در جمهوری اسلامی است.

رهبر جمهوری اسلامی، ۲۹ فروردین ۱۴۰۲ با زیر سوال بردن سطح شعور و قدرت تشخیص آحاد مردم گفت: «کجای دنیا این کار را می‌کنند؟ مگر همه مردم که باید در رفراندوم شرکت کنند امکان تحلیل آن مسئله را دارند؟ این چه حرفی است؟»

حسن روحانی، رئیس جمهور سابق جمهوری اسلامی ایران در دیدار نوروزی پانزدهم فروردین خود با تعدادی از مقام‌های دولت پیشین و نزدیکانش که ویدیوی آن نوزدهم فروردین منتشر شد «راه حل اصلی مشکلات موجود کشور» را برگزاری همه‌پرسی درباره سه موضوع «سیاست خارجی، سیاست داخلی و اقتصاد» خوانده بود.

روحانی گفته بود: «کشور نیاز به یک تحول جدید دارد. اختلافی در این مورد نیست. اگر کسی معترض است دنبال تحول است، اگر مطالبه‌گر است دنبال تحول است و تحول مورد نظر، تحولی است که برای مردم قابل لمس، احساس و قابل اندازه‌گیری باشد.»

رئیس جمهور سابق جمهوری اسلامی با اشاره به نارضایتی‌های عمومی در کشور گفته بود: «باید این مشکل را حل کرد و به نظر من در این مقطع بالاترین تحول این است که قانون اساسی را کامل اجرا کنیم.»

درخواست روحانی برای برگزاری رفراندوم در برخی عرصه‌ها در حالی بود که نیمه بهمن‌ماه گذشته، میرحسین موسوی، از رهبران «جنبش سبز» که در زندان خانگی به سر می‌برد، خواستار برگزاری همه‌پرسی «آزاد و سالم» در ایران و تدوین قانون اساسی جدید شده بود.

اظهارات علی خامنه‌ای در مخالفت با همه‌پرسی با واکنش‌های بسیاری همراه شد. از جمله عمادالدین باقی در کانال تلگرامی خود نوشت: «از سال ۱۹۹۰ تا کنون، ۱۳۰ رفراندوم در سوییس برگزار شده. در ایتالیا از ۱۹۹۰ تاکنون ۶۰ رفراندوم برگزار شده است. در ایرلند در همین دوره زمانی، مردم در ۳۰ رفراندوم شرکت کرده‌اند. در بریتانیا، اسپانیا و فرانسه هم در سی سال گذشته ۳ رفراندوم و در دانمارک ۲ همه‌پرسی برگزار شده است.»

باقی تاکید کرده است: «اساسا آنچه به حقوق خود مردم مربوط می‌شود را باید خودشان تصمیم بگیرند و کسی حق ندارد قیّم شود. البته ایران سوئیس نیست اما این انتظار نابجایی نیست که طبق اصل ۶ و ۵۹ قانون اساسی کنونی و حق حاکمیت ملی، برای مسائل «بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی» رفراندوم برگزار شود.»

سید علیرضا حسینی‌بهشتی نیز به این موضوع واکنش نشان داده و نوشته است: «پیشنهاد میرحسین موسوی برای برگزاری همه‌پرسی برای تشکیل مجلس مؤسسان، راهی است که نه از میانه هرج‌و‌مرج می‌گذرد و نه از راه‌های به بن‌بست‌رسیده ساختار کنونی قدرت.»

او ادامه داده است: «هیچ صاحب قدرت و منصبی به اختیار خویش تن به تحول نمی‌دهد، مگر آن که اجماع ملی اقشار مختلف مردم را ببیند و دریابد که در مقابله با خواست و اراده مردم، آینده‌ای برایش متصور نیست ... اما عافیت و عاقبت از آن کسانی خواهد بود که یاد گرفته‌اند بدون خیس شدن، نمی‌توان از آب عبور کرد و از مهلکه نجات یافت.»

XS
SM
MD
LG