روزنامه والاستریت جورنال روز دوشنبه به نقل از منابع مطلع گزارش داد همزمان با گسترش همکاریهای نظامی ایران و روسیه، رژیم پوتین به جمهوری اسلامی کمک میکند به قابلیتهای پیشرفته نظارت دیجیتالی دست یابد.
احتمال همکاری سایبری ایران و روسیه در شرایطی مطرح میشود که به گزارش والاستریت جورنال، جمهوری اسلامی علاوه بر تسلیح روسیه به پهپادهای انتحاری ساخت خود، با ارسال فراهم کردن موشکهای کوتاهبرد به این کشور موافقت کرده و تانک و گلولههای توپخانهای به میدان نبرد فرستاده است.
به گفته مقامات آمریکایی و ایرانی، جمهوری اسلامی علاوه بر کمکهای سایبری خواهان دریافت دهها فروند هلیکوپتر تهاجمی و جت جنگنده روسیه و همچنین کمک مسکو به برنامه موشکی دوربرد خود است.
روسیه و ایران دو سال پیش توافق همکاری در زمینه سایبری را امضا کردند، اما مسکو همواره نگران بوده است که اگر تواناییهای تهاجمی دیجیتال خود را در اختیار تهران بگذارد در نهایت از «دارک وب» سر در بیاورند.
افراد مطلع به والاستریت جورنال گفتهاند از زمان آغاز لشکرکشی پوتین به اوکراین، مسکو قابلیتهای نظارت بر ارتباطات و همچنین دستگاههای شنود، دستگاههای عکاسی پیشرفته، و نیز دستگاههای دروغیاب را در اختیار جمهوری اسلامی قرار داده است.
به گفته آنها، رژیم پوتین احتمالا نرمافزارهای پیشرفتهتری را در اختیار جمهوری اسلامی قرار داده است که امکان هککردن تلفنها و سامانههای مخالفان و منتقدان را در اختیار رژیم تهران فراهم میآورد. به باور آنها، از دید روسیه مزایای توسعه روابط نظامی با جمهوری اسلامی بر معایب آن میچربد.
یک مرکز تحقیقاتی در دانشگاه تورنتو اسنادی منتشر کرده که نشان میدهد شرکت روسیهای «پروتِی» یک نرمافزار سانسور اینترنتی را در اختیار شرکت «آرینتل» ایران قرار داده است که جمهوری اسلامی را قادر به رصد، رهگیری، تغییر مسیر، تنزل کیفیت یا رد تمامی تماسهای شهروندان ایران از طریق تلفنهای همراه میکند.
گسترش همکاریهای نظامی ایران و روسیه طی ماههای اخیر کشورهای غربی را بر آن داشته چندین بسته تحریمی علیه مقامها و نهادهای فعال جمهوری اسلامی در این زمینه وضع کنند.