نوروز ۱۴۰۲ همچون سالهای گذشته از شتاب افزایش آمار تلفات جادهای کشور کاسته نشده و علاوه بر خودروهای شخصی، وسایل حمل و نقل عمومی نیز در این «کورس مرگ» حضوری فعال دارند. این در حالی است که پلیس ایران مدعی «کنترل ویژه نوروزی» ترددها روی زمین و حتی از طریق بالگرد و پهپاد است.
علیرضا رضایی، رئیس پلیس راه خراسان جنوبی به خبرگزاری دولتی «ایرنا» گفته است بر اثر واژگونی اتوبوس مسافربری مشهد – زابل در جاده بیرجند - سربیشه «۵ نفر» فوت و «۴۴ نفر» مصدوم شدند.
به گفته این مقام انتظامی جمهوری اسلامی، دلیل این حادثه که ساعت ۰۴:۰۶ بامداد امروز چهارشنبه دوم فروردینماه در کیلومتر ۲۵ جاده بیرجند - سربیشه و پنج کیلومتری شهر مود رخ داده، «مشخص نشده و در دست بررسی قرار دارد.»
بر پایه آخرین گزارش رسمی سازمان پزشکی قانونی ایران، شمار «افراد کشته شده در تصادفهای جادهای» طی سال ۹۹، «پانزده هزار و ۳۹۶ نفر» بوده که با توجه به اعلام «افزایش ۱۰ درصدی تلفات جادهای طی سال ۱۴۰۰» توسط وزارت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی و افزایش مشابه در سال ۱۴۰۱، این رقم به حدود ۲۰ هزار نفر رسیده باشد.
در این حال، پلیس راهنمایی و رانندگی ایران از کشتهشدن «۲۷۱ نفر» و مصدومیت «۶۱۰۲ نفر» در تصادفات جادهای، از تاریخ ۲۴ اسفند ۱۴۰۱ تا بامداد روز اول فروردین ۱۴۰۲، خبر داده است.
با توجه به آمارهای رسمی منتشر شده، به طور میانگین روزانه نزدیک به ۵۰ ایرانی در جادههای کشور و بر اثر سوانح رانندگی جان خود را از دست میدهند و تعداد بسیاری نیز محروح میشوند.
آمار میانگین تلفات روزانه جادههای کشور در شرایطی طی ایام تعطیلات نوروزی نیز حدود ۵۰ نفر است که در این دوره زمانی، هر ساله دستگاههای مختلف دولتی و امدادی طرحهای ویژه نوروزی را در جادهها و شهرها اجرا با استقرار پایگاههایی ثابت و سیار در تمام استانها اجرا میکنند.
در همین راستا، کمال هادیانفر، رئیس پليس راهور ایران بیست و هشتم اسفندماه ۱۴۰۱ با اعلام اینکه نوروز امسال برای «كنترل ترددها و مديريت آن» از «بالگرد و پهپادهاى پليس» هم استفاده میشود، به «باشگاه خبرنگاران» وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی گفته بود: «مركز كنترل پهپادها» بیست و چهار ساعته فعال است.
ناایمن و غیر استاندارد بودن خودروهای تولید داخل سبب شده است که در کنار معضلات جادهای و عدم رعایت برخی قوانین حوزه حمل و نقل، ایران در صدر فهرست کشورهای دارای «بیشترین تلفات جادهای» قرار گیرد.
با این حال، تاکنون مقامات انتظامی جمهوری اسلامی در دهههای اخیر فقط اقدام به تهدید «توقف شمارهگذاری خودروهای ناامین» کردهاند و خبری از برخورد قاطع با این «ارابههای مرگ»، منتشر نشده است.
احمد شیرانی، رئیس مرکز کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا نیز آذرماه ۱۴۰۰ با حضور در برنامهای تلویزیونی، تاثیر اصلی عامل «جادههای حادثهخیز» و «خودروهای ناایمن» بر تصاعدی شدن آمار کشتههای جادهای را تکذیب کرده و گفته بود: «سهم عامل انسانی در بین عوامل سهگانه بر تصادفات جادهای، بیشتر است.»
هر چند هادی هاشمی، رئیس اسبق پلیس راه ایران هفتم دیماه ۱۴۰۰ به وبسایت «جامعه۲۴» گفته بود که به رغم دست بردن در آمار، «باز هم تلفات بالا است» و در آمارهای ترافیکی با تقسیمبندی تلفات رانندگی به «حوادث ترافیکی نوع یک و دو و بندهای جدید»، سعی کردند بسیاری از مرگها را «جزو تلفات رانندگی حساب نکنند» تا بلکه آمار پایین بیاید، ولی با این وجود این اقدام باز هم کاهش آمار باز نداده است.