روزنامه «شرق» با اشاره به گذشت «۶ سال» از حضور «چینیها» در میدان نفتی «یادآوران»، نوشت: آنها به این پروژه در حوره انرژی «پشت کردهاند» و به طور غیر رسمی از این میدان مشترک با عراق «کنار کشیدهاند.» شرکت چینی ساینوپک پیمانکار اجرای چند فاز این میدان مشترک بود.
چند هفته پیش خبرگزاری شانا، رسانه رسمی وزارت نفت، با اتکا به گفتوگو با مجری طرح توسعه میدان یادآوران، خبر داده بود که شرکت چینی ساینوپک بهطور غیررسمی از سرمایهگذاری در یادآوران کنارهگیری کرده و شرکت ملی نفت تصمیم گرفته خودش توسعه این میدان را ادامه دهد.
بر این اساس، «عدم النفع» یا بهرهبرداری نکردن ایران از این میدان مشترک که در «۷۰ کیلومتری» شمال آبادان و «۶۰ کیلومتری» جنوب غربی اهواز قرار دارد و نفت در «۲ سال اخیر» مبلغی حدود «۳/۳ میلیارد دلار» تخمین زده میشود.
این میدان متشکل از دو میدان «کوشک» و «حسینیه» است که به ترتیب درسالهای ۷۹ و ۸۱ «کشف» و پس از اثبات پیوستگی این دو میدان، «یادآوران» نامیده شدند. تاکنون «۵۵ حلقه چاه» در این میدان حفر شده و شرکت مهندسی و توسعه نفت، «کارفرمای طرح توسعه آن است.
با توجه به «بدقولی چینیها» رسانههای ایران ادعا کردند که «قرار است با اعتبار ۴۰۰ میلیون دلاری داخلی، میدان مشترک یادآوران توسعه یابد و ظرفیت تولیدش به ۴۲ هزار بشکه در روز برسد.»
پیش از این، توسعه میدان آزادگان نیز که از سال ۸۹ به شرکت ملی نفت چین واگذار شده بود اما شش سال بعد در پی تداوم تأخیر و بدقولی طرف چینی و اخراج پیمانکار، پروژه به قرارگاه خاتمالانبیا سپرده شد و تحت قراردادی به «کنسرسیومی با عضویت شش بانک داخلی» سپرده شده است.
برخی تحلیلگران معتقدند چین با این دست اقدامات به دنبال امتیازگیری بیشتر از ایران است. از جمله این تحلیلگران میتوان به سیمون واتکینز، اشاره کرد که دراینباره برای نشریه بینالمللی اویلپرایس نوشته: «چین از سال ۲۰۱۸ تصمیم گرفته در زمینههایی که ممکن است ایالات متحده آمریکا را تحریک کند، رویکرد محتاط تری داشته باشد، از جمله این زمینهها، پروژههای سطح بالای توسعه نفت و گاز در ایران است.»