لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۵۰

اعتراضات ایران در رسانه‌های غرب؛ «نشانه‌های سراسیمگی در حکومت» دیده می‌شود


تظاهرات سراسری مردمی علیه حکومت، همچنان بخش قابل توجهی از پوشش رسانه های انگلیسی زبان درباره ایران را تشکیل می دهد.

واشنگتن‌پست، روزنامه پرتیراژ پایتخت آمریکا، در چند گزارش و تفسیر به اعتراضات سراسری ضد حکومت در ایران پرداخته و از جمله، به نقل از جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا تیتر زده که ما ایران را آزاد خواهیم کرد.

شنوندگان سخنان رئیس جمهوری در کالیفرنیا، حاضران در یک رویداد انتخاباتی حزب دمکرات در شهر سن‌دیه‌گو بودند که چنانکه عکس آسوشیتدپرس نشان می‌دهد، گوشی‌های خود با پیام «ایران را آزاد کنید» بالا گرفتند که به آقای بایدن نشان دهند.

حاضران در سخنرانی جو بایدن در سان‌ دیه‌گو گوشی‌های خود را با پیام «ایران را آزاد کنید» بالا گرفته‌اند
حاضران در سخنرانی جو بایدن در سان‌ دیه‌گو گوشی‌های خود را با پیام «ایران را آزاد کنید» بالا گرفته‌اند

بلومبرگ در تفسیری از «بابی قوش» سردبیر بین‌المللی سابق هفتگی تایم، که ده‌ها رسانه دیگر از جمله واشنگتن پست آن را در صفحه مقالات خود منتشر کرده‌اند، می‌نویسد هفت هفته بعد از آغاز اعتراضات ضدنظام، در حالیکه نشانه‌های سراسیمگی در مقامات حکومت از رهبر به پائین افزایش می‌یابد، چالش رئیس جمهوری آمریکا این است که در کلام و در عمل، از معترضان بیشتر حمایت کند و برای این کار، باید افسار انزجار جهانیان از بی‌رحمی علی خامنه‌ای را در دست گیرد و فشار بر نظام لرزان ایران را افزایش دهد.

نویسنده واشنگتن پست، میریام برگر در گزارشی به چگونگی تبدیل شدن دانشگاه‌ها به مرکز قیام ملی پرداخته و می‌نویسد دانشجویان در مبارزه برای برچیدن تفکیک جنسیتی و غذاخوردن در کنار هم، با فریاد زن زندگی آزادی، خطر اخراج، کتک و دستگیری را گردن گرفتند. قیام‌ها در غذاخوری‌ها تنها بخش کوچکی از طولانی‌ترین تظاهرات چهل سال اخیر است که با جزر و مد اعتراضات خیابانی، در دانشگاه‌ها مرتب جریان دارد.

نمایش موشک در تظاهرات حکومتی سالگرد اشغال سفارت آمریکا در تهران
نمایش موشک در تظاهرات حکومتی سالگرد اشغال سفارت آمریکا در تهران

واشنگتن پست همچنین این گزارش آسوشیتدپرس را درباره مراسم حکومتی سالروز اشغال سفارت آمریکا کار کرده و می‌نویسد هرچند تظاهرات رسمی در تهران بزرگ بود، ولی در شهرستان‌ها شمار اندکی از فراخوان حکومت استقبال کردند.

وال استریت جورنال که روز چهارشنبه خبر هشدار عربستان سعودی درباره حمله‌ احتمالی و قریب‌الوقوع جمهوری اسلامی را منتشر کرده بود، در شماره روز جمعه، موضوع را پی‌گیری می‌کند و در گزارشی به نقل از مقامات آمریکا و کشورهای حاشیه خلیج فارس می‌نویسد چند روز بعد از ردوبدل اطلاعات محرمانه میان ریاض و واشنگتن، تهدید حمله حکومت ایران فروکش کرده، اما از بین نرفته. وال استریت جورنال می‌نویسد حکومت ایران پوشش خبری اعتراضات سراسری تلویزیون ایران اینترنشنال را به عربستان سعودی نسبت می‌دهد و مقامات عربستان سعودی می‌گویند حکومت ایران ممکن است برای منحرف کردن افکار عمومی از اخبار اعتراضات، به ریاض حمله کنند.

  • دیداروزیران خارجه کشورهای عضو گروه ۷ در مونستر، آلمان
    دیداروزیران خارجه کشورهای عضو گروه ۷ در مونستر، آلمان
    وال استریت جورنال برای گزارش خود در باره دیدار وزرای خارجه کشورهای عضو گروه ۷ در مونستر، آلمان، تیتر زده که چالش‌ ایران، چین و روسیه در صدر مذاکرات آنها قرار دارد. وال استریت جورنال می‌نویسد انتخاب شهر مونستر محل تظاهراتی که به جنگ سی‌ ساله پایان بخشید، نمادین است و می‌خواهد بر خطری تاکید کند که از جانب حکومت‌های خودکامه، دمکراسی‌های غرب را تهدید می‌کند.

وال استریت جورنال گزارش دیگری را به چهلم قربانیان سرکوب حکومتی اعتراضات اختصاص داده و می‌نویسد در ایران ناآرامی گسترش می‌یابد. تزئین‌بخش گزارش روزنامه، عکسی از حمله نیروهای امنیتی به شرکت‌کنندگان در مراسم چهلم نیکا شاکرمی است. گزارش از جمله به درگیری‌ میان عزاداران و نیروی سرکوب در کرج می‌پردازد که روز پنج‌شنبه به تمام شهر کشیده شد.

سی‌ان‌ان در یک گزارش اختصاصی به نقل از منابع خود در سازمان‌های اطلاعاتی-امنیتی آمریکا در واشنگتن می‌نویسد ایران در صدد است که اگر مذاکرات اتمی بر سر احیای برجام به نتیجه نرسید، برنامه تسلیحات اتمی خود را تقویت کند و برای این کار، از روسیه کمک خواسته هر چند معلوم نیست روسیه به این درخواست پاسخ مثبت داده باشد.

گزارش اختصاص سی‌ان‌ان در باره درخواست حکومت ایران از روسیه برای کمک در تقویت برنامه تسلیحات اتمی به فاصله اندکی روز جمعه در رسانه‌های جهان انعکاس یافت. جروزالم پست عکسی آرشیویی از دیدار محمد جواد ظریف و سرگئی لاوروف منتشر کرده و می‌نویسد معاملات تسلیحاتی میان روسیه و حکومت ایران در ماه‌های اخیر به نحو قابل ملاحظه‌ای افزایش پیدا کرده و در جامعه جهانی نگرانی برانگیخته.

این در حالی است که نشریه تخصصی میدل ایست مانیتور سخنان جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را منعکس کرده که از حکومت ایران خواسته به کار تحویل سلاح به مسکو پایان دهد.

الشرق الاوسط، روزنامه عربستان سعودی در لندن، از قول دبیرکل ناتو جنز استولتنبرگ تیتر زده که تصمیم ایران برای تحویل اسلحه به روسیه، غیرقابل قبول است.

  • • خبرگزاری رویترز می‌نویسد تحقیق «چین آنالیسیز» نشان می‌دهد که پایگاه تبادل رمزارز «بینانس»، معادل ۸ میلیارد دلار رمزارز از سال ۲۰۱۸ تاکنون برای حکومت ایران تامین کرده، بیشتر به صورت رمزارز «تران»‌ که اسم خریدار را پنهان نگاه می‌‌دارد
    • خبرگزاری رویترز می‌نویسد تحقیق «چین آنالیسیز» نشان می‌دهد که پایگاه تبادل رمزارز «بینانس»، معادل ۸ میلیارد دلار رمزارز از سال ۲۰۱۸ تاکنون برای حکومت ایران تامین کرده، بیشتر به صورت رمزارز «تران»‌ که اسم خریدار را پنهان نگاه می‌‌دارد

    خبرگزاری رویترز روز جمعه گزارش داد که علی‌رغم تحریم‌های آمریکا و سازمان ملل،‌ پایگاه تبادل رمزارز «بینانس»، معادل ۸ میلیارد دلار رمزارز از سال ۲۰۱۸ تاکنون برای حکومت ایران تامین کرده. هدف تحریم‌های آمریکا این است که دست حکومت ایران را از نظام مالی جهان کوتاه کند. تحقیقات عمده‌ترین نهاد بلاک‌چین آمریکا، چین آنالیسیس نشان می‌دهد که از این ۸ میلیارد دلار، ۷.۸ میلیارد دلار بیشتر به صورت رمزارز «تران»‌ که اسم خریدار را پنهان نگاه می‌‌دارد، میان بینانس و نهادی به نام نوبیتکس‌ در ایران تبادل شده. در وب‌سایت نوبیتکس، راهنمائی برای دور زدن تحریم‌ها درج شده است.

نشریه معتبر فارن پالیسی در مقاله‌ای از اسفندیار باتمانقلیچ دنبال جواب این سئوال رفته که چرا کارگران ایران در یک اعتصاب سراسری علیه حکومت، با هم متحد نمی‌شوند؟‌ نویسنده یادآور می‌شود که کارگران در هفت هفته‌ اخیر، با برگزاری اعتراض و اعتصاب نقش بزرگی در پشتیبانی از اعتراضات سراسری ایفا کرده‌اند، ولی می‌افزاید در حالیکه گروه‌های مختلف کارگری کمک بزرگی به اعتراض‌ها کرده‌اند، اما کارگران ایران هنوز در شمار کثیر به اعتراض‌ها نپیوسته‌اند و برای وارد ساختن فشار به نظام، اعتصابات دامنه‌دار برگزار نکرده‌اند.

  • ان‌پی‌آر، شبکه‌ رادیوی سراسری‌ غیرانتفاعی‌ آمریکا، در گزارشی از پیتر کنیان خبرنگار بین‌المللی خود، مصاحبه‌ای با یک خانم در شمالغرب ایران منتشر کرده که می‌گوید علی‌رغم هشدار دوستان در باره خطر بازداشت و حتی تیرخوردن، خود او به اعتراضات پیوست.
«میز» مجله پرسابقه جنبش فمینیستی زنان آمریکا گزارش می‌دهد که علی‌رغم سرکوب، اعتراضات ایرانیان ادامه پیدا می‌کند
«میز» مجله پرسابقه جنبش فمینیستی زنان آمریکا گزارش می‌دهد که علی‌رغم سرکوب، اعتراضات ایرانیان ادامه پیدا می‌کند

«میز» مجله پرسابقه جنبش فمینیستی زنان آمریکا گزارش می‌دهد که علی‌رغم سرکوب، اعتراضات ایرانیان ادامه پیدا می‌کند و در گزارش خود به انتقال صدها معترض به زندان اوین اشاره می‌کند که رسانه‌های اجتماعی نوشتند توسط خود نظام به آتش کشیده شد.

  • رسانه‌ی «اینساید عربیا» که خود را صدای مردم عرب معرفی می‌کند، تیتر زده که حمایت از زنان ایران نمی‌تواند بدون حمایت از زنان فلسطینی باشد. از دید نویسنده سی جی ورلمان، حمایت غرب از اعتراض زنان ایران، نشان‌ دهنده دوروئی‌ی غرب نسبت به زنان در جهان اسلام است.

یک گزارش رویترز در باره فروریزی ترس زنان جوان ایران در مبارزه برای آزادی را ده‌ها روزنامه و رسانه در سراسر جهان به صورت‌های مختلف انعکاس داده‌اند.

از جمله شبکه تلویزیونی ان دی تی‌وی هندوستان که به نقل از رویترز می‌نویسد دختر نوجوانی به اسم شیده که همراه با مادرش در اعتراضات سراسری شرکت کرده، می‌گوید فقط یک جان دارد و می‌خواهد آن را آزادانه زندگی کند.

خبرنامه پرخواننده پولیتکو واشنگتن، براساس گزارش رویترز مقاله جدیدی نوشته و تیتر زده که «ترس از نظام در ایران رو به فرسایش است.» پولیتکو در این گزارش به قلم جیمی دِتْمر می‌نویسد جنبش‌های حقوق زن و فمینیست می‌توانند ابزارهای قدرتمندی علیه خودکامگی باشند در حالیکه تمسخر نیز می‌تواند روحیه نظام را تضعیف کند و جذبه‌ و هراس از حکومت را از بین ببرد. به عقیده نویسنده، هر دو این گرایش‌ها در اعتراضات کنونی دیده می‌شود، که با گذشته متفاوت است، و برای نظام، خطرناک‌تر.

XS
SM
MD
LG