خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران روز سهشنبه هفتم تیر از دیدار و گفتوگوی علی باقری کنی مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دوحه خبر داد.
خبرگزاری فارس جزئیاتی از این دیدار منتشر نکرده، اما بر اساس گزارشهای پیشین آن را «ادامه مباحث باقیمانده از مذاکرات وین» خوانده است.
طرف آمریکایی تا لحظه تنظیم این گزارش، در خصوص این دیدار خبر یا اظهارنظری منتشر نکرده است.
این درحالی است که وزارت خارجه قطر با انتشار بیانیهای در توییتر از میزبانی دور تازه مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن برای احیای برجام، استقبال کرد.
بعد از ورود رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به قطر در روز دوشنبه، ظهر سهشنبه علی باقری کنی معاون سیاسی وزیر امور خارجه اسلامی ایران نیز برای شرکت در مذاکرات با هدف از سرگیری مذاکرات احیای برجام در رأس هیأتی وارد دوحه پایتخت قطر شد.
حساب توئیتری سفارت آمریکا در قطر ضمن اعلام ورود آقای مالی نوشت که او با مقامات قطری درباره «تلاشهای دیپلماتیک مشترک برای رسیدگی به مسائل ایران» مذاکراتی داشت.
ایران و ایالات متحده گفتهاند که قرار است مذاکرات غیرمستقیم را در قطر با هدف یافتن راهی برای نجات توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی آغاز کنند.
ایران و قدرتهای جهانی در سال ۲۰۱۵ با توافق هستهای موافقت کردند که در ازای لغو تحریمهای اقتصادی غنیسازی اورانیوم خود را به شدت محدود کند. در سال ۲۰۱۸، دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا از این توافق خارج شد. با روی کار آمدن جو بایدن در آمریکا که با اواخر خدمت دولت حسن روحانی همزمان شد، بار دیگر مذاکرات برای احیای برجام از سر گرفته شد و این گفتگوها در دولت رئیسی رئیس جمهور فعلی ایران ادامه پیدا کرد با این حال چند ماه پیش و در اسفندماه سال گذشته، پس از اصرار جمهوری اسلامی بر خروج نام سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی که توسط آمریکا تهیه میشود، موجب توقف مذاکرات شد.
پس از وقفه چند ماهه، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چهارم تیر به صورت غیرمنتظره و ناگهانی برای از سرگیری دوباره مذاکرات وارد تهران شد و پس از یک نشست چند ساعته با مقامات ایرانی اعلام کرد که مذاکرات بین ایران و آمریکا با میانجیگری اتحادیه اروپا بار دیگر از سر گرفته خواهد شد.
- علی مطهری: یک گام دیگر تا مذاکره مستقیم با آمریکا
علی مطهری، نایبرئیس پیشین مجلس شورای اسلامی در توییتی «کم کردن واسطهها در مذاکرات ایران و آمریکا در قطر» را نشانهای از «ظهور عقلگرایی در نظام جمهوری اسلامی و رها کردن ژست انقلابیگری» دانست «که طی سالهای اخیر مردم را به فلاکت رسانده است.»
او تأکید کرد: «یک گام دیگر تا مذاکره مستقیم با آمریکا باقی مانده که حق خود را از او بستانیم بدون آن که لازم باشد منافع روسیه و چین و اروپا را منظور کنیم، کاری که باید سالها پیش انجام میشد، ولی شعارزدگی و آمریکاستیزی افراطی مانع آن بوده است.»