چهار درویش محبوس در زندانهای تهران بزرگ و عادل آباد شیراز در پیامی شنیداری نسبت به صدور حکم زندان برای لیلا حسینزاده، فعال دانشجویی، واکنش نشان دادند.
مصطفی عبدی، درویش گنابادی زندانی در ایران، در یک فایل صوتی که نسخهای از آن به صدای آمریکا ارسال شده است، به نمایندگی از محمد شریفی مقدم، کسری نوری، عباس دهقان، و مصطفی عبدی، چهار درویش گنابادی زندانی، با اشاره به محکومیت لیلا حسینزاده، فعال دانشجویی، به ۵ سال زندان به اتهام برگزاری تولد برای محمد شریفیمقدم، دانشجو و درویش گنابادی زندانی، میگوید: «امروز که بالا بردن عکس یک درویش زندانی پنج سال زندان به دنبال دارد، آزادی رویای بیتعبیر است.»
این دروایش گنابادی در ادامه با اشاره به این که «حق مسلم آزادی از همه ما دریغ شده است»، با یاد کردن از نورعلی تابنده، قطب دراویش گنابادی که دی ماه سال ۹۸ در بیمارستان مهر تهران درگذشت، گفتهاند: «ما مجرمیم به جرمی مشترک، و آزادی، بهای قلیلی برای جرم ما است.»
این پیام در حالی از سوی این دروایش زندانی منتشر میشود که به گفته یک منبع مطلع، چندی پیش کارزاری از سوی پیروان نورعلی تابنده مبنی بر درخواست آزادی بدون قید و شرط این چهار درویش گنابادی در شبکههای اجتماعی به راه افتاده بود.
این چهار درویش گنابادی در پیام خود با تشکر از تمامی افرادی که آنها را مورد حمایت قرار دادند میگویند: «پیام شما را برای آزادیخواهی بی قید و شرط زندانیانتان از پشت دیوارهای زندان شنیدیم، از شما متشکریم، حمایت پرمهرتان، تکیهگاهی گرم در این روزهای بی مهری است.»
اوایل آذر ماه نیز «انجمن جهانی پاسداشت حقوق بشر» در نامه ای سرگشاده به جوزف بورل، هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، وضعیت حقوق بشر در ایران وخیم اعلام کرد و نوشت جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب ۵۷ تلاش کرده است تنوع قومیتی و مذهبی را در ایران ریشه کن کند.
در این نامه همچنین با اشاره به تخریب اماکن مذهبی، عبادتگاهها و اعمال محدودیتهای اداری و اجتماعی بر دراویش گنابادی و یادآوری حادثه گلستان هفتم آمده است، مصطفی عبدی، کسری نوری، محمد شریفی مقدم و عباس دهقان صرفا به دلیل عقاید خود بدون حتی یک روز مرخصی در «سیاه چالهای حکومت اسلامی» بهسر میبرند.
۱۴ بهمن سال ۹۶ در پی حضور گسترده نیروهای امنیتی و لباس شخصی در گلستان هفتم مقابل خانه نورعلی تابنده، درگیریهایی میان نیروهای امنیتی و یگان ویژه با دراویش گنابادی حاضر در گلستان هفتم اتفاق افتاد که در پی آن دراویش گنابادی به شدت مضروب و بازداشت شدند.
در پی این درگیریها، ۲۰۲ نفر از دراویش گنابادی زندانی و مجموعا به بیش از ۱۰۸۰ سال زندان محکوم شدند. محمد ثلاث یکی از دراویش گنابادی بود که به اتهام قتل ماموران انتظامی در این درگیرهای بازداشت شد و در سحرگاه ۲۸خردادسال ۹۷ اعدام شد.
محمد شریفی مقدم در تاریخ ۲۸ مرداد سال ۹۷ به صورت غیابی، توسط قاضی صلواتی به ۱۲ سال زندان، محرومیتهای اجتماعی و دو سال تبعید به برازجان محکوم شد، این درویش زندانی در زمان ابلاغ حکم، دادگاههای انقلاب را فرمایشی خواند و از ارائه درخواست تجدیدنظر امتناع کرد.
عباس دهقان، دیگر درویش گنابادی زندانی و از مدیران وبسایت مجذوبان نور نیز توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران و شعبه ۱۱۴۶ دادگاه کیفری تهران مجموعا به ۱۱ سال و ۶ ماه حبس تعزیری، شلاق و پرداخت دیه محکوم شد.
کسری نوری پس از بازداشت در واقعه گلستان هفتم، مرداد ماه سال ۹۷ به ۱۲ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید به ثلاث باباجانی، ۲ سال ممنوع الخروجی، و ۲ سال محرومیت از عضویت در گروهها و احزاب سیاسی، اجتماعی، و فعالیت رسانهای محکوم شد و در حال حاضر دوران محکومیت خود را در زندان عادل آباد شیراز سپری میکند.
مصطفی عبدی از مدیران وبسایت مجذوبان نور نیز به همراه رضا انتصاری یکی از دراویش زندانی که اوایل فرودین ماه سال گذشته از زندان تهران بزرگ آزاد شد، جمعا به تحمل ۳۳ سال حبس تعزیری، ۲۲۲ ضربه شلاق، چهار سال تبعید به خواف و سیستان و بلوچستان و چهار سال ممنوع الخروجی و محرومیت های اجتماعی محکوم شدند.
ایران از سال ۱۹۹۹ و به دلیل نقض شدید آزادی های مذهبی، در زمره «کشورهای با نگرانی ویژه» در ذیل قانون آزادی مذهبی بین المللی مصوب ۱۹۹۸ قرار دارد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، بر اساس تازهترین گزارش وضعیت آزادی مذهبی تاکید کرده است که حکومت جمهوری اسلامی ایران همچنان به ارعاب، آزار و اذیت، و بازداشت اعضای اقلیتهای مذهبی، از جمله بهائیان، مسیحیان، یهودیان، زرتشتیان، مسلمانان سنی، و دراویش، ادامه میدهد.