لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۱۱

دروایش گنابادی مجموعا به بیش از ۱۰۸۰ سال زندان محکوم شده‌اند


تنها در یک نمونه، شکوفه یداللهی و کسری نوری و برادرانش از دراویش گنابادی یک خانواده حکم زندان گرفتند.
تنها در یک نمونه، شکوفه یداللهی و کسری نوری و برادرانش از دراویش گنابادی یک خانواده حکم زندان گرفتند.

با گذشت ۱۰ ماه پس از اعتراضات دراویش و برخورد با آنها، ۲۰۲ نفر از دراویش گنابادی زندانی مجموعا به بیش از ۱۰۸۰ سال زندان محکوم شده‌اند.

علیرضا روشن یکی از مدیران وبسایت خبری مجذوبان نور روز پنجشنبه ۱۰ آبان به صدای آمریکا گفت، نظام جمهوری اسلامی نه تنها دراویش گنابادی، بلکه هر جمع و اجتماع دیگری را، اگر نتواند تحت انقیاد و کنترل امنیتی در بیاورد، بالقوه خطرناک می‌داند.

به گفته او پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸، که دراویش گنابادی از مهدی کروبی حمایت کردند، «زنگ خطری را برای مقامات جمهوری اسلامی به صدا در آوردند» و به همین دلیل حکومت ایران سعی در کاستن از دامنه تأثیر و نفوذ دکتر نورعلی تابنده قطب سلسله نعمت‌اللهی سلطان‌علی‌شاهی گنابادی بر دراویش گنابادی دارد.

در پی حضور گسترده نیروهای امنیتی و لباس شخصی در ۱۴ بهمن‌ سال گذشته در گلستان هفتم مقابل خانه نورعلی تابنده، سر سلسله دراویش گنابادی، تعداد زیادی از دراویش گنابادی خود را به آن خیابان رساندند تا از تجمع نیروها امنیتی و انتظامی مقابل خانه نورعلی تابنده جلوگیری کنند. آنها خواستار بازگشت وضعیت محل به حالت عادی شدند.

این تجمعات به درگیری نیروهای امنیتی و یگان ویژه با دراویش حاضر در آن محل منجر شد. در جریان این درگیری‌ها، که تا اول اسفند ادامه یافت، چند مأمور پلیس و عضو بسیج کشته، و صدها درویش گنابادی بازداشت شدند.

مقام های امنیتی و قضایی بازداشت شدگان را عوامل آشوب می‌دانند.

خبرگزاری هرانا نیز روز ۱۰ آبان در رابطه با وضعیت محکومیت‎های صادره برای دراویش گنابادی پس از واقعه گلستان هفتم، ضمن یادآوری کشته شدن درویشی به نام محمد راجی در اثر ضربات وارده حین بازجویی در بازداشتگاه پلیس، گزارش داد که بر اساس اطلاعات قابل دستیابی ۲۰۲ تن از دراویش گنابادی توسط دادگاه انقلاب تهران در مجموع به ۱ اعدام، ۱۰۸۰ سال و ۲ ماه حبس تعزیری، ۵۹۹۵ ضربه شلاق، ۴۶ سال ممنوع‌الخروجی، ۱۱۴ سال تبعید و ۷۲ سال محرومیت از فعالیت‌های اجتماعی محکوم شدند و از سرنوشت و جزئیات پرونده ۱۸۰ تن دیگر کماکان اطلاعی در دست نیست.

در یادداشتی که مرداد سال جاری از مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در روزنامه «یو اس ای تودی» منتشر شد، وی ضمن اشاره به سرکوب منتقدان و معترضان در ایران، به اعدام محمد ثلاث از دراویش گنابادی نیز اشاره کرد و دادگاه او را «مسخره» نامید و گفت آقای ثلاث به وکیل خود دسترسی نداشت. مرگ ثلاث بخشی از سرکوب گسترده تر دراویش گنابادی است که پیشتر آغاز شده بود.

به گفته مایک پمپئو، صدها درویش در ایران به دلیل عقایدشان کماکان در زندان هستند و شماری از آنها به دست نیروهای بی‌رحم امنیتی کشته شده‌اند. نابردباری مذهبی رژیم ایران شامل حال مسیحیان، یهودیان، سنی‌ها، بهایی‌ها، زرتشتیان و دیگر اقلیت های مذهبی هم می شود که صرفا به آداب دینی شان عمل می کنند.

پیشتر از این، فعالان حقوق دراویش بازداشت‌ شده طی نامه‌ای سرگشاده خطاب به رئیس زندان تهران بزرگ اعلام کرده بودند که تا زمان برگزاری دادگاهی علنی و با رعایت شرایط منصفانه در انظار عمومی، در دادگاه حضور نخواهند یافت.

دراویش مذکور که بعضا به دلیل صدمات وارده در زمان دستگیری نیازمند رسیدگی پزشکی هستند، حتی در زندان نیز با شرایط دشوار محیطی و فشارهای نهادهای امنیتی روبرو هستند. شرایط نگهداری آنها در زندان تاکنون چندین بار موجب اعتراض این دراویش شده است.

ایالات متحده در سال‌های اخیر در گزارش‌های حقوق بشری خود، بارها به نقض گسترده حقوق اقلیت‌های مذهبی و قومی در ایران اعتراض کرده است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG