ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران با بیان این که آوردن کالا در قالب شناور یا کولهبر «مسئله» نیست، از بخشهای اطلاعاتی کشور خواست «قاچاق سازمانیافته»، «جریان مافیایی» و «دستهای پشت پرده» را شناسایی کنند.
منابع حقوق بشری بارها در گزارش هایی از کشته شدن کولبران توسط نیروهای نظامی و امنیتی ایران خبر داده اند، و در عین حال برخی نهادهای جمهوری اسلامی و افراد بانفوذ متهم شدهاند نبض اصلی قاچاق در کشور را در اختیار دارند.
به گزارش رسانههای ایران، رئیسی روز جمعه ۱۶ مهر، و در جریان سفر استانی خود به بوشهر، از قوه قضائیه خواست پروندههای مربوط به قاچاق و مافیا را «خیلی سریع» تعیین تکلیف کند.
پیش از این محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری اسبق ایران، به کنایه اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را «برادران قاچاقچی» نامیده بود.
همزمان با اظهارات رئیسی، خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت گردش مالی قاچاق کالا در ایران سالانه تا شش میلیارد دلار است و با وجود ممنوع شدن واردات لوازم خانگی از کره جنوبی، تولیدکنندگان داخلی با «سد قاچاق» مواجه هستند.
اوائل مهر ماه، رهبر جمهوری اسلامی ایران پس از درخواست جمعی از شرکتها و کارخانجات تولیدکننده لوازم خانگی، از دولت خواست راه واردات لوازم خانگی از کره جنوبی را سد کند.
در عین حال، خبرگزاری مهر در گزارشی نوشت، حمایت بی قید و شرط از تولید داخل ایجاد یک «فضای گلخانهای و انحصاری» را در پی خواهد داشت و انحصارگرایی و عدم نظارت نیز باعث توسعه و تقویت شبکههای قاچاق میشود.
پیش از این نوید جمشیدی روزنامهنگار اقتصادی و تحلیلگر مسائل ایران، در گفتوگو با صدای آمریکا درباره نقش قاچاق در مناسبات اقتصادی جمهوری اسلامی در منطقه، گفت: «قاچاقهایی که در سطح کلان انجام میشود، چه وارد کشور میشود چه از کشور خارج میشود، قطعا کار قاچاقچیهای عادی نیست» و در زمینه قاچاق دارو نیز «سودجویانی هستند که به دستگاههای مبهم و مخوفی که گهگاه امنیتی نام گذاشته میشوند، متصل هستند.»
به گفته آقای جمشیدی، «احتکارهای هدفمند، به همراه قاچاق هدفمند، صرفا برای سود و نفع کلان اقتصادی فرد یا افراد مرتبط با ساختار قدرت در جمهوری اسلامی» است و بازنده مردم هستند که جانشان را بابت این سوء مدیریت و فساد از دست میدهند.