لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۵۳

جزئیاتی از رسیدگی به شکایت برادران افکاری؛ کارشکنی مقامات قضایی و عدم دسترسی به وکیل


وحید افکاری (راست) و حبیب افکاری
وحید افکاری (راست) و حبیب افکاری

یک منبع مطلع می‌گوید جلسه رسیدگی به پرونده شکایت برادران افکاری پس از دست‌کم هفت ماه، در حالی که وکیل مدافع آنها به پرونده دسترسی نداشته، برگزار شده است.

طی روزهای گذشته سعید افکاری،‌ برادر حبیب و وحید افکاری، با انتشار خبری مبنی بر برگزاری جلسه بازپرسی پرونده شکایت برادران خود نوشته بود،‌ این جلسه بازپرسی در اعتراض به حبس انفرادی، ضرب و شتم، و تهدید به قتل توسط دو مقام ارشد جمهوری اسلامی، با حضور وحید افکاری، برگزار شده است.

یک منبع نزدیک به خانواده افکاری در این رابطه به صدای آمریکا گفت،‌ پیش از اعدام نوید افکاری، زمانی که این سه برادر را به سلول‌های انفرادی منتقل کرده بودند هر سه آنها مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. همان زمان شکایتی بابت ضرب و شتم، با حضور رئیس دادگستری استان فارس و افرادی که گفته می‌شد از سوی پزشکی قانونی به زندان اعزام شده بودند، ثبت شد.

به گفته این منبع، در این پرونده آثار صدمات و جراحات وارده بر بدن برادران افکاری - شامل ۱۵ مورد روی بدن نوید، شش مورد برای حبیب، و چهار مورد نیز برای وحید - در پرونده ثبت شده است.

این منبع که به دلایل امنیتی نخواست نامی از او فاش بشود، به صدای آمریکا گفت،‌ برادران افکاری در این پرونده به بازداشت طولانی‌مدت خود در انفرادی و همچنین تهدید به قتل توسط دو مقام عالی‌رتبه جمهوری اسلامی که گفته می‌شود پس از اعدام نوید افکاری با برادر او وحید افکاری در زندان ملاقات داشته‌اند اشاره کرده‌اند.

به گفته این منبع، حدود یک ماه پس از اعدام نوید،‌ مسئولان زندان به وحید افکاری گفتند که دو نفر از مقامات عالی رتبه کشوری می‌خواهند با او ملاقاتی داشته باشند. وی می‌گوید در این ملاقات از وحید افکاری خواسته شد هر چه را که آنها از او می‌‌خواهند، از جمله اعتراف به ارتکاب جرم یا همان قتل، را به عهده بگیرد تا پس از یک سال از زندان آزاد شود و شرایط زندگی در خارج و یا داخل از ایران برای او فراهم گردد. این منبع مطلع می‌گوید که آنها وحید افکاری را تهدید کرده‌اند که در صورت عدم پذیرش این درخواست، او نیز «اعدام» خواهد شد.

وی همچنین افزود، این دو مقام عالی‌رتبه که اطلاعات دقیقی از نام و نشان آنها در دست نیست، به وحید افکاری گفته‌اند: «پرچم آزادی‌خواهی نوید افتاده است. می‌خواهی چه کار کنی؟»

این منبع همچنین در رابطه با برگزاری جلسه بازپرسی و ارجاع پرونده به دادگاه نیز می‌گوید، این جلسه در حالی برگزار شده است که طی ماه‌های گذشته و پس از ثبت شکایت از سوی برادران افکاری، خانواده افکاری بارها با حضور در مراجع قضایی پیگیر وضعیت پرونده شده‌اند. اما به آنها گفته شده شکایتی در سیستم قضایی ثبت نشده است؛ این پرونده نهایتا پس از پیگیری‌های مداوم به شعبه ۱۹ دادگاه فرهنگ‌شهر ارجاع شد. اما به گفته این منبع آگاه، قاضی پرونده برخورد نامناسبی با خانواده آنها داشته است.

وی در ادامه به صدای آمریکا گفت، جلسه دادگاه نیز در حالی برگزار شده است که وکیل پرونده نه تنها پیش از برگزاری جلسه به پرونده دسترسی نداشته، بلکه حتی پس از پایان جلسه نیز قاضی به وکیل اجازه دسترسی به پرونده و خواندن آن را نداده است.

بنا بر اطلاعات موجود، این جلسه دادگاه تنها با حضور وحید افکاری، و بدون حضور برادر او، حبیب، به صورت ویدئوکنفرانس از زندان برگزار شد. و قاضی پرونده نیز اعلام کرد که شکایت حبیب در پرونده ثبت نشده است. به گفته این منبع، وحید افکاری همچنین در تماسی که با خانواده خود داشته، گفته است که مسئولان زندان با کارشکنی تلاش کردند از حضور برادران افکاری در این جلسه جلوگیری کنند.

این منبع آگاه در انتها با اشاره به گذشت هفت ماه از انتقال برادران افکاری به سلول‌های انفرادی زندان عادل آباد، به صدای آمریکا گفت: «معلوم نیست قصد و غرض مقامات از نگهداری حبیب و وحید در انفرادی چیست.‌ آنها محروم از درمان هستند و حتی برای مداوا به بهداری و یا بیمارستان منتقل نمی‌شوند. نهایتا، قصد آنها اعمال فشار ... برای رسیدن به خواسته‌ها و اهداف‌شان است.»

نوید افکاری، کشتی گیر ۲۷ ساله ایرانی و یکی از بازداشت‌شدگان در اعتراضات مردمی روز شنبه ۲۲ شهریور در شیراز اعدام شد. او در روستای سنگر، سپیدان استان فارس با حضور برخی از اعضای خانواده تحت تدابیر شدید امنیتی به خاک سپرده شد.

جمهوری اسلامی نوید افکاری را به کشتن یک مامور امنیتی متهم کرده بود. اما آقای افکاری، خانواده، و وکلای او تاکید داشتند که هیچ سند مستدل و متقنی درباره نقش او در این قتل وجود ندارد و صرفاً از اعترافات تحت شکنجه او برای محکوم کردنش استفاده شده است.

وحید و حبیب، برادران این کشتی‌گیر نیز در رابطه با اتهامات مشابهی به ترتیب به ۵۴ سال و ۲۷ سال زندان با شلاق محکوم شده‌اند. این در حالی است که برادران افکاری ضمن رد اتهامات وارده، به ویژه قتل یک مأمور امنیتی، به کرات گفته بودند که آنها تحت فشار و شکنجه شدید مجبور به اعترافات غیرواقعی شده‌اند.

نهادهای حقوق بشری می‌‌گویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمی‌کند و بعضا افرادی بی‌گناه محاکمه و حتی اعدام شده‌‌اند. برای نمونه جمهوری اسلامی در دهه شصت هزاران نفر را که محکومیت زندان داشتند، اعدام کرد.

XS
SM
MD
LG