بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی رسانههای ایران، در حال حاضر حدود ۳ میلیون زن سرپرست خانوار در سراسر ایران وجود دارد. این آمار نشان میدهد که در طول ۱۰ سال گذشته تعداد خانوادههای دارای سرپرست زن نسبت به خانوادههایی که سرپرستشان مرد است ۵۸ درصد افزایش یافته است. آماری که با شیوع ویروس کرونا و خانهنشینی قشر بالایی از جامعه ایرانی نگرانیهای و واکنشهای فعالان زنان بسیاری را به همراه داشته است.
گیتی پورفاضل، وکیل دادگستری و فعال حقوق زنان، روز پنجشنبه ۲۸ فروردین در گفتگو با صدای آمریکا با اشاره به وضعیت بغرنج ایجاد شده برای زنان سرپرست خانواده با شیوع ویروس کرونا در ایران گفت که زنان ایرانی سرپرست خانواده که پیش از شیوع این ویروس درآمد ناچیزی را با فروش کارهای دستی و یا کار به صورت روزمزد در کارخانهها و کارگاهها داشتند و با آن امرار معاش میکردند با آغاز قرنطینه و خانهنشین شدن با مشکلات زیادی از جمله تهیه نیازمندیهای روزانه خود و خانواده روبرو شدهاند.
با شیوع گسترده ویروس کرونا و آغاز قرنطینه در شهرهای مختلف ایران، آمار بالایی از شهروندان ایرانی برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس مجبور به خانهنشینی و ترک کار خود شدند. این امر به دلیل آن که مقامات جمهوری اسلامی از همان ابتدا هیچگونه حمایت مالی از مردم را در دستور کار قرار نداده بودند زندگی قشر زیادی از مردم را با مشکلات روبرو کرده است.
به گفته گیتی پورفاضل، شیوع ویروس کرونا تنها زندگی زنان سرپرست خانواده را تحت تاثیر قرار نداده است؛ بلکه کرونا در ایران بیشتر گریبان افرادی را گرفته است که به دلیل فقر از تغذیه مناسب برخوردار نیستند و این افراد به دلیل بالا نبودن ایمنی بدن در صورت ابتلا به این ویروس جان خود را از دست میدهند.
پیش از این مدیرعامل جمعیت امام علی در گزارشی میانگین سنی زنان سرپرست خانوار در ایران را، ۱۸ تا ۶۰ سال اعلام کرده بود؛ آماری که در بعضی از استانهایی ایران که در آنها کودک همسری شایع است متفاوت بوده و در این استانها زنان با سن ۱۴ تا ۱۵ سال هم سرپرستی خانواده را به دوش میکشند. این آمار که بر اثر اتفاقاتی چون ازدواجهای زیر سن قانونی و به تبع آن طلاقهایی در سن پایین رخ میدهد معضل بزرگی در ایران محسوب میشود.
در حال حاضر براساس آمار رسمی در ایران، که البته صحت آن مورد تردید است، شمار جان باختگان کرونا در کشور به ۴۸۶۹ نفر رسیده و آمار مبتلایان نیز ۷۷ هزار و ۹۹۵ نفر گزارش شده است. بنابر این گزارش در ۲۴ ساعت گذشته ۱۶۰۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شدند و در این مدت ۹۲ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند.
این در حالی است که آمارهای رسمی کشورهای ایران، چین، روسیه و قابل راستیآزمایی توسط کارشناسان مستقل نیست و نمیتواند معتبر و نهایی تلقی شود. یک مقام سازمان بهداشت جهانی نیز گفته است که آمار اعلام شده مقامات ایران درباره مبتلایان به ویروس کرونا تنها یک پنجم مبتلایان واقعی است.
در این میان، افکار عمومی در ایران و جهان نسبت به مخفیکاری مقامات جمهوری اسلامی در قبال شیوع ویروس کرونا نگران است. نماینده وزارت خارجه آمریکا در امور ایران روز پنجشنبه ۱۵ اسفند مسئولان جمهوری اسلامی را متهم کرد که درباره گستردگی ویروس کرونا در کشور به مردم ایران دروغ گفته است. برایان هوک به خبرنگاران گفت: «رژیم ابتدا به مردم گفت که جایی برای نگرانی از شیوع این ویروس نیست. اما در همان حال، ویروس در حال پخش شدن در سرتاسر ایران بود.»
پیش از این نیز مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز جمعه ۹ اسفند در نشستی در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان، با توجه به سابقه پنهانکاری مسئولان جمهوری اسلامی گفته بود رژیم ایران تمایلی ندارد که درباره شیوع ویروس کرونا اطلاع رسانی کند و «من نگران هستم آنها اطلاعات مهمی را پنهان کرده باشند.»