لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۳

تلاش جمهوریخواهان سنا برای رد توافق اتمی ایران بار دیگر ناکام ماند


میچ مک کانول، سناتور جمهوریخواه از کنتاکی
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00

اعضای دموکرات مجلس سنای آمریکا روز سه‌شنبه بار دیگر تلاش جمهوریخواهان برای اعلام کفایت مذاکرات و آغاز رأی‌گیری بر سر توافق هسته‌ای ۲۳ تیر ماه بین ایران و قدرت‌های جهانی را ناکام گذاشتند.

نشست دوم سنا برای انجام رأی گیری دوباره بر سر کفایت مذاکرات درباره توافق اتمی ۲۳ تیر ماه بین ایران و قدرت های جهانی، بعد از ظهر سه شنبه پانزدهم سپتامبر با سخنان رهبر اکثریت جمهوریخواه برگزار شد.

هفته گذشته پس از آن که دموکرات ها با ۴۲ رای در سنا مانع اعلام کفایت مذاکرات شدند و با ادامه دادن به مباحثات مانع شدند تا جمهوریخواهان برای رد توافق رأی گیری کنند، آقای مک کانول گفته بود که سه شنبه بار دیگر درخواست رأی گیری خواهد کرد.

در نشست سه شنبه، پس از گذشت پنج ساعت که نمایندگان مخالف و موافق توافق اتمی با ایران اظهارات خود را در صحن علنی مطرح کردند، میچ مک کانول رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا تقاضای رأی گیری مجدد درباره اعلام کفایت مذاکرات را مطرح کرد.

اعضای جمهوریخواه مجلس ۱۰۰ نفره سنا برای اعلام پایان مباحثات و آغاز رأی گیری بر سر توافق هسته‌ای وین، نیاز به دست کم ۶۰ رأی داشتند، که موفق نشدند. تقاضای اعلام کفایت مذاکرات با ۴۲ رأی مخالفت در برابر ۵۶ رأی موافق رد شد.

آقای مک کانول در سخنانی در آغاز جلسه سه شنبه، مساله توافق هسته ای ایران را از مهم ترین مسائل سیاست خارجی کنگره خواند، و از تلاش دولت باراک اوباما و حامیان دموکرات آن برای جلوگیری از رأی گیری کنگره درباره آن انتقاد کرد.

باب کورکر، سناتور جمهوریخواه از ایالت تنسی
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:06:27 0:00

سناتور جمهوریخواه باب کورکر نیز در نشست سه شنبه، در انتقاد از رویکرد دولت باراک اوباما در برابر برنامه اتمی ایران گفت، اگر رئیس جمهوری به آنچه قبلا گفته بود پایبند مانده بود، توافقی داشتیم که در آن برنامه هسته‌ای ایران کاملا متوقف می‌شد.

رئیس کمیته روابط خارجی سنا در ادامه گفت، اما با توافقی که در حال حاضر داریم، رئیس جمهوری در واقع اجازه صنعتی شدن برنامه هسته‌ای ایران را صادر خواهد کرد.

سناتور جمهوریخواه جان کورنین از تگزاس نیز با بیان این که بیشتر مردم آمریکا از توافق حمایت نکرده‌اند، گفت باید دید آیا دولت می‌گذارد صدای آنها از طریق نمایندگانشان در کنگره شنیده شود، یا تنها به رأی و به میراث خود فکر خواهد کرد.

سخنان سه شنبه مخالفان توافق اتمی وین در مجموع تفاوت چندانی با اظهارات گذشته آنها نداشت؛ همانطور که هری رید رهبر اقلیت دموکرات سنا در واکنش به سخنان سناتور مک‌کانول در آغاز جلسه گفت، نکته تازه‌ای در اظهارات سه شنبه او ندیده است.

هری رید، سناتور دموکرات از ایالت نوادا
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:07:42 0:00

با این حال نمایندگان جمهوریخواه سنا به اظهار نظر در مخالفت با توافق جامع اتمی با ایران ادامه دادند و سناتور جان هوون از ایالت داکوتای شمالی گفت، توافق کنونی هم تحریم‌های ایران را لغو می کند و هم برنامه هسته‌ای آن کشور را به قوت خود باقی می‌گذارد.

دولت باراک اوباما می گوید تحریم ها برای آوردن ایران به پای میز مذاکره وضع شدند و این ایده که با ادامه تحریم های بی پایان فعالیت های هسته ای تهران متوقف خواهد شد، را رد می کند.

رئیس جمهوری دموکرات آمریکا با اشاره به این که استفاده از "انرژی صلح آمیز هسته ای" حق کشورها است، همواره تاکید کرده که هدف از توافق حاصل شده جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است.

سناتور دموکرات دیک دوربن از ایالت ایلینوی در نشست سه شنبه سنا، ضمن انتقاد از تلاش دوباره برای رأی‌گیری مجدد، گفت مخالفت جمهوریخواهان با توافق اتمی ایران، در واقع به معنای به تعویق انداختن جلوگیری از دستیابی آن کشور به سلاح هسته‌ای است.

انتظار می رود تلاش دوباره جمهوریخواهان سنا بار دیگر راه به جایی نبرد، و سناتورهای دموکرات از طریق "فیلی باستر" (ایراد سخنرانی های طولانی و اتلاف وقت) نگذارند طرح رد توافق هسته ای با ایران به رای گیری گذاشته شود.

ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، روز چهاردهم ژوئیه در وین پایتخت اتریش به توافقی جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران دست یافتند، که بر مبنای آن محدودیت‌هایی بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران اعمال، و در ازای آن بخشی از تحریم‌های اعمال شده علیه تهران لغو خواهد شد.

باراک اوباما بارها تهدید کرده است که در صورت تصویب هر طرح یا لایحه ای در مخالفت با توافق در کنگره، آن را وتو خواهد کرد. با حمایت بیش از ۴۰ سناتور از توافق و عدم اعلام کفایت مذاکرات در سنا و جلوگیری از به رأی گذاشتن آن، نیازی به وتوی رئیس جمهوری نخواهد بود.

مهلت ۶۰ روزه کنگره برای رد یا تصویب توافق روز ۱۷ سپتامبر به پایان می رسد.

XS
SM
MD
LG