لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۱

افزایش اتکای بودجه ایران به درآمد نفت


کاهش صادرات نفت
کاهش صادرات نفت
غلامرضا مصباحی مقدم رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، روز چهارشنبه ۲۴ خرداد، میزان در آمد نفتی ایران طی سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰ را ۵۲۲ میلیارد دلار عنوان کرد و به خبرگزاری مجلس شورای اسلامی گفت: «بودجه سالانه عملاً کاهش پیدا نکرده است و دایماً شاهد رشد اتکای بودجه به نفت بودیم.»

آقا مصباحی گفت«اتکای [به] نفت همواره یکی از عوامل اصلی ایجاد تورم است» و افزود:
«اتکای به نفت موجب بزرگتر شدن دولت و افزایش هزینه های عمومی می شود و ظرفیت های بالقوه در اقتصاد را تبدیل به فعل نمی کند.»

اسحاق جهانگیری وزیر اسبق صنایع و معادن در گفت و گوی روز چهارشنبه ۲۴ خرداد ماه خود با روزنامه اعتماد، کارنامه اقتصادی دولت محمود احمدی نژاد را مناسب ارزیابی نکرده و گفته است: «در حال حاضر سیاست هایی اتخاذ شده که با وجود نفت ۱۰۰ دلاری و ۱۴۰ دلاری اقتصاد کشور آشفته است؛ به طوری که هم در بخش هایی که مردم کم تر به آن توجه دارند و تکمیل زیر ساخت ها و طرح ها حیاتی است، وضعیت امیدوار کننده نیست؛ و هم در بخش معیشت مردم مشکلات بسیاری موجود دارد.»

به گفته وزیر صنایع و معاون محمد خاتمی «فقر امروز در جامعه بیداد می کند و معیشت برای بخش وسیعی از مردم ایران به یک مساله جدی مبدل شده و اشتغال برای جوانان به آرزو تبدیل شده است.»

اسحاق جهانگیری که در آمد نفتی ایران در «هفت سال گذشته را بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار» عنوان کرده است، «وضعیت موجود اقتصاد ایران» را ناشی از «سیاست های غلط و غیر کارشناسی» ارزیابی می کند .

وضعیت صنعت نفت ایران در یک نگاه
میران تولید نفت ایران به علت قدیمی بودن اغلب چاه های نفت و کمبود سرمایه گذاری در این صنعت، هر سال حدود ۳۰۰ تا ۳۳۰ هزار بشکه نسبت به سال قبل کاهش می یابد.
بر اساس پیش بینی موسسه جی پی مورگان، میزان تولید نفت ایران تا ماه آینده میلادی، با کاهش یک میلیون بشکه‌ای روبرو خواهد شد و به ۲ و نیم میلیون بشکه در روز می رسد.

آژانس بین المللی انرژی، روز چهارشنبه ۲۴ خرداد ماه، در آستانه نشست سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) از کاهش ۴۰ درصدی صادرات نفت ایران خبر داد. بر اساس این گزارش صادرات نفت خام ایران در ماه گذشته به یک و نیم میلیون بشکه در روز کاهش یافته است، که این مقدار ۱ میلیون بشکه کم تر از صادرات ایران در زمستان سال گذشته است . در گزارش آژانس بین المللی انرژی، بر نقش تحریم ها بر کاهش صادرات نفت ایران تاکید شده است.

اوپک:کاهش میزان تولید یا کاهش دوباره قیمت؟
قرار است صد و شصت و یکمین نشست اوپک فردا پنج شنبه ۲۵ خرداد ماه در وین برگزار شود. ایران به دنبال کاهش سقف تولید اوپک است و عربستان سعودی در پی کاهش قیمت جهانی نفت.

در حالی که قرار است ۱۲ کشور عضو اوپک سقف تولید گروهی خود را روزانه در حد ۳۰ میلیون بشکه نگه دارند ، عربستان سعودی در ماه های اخیر میزان تولید خود را به ۱۰ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز افزایش داد.

در آستانه نشست اوپک، قیمت نفت به سیر نزولی خود ادامه می دهد. هر بشکه نفت روز چهارشنبه در بازار نیویورک ۸۳ دلار و سیزده سنت معامله شد، که کم ترین بها در ۸ ماه اخیر بود.

بر اساس برآورد صندوق بین المللی پول، میانگین بهای نفت باید ۱۱۷ دلار در هر بشکه باشد تا بودجه امسال ایران دچار کسری بودجه نشود.
XS
SM
MD
LG