لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۴

طالبان در کابل نشست خبری برگزار کرد؛ احترام به حقوق زنان «در چارچوب قوانین اسلامی» و روابط صلح آمیز با دیگر کشورها


ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان. - ۲۶ مرداد
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان. - ۲۶ مرداد

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان اولین نشست خبری را روز سه شنبه در کابل با حضور نمایندگان رسانه ها و روزنامه نگاران برگزار کرد و گفت آنها خواهان روابط صلح آمیز با دیگر کشورها هستند و به حقوق زنان در چارچوب قوانین اسلامی احترام می گذارند.

سخنگوی طالبان گفت: ««ما دنبال دشمن داخلی و خارجی نیستیم.» او در این کنفرانس گفت طالبان با فعالیت رسانه ها مشکلی ندارد اما این فعالیت ها به گفته او نباید مغایر موازین اسلامی باشد. او افزود زنان در افغانستان در چارچوب شریعت اسلام مجاز به فعالیت هستند. یک خبرنگار زن از سخنگوی طالبان پرسید آیا زنان خبرنگار می توانند بدون حجاب اسلامی در رسانه‌ها حاضر شوند؟ سخنگوی طالبان از پاسخ صریح طفره رفت و بر رعایت موازین اسلامی در فعالیت های رسانه‌ای تاکید کرد.

سخنگوی طالبان افزود تضمین می دهیم هیچ مشکلی متوجه همکاران کشورهای خارجی و آمریکا از جمله مترجم ها نخواهد بود.

مجاهد همچنین گفت کشت و قاچاق تریاک در افغانستان ممنوع خواهد شد. او ضمن رد امکان بازگشت سازمان تروریستی القاعده به افغانستان گفت خاک افغانستان علیه هیچ کس مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.

طالبان که به تازگی قدرت را در افغانستان در دست گرفته است روز سه شنبه با اعلام فرمان «عفو» در سراسر این کشور، از زنان خواسته است به دولت‌شان ملحق شوند.

در بخشی از بیانیه طالبان در مورد عفو عمومی آمده است: «امارت اسلامی افغانستان با بزرگ‌منشی و صداقت کامل، برای همه [مردم] افغانستان، به ویژه آنها که همراه با مخالفان بودند یا طی سال‌ها و به تازگی از اشغالگران حمایت کرده‌اند، عفو عمومی اعلام می‌کند.»

این تحولات در شرایطی است که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز سه شنبه گفت این اتحادیه برای آنکه بتواند از مردم افغانستان حمایت کند با طالبان گفت وگو خواهد کرد حتی اگر اتحادیه اروپا این گروه را به عنوان حاکمان مشروع افغانستان به رسمیت نشناسد.

در رویدادی دیگر، به گزارش رویترز جان کربی، سخنگوی پنتاگون، روز سه شنبه ۲۶ مرداد گفت آمریکا طی هفته های آینده می کوشد تعداد هر چه بیشتری از شهروندان آمریکا و مترجم های افغانستانی را از افغانستان خارج کند.

پروازهای نظامی آمریکا برای تخلیه دیپلمات‌ها و مردم عادی از افغانستان روز سه شنبه در فرودگاه کابل از سر گرفته شد. باند پرواز این فرودگاه پیشتر صحنه هرج و مرج ناشی از حضور هزاران نفر بود که به دنبال تسلط ناگهانی طالبان بر پایتخت در تلاش برای خروج از افغانستان بودند.

رویترز به نقل از یک دیپلمات حاضر در فرودگاه گزارش داده که دست کم ۱۲ پرواز نظامی از فرودگاه بین المللی حامد کرزی انجام شده است.

در این میان، فرانسه ده‌ها نفر را با یک هواپیمای نظامی از افغانستان خارج کرد و توانست شماری از آنها را به ابوظبی و بقیه را به فرانسه برساند.

عملیات تخلیه در شرایطی انجام می‌شود که قدرت‌های خارجی در حال ارزیابی چگونگی واکنش به حاکمان جدید در کابل و مواجهه با موج آوارگان افغانستانی هستند.

مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، می‌گوید آنکارا سرگرم گفت‌وگو با همه طرف‌ها در افغانستان، از جمله طالبان، بوده و از مواضع طالبان از زمانی که قدرت را در دست گرفته است ارزیابی مثبتی دارد.

اوضاع پایتخت افغانستان نسبتاً آرام گزارش شده، اما گفته می شود مردم هنوز نگرانند. محمد داوود سلطان زی، شهردار کابل، می گوید چندین بار با نمایندگان طالبان تماس داشته و آنها او را در سمت خود ابقاء کرده‌اند.

در این میان شبه نظامیان طالبان مانع از ادامه فعالیت طلوع نیوز، بزرگترین شبکه خبری خصوصی افغانستان و اولین شبکه خبری ۲۴ ساعته افغانستان، نشده‌اند. شماری از زنان افغان به عنوان خبرنگار، تهیه‌کننده، و گوینده خبر در طلوع نیوز فعالیت می‌کنند.

در طول حکومت طالبان، طی سال‌های ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۰ زنان از حق فعالیت در خارج از خانه محروم بودند و تنها به همراه یکی از اعضای خانواده یا یک «محرم» می‌توانستند در مجامع عمومی ظاهر شوند. هنوز روشن نیست طالبان چه محدودیت‌هایی را اعمال می‌کند.

در همین حال، وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد تبدیل نشدن افغانستان به پایگاهی برای تروریسم بین المللی و احترام گذاشتن به حقوق زنان و دختران، مهمترین شروط شناسایی حکومت طالبان است.

سقوط دولت افغانستان و وضعیت این کشور با واکنش‌های گسترده جهانی همراه بوده است.

فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس جمهوری آلمان، در واکنش به رویدادهای افغانستان گفت تصاویر فرار مردم از کابل برای کشورهای غربی شرم آور است.

اشتاین مایر که مقام او در آلمان تشریفاتی است گفت: «ما در این تراژدی انسانی سهیم هستیم.»

در همین حال ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، گفت هدف اعضای این سازمان از حضور در افغانستان کمک به ساختن «یک حکومت دارای امکان موفقیت» بود و نه ماندن در آنجا برای همیشه. وی با بیان اینکه طالبان نباید اجازه دهد افغانستان بار دیگر به مامن تروریست ها تبدیل شود، از طالبان خواست مانع از خروج کسانی که می خواهند آن کشور را ترک کنند نشود.

دبیرکل ناتو همچنین افزود:«بخشی از نیروهای امنیتی افغانستان شجاعانه جنگید اما نتوانستند از کشور حمایت کنند. چرا که رهبری سیاسی افغانستان نتوانست در برابر طالبان بایستد و به راه حل صلح آمیزی برسد که افغانستانی ها به شدت خواستار آن بودند برسد.»

در روسیه، سرگئی لاورف، وزیر خارجه گفت کشور او برای به رسمیت شناختن طالبان به عنوان نیروی مشروع در افغانستان عجله ندارد. او خواهان تشکیل یک دولت فراگیر در افغانستان با حضور همه قومیت ها شد.

همزمان با ادامه عملیات تخلیه در افغانستان، رویترز می گوید دومین هواپیمای جمهوری چک هم روز سه شنبه کارکنان و شهروندان این کشور را از آن کشور خارج کرد.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه ۲۵ مرداد در یک سخنرانی در کاخ سفید آخرین تحولات افغانستان را با مردم ایالات متحده و جامعه جهانی در میان گذاشت. او ضمن دفاع از تصمیم خود برای خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، گفت که از این تصمیم «پشیمان» نیست، اما اشاره کرد که دولت افغانستان زودتر از آن چه تصور می‌شد سقوط کرد.

آقای بایدن گفت ،آمریکا بیست سال قبل با هدفی مشخص وارد افغانستان شد و آن هدف «ملت سازی» و یا ایجاد «یک دموکراسی» متحد متمرکز نبود. او با اشاره به کشته شدن اسامه بن لادن، رهبر گروه القاعده در یک دهه پیش، گفت هدف آمریکا «جلوگیری از یک حمله تروریستی» در داخل آمریکا بود و ماموریت آمریکا باید روی مبارزه با تروریسم متمرکز باشد. او به طالبان هشدار محکمی داد که علیه تلاش آمریکا برای بیرون بردن شهروندان و متحدانش اقدام نکند.

XS
SM
MD
LG