در حالی که تنها شانزده روز تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باقی مانده است، مقامات زمان برگزاری مناظرههای تلویزیونی را عوض کردند، رئیس هیئت نظارت بر انتخابات تهران تغییر کرد، و نامزدها وعدههایی میدهند که حتی طرفداران و همفکران خودشان را هم قانع نمیکند.
سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ایران، در حالی روز بیست و هشتم خرداد برگزار خواهد شد که برخی از مقامات ارشد نظام نسبت به کاهش مشارکت مردم هشدار دادهاند.
- زمان مناظرهها تغییر کرد
بعد از کشمکش میان ستاد برگزاری انتخابات و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی، بالاخره نظر وزیر کشور مبنی بر لزوم تغییر زمانبندی مناظرههای تلویزیونی اجرا میشود.
روابط عمومی صدا و سیمای حکومتی در ایران اعلام کرده که زمان اجرای مناظرهها در روزهای شنبه پانزدهم، سهشنبه هجدهم و شنبه بیستودوم خرداد خواهد بود.
این مناظرهها که قرار بود در روزهای هفدهم، بیستویکم، و بیستوپنجم خرداد برگزار شود، به خواست کمیسیون تبلیغات نامزدهای ریاستجمهوری به دلیل مصادف شدن با مسابقات تیم ملی فوتبال در بحرین تغییر کرد.
مرتضی حیدری به عنوان مجری مناظرههای انتخاباتی معرفی شده است.
- استعفای رئیس هیئت نظارت بر انتخابات تهران
حدود دو هفته مانده به برگزاری انتخابات، شورای نگهبان از استعفای رئیس هیئت نظارت بر انتخابات در استان تهران خبر داده است.
به گزارش ایسنا، با استعفای فرهاد رهبر از ریاست هیئت نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری و میاندورهای خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی، قاسم محمدطهرانی به جای او منصوب شده است.
- «حراجی» انتخابات و وعدههای دروغین افزایش یارانه
پول نقدی که ماهانه به عنوان یارانه به حساب سرپرستهای خانوار واریز میشود، به یکی از ابزارهای تبلیغات و رقابت نامزدهای ریاست جمهوری تبدیل شده است.
ایسنا در گزارشی انتخابات را به یک «حراجی» تشبیه کرده که در آن نامزدها برای برنده شدن «رقم بالاتر» به عنوان «یارانه» پیشنهاد میدهند؛ رقابتی سیاسی که غالبا «احترام به مردم و اصلاح رویه» در آن «دیده نمیشود.»
تاکنون رقمهای پیشنهادی برای یارانه از «۴۵۰ هزار تومان» تا «پنج برابر یارانه به پنج دهک پایین»، و «یک میلیون تومان برای سه دهک پایین»، از سوی کاندیداها مطرح شده است.
این تبلیغات «برای مردم اتفاق تازهای نیست.» چنانچه ایسنا میگوید، کاندیداها بر خلاف این وعدهها، «پای اعداد و ارقام وعده داده شده» نمیایستند، زیرا «میدانند پشت پرده این ارقام جذاب، جریانی سخت به وضعیت اقتصادی تحمیل میکند» و مردم «بارها» مشاهده کردهاند که تاکنون وعدههای یارانهای «اصلاحی» در پی نداشته است.
- مردم با وعدههای دروغین گول نمیخورند
شدت گرفتن وعدههای رفع بحران اقتصادی از آن جا نشات میگیرد که سیدعلی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی «مسائل اقتصادی» را «مسئله فوری و اصلی کشور» اعلام کرد و گفت کاندیداها باید در این خصوص «با مردم حرف بزنند» و آنها را «قانع کنند.»
ایرنا در گزارشی به وعدهها و برنامههای هفت نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ پرداخته که علاوه بر به «چالش» کشیده شدن این وعدهها توسط مردم در شبکههای اجتماعی، در مواردی حتی «صدای رسانههای همسوی کاندیداها» را هم درآورده است. در این گزارش به انتقاد یک روزنامه وابسته به اصولگرایان نسبت به وعدههایی چون «رساندن تورم به ۵ درصد» و پرداخت «وام ۵۰۰ میلیونی به زوجهای جوان» و «حل کردن مشکل بازار سرمایه» اشاره شده و نوشته است: «این موارد چندان متکی به اطلاعات درست و مبتنی بر واقعیات کشور نیست.»
- نامزدی که حتی نمیتواند از پخش نشدن فیلم تبلیغاتیاش جلوگیری کند!
عبدالناصر همتی که در روزهای گذشته حضور همسرش به نمایندگی از او در تلویزیون حکومتی ایران مورد توجه رسانهها قرار گرفت، از صدا و سیما به خاطر پخش نکردن «مستند انتخاباتی» او انتقاد کرده است.
آقای همتی، که در روزهای گذشته از ریاست بانک مرکزی ایران برکنار شد، با اشاره به بخشهای مورد ایراد صداوسیما و خواست حذف آن از «مستند انتخاباتی» گفته است: «اگر عدهای بنده را بانی وضع موجود میدانند، آنها خود وضع موجودند.»
او همچنین با تاکید بر این که «مخالف سانسور» است، به ضررهای ناشی از عدم اجرای «افایتیاف» اشاره کرده و گفته است که در فیلم انتخاباتیاش «برخی از دختران ایران بیواسطه حرفهایشان را زده بودند.»
یک کاربر توییتر در پاسخ به این اظهارات همتی نوشته است: «وقتی در ایام آزادی انتخاباتی نمیتوانی از پخش نشدن فیلم تبلیغاتیات جلوگیری کنی، وجود یا عدم وجودت برای ما چه فرقی دارد؟!»
محسن رضایی هم از توقف پخش فیلم تبلیغاتی خود خبر داد.