بازداشت تعدادی از هنرمندان ایرانی به اتهام همکاری با ساسی مانکن خواننده موسیقی پاپ ساکن کالیفرنیا، در تعدادی از خبرگزاریهای بینالمللی، از جمله آسوشیتدپرس بازتاب یافت. روز جمعه ۲۲ اسفند، این خبرگزاری جزئیاتی از بازداشت این افراد را به نقل از خبرهای رسانههای فارسی زبان منتشر کرد.
فرشید رافع رفاهی مدیر برنامههای ساسی مانکن، و رئیس شرکت هنری «اییاماچ» در گفتوگو با آسوشیتدپرس، ضمن تأیید دستگیری محسن و بهروز منوچهری در شیراز، از احتمال محاکمه آنها در دادگاه کیفری در تهران خبر داد. آقای رافع رفاهی با اشاره به انتقاد مقامات ایرانی از حضور الکسیس تگزاس در موزیک ویدئوی «تهران توکیو» میگوید که «او مانند هر فرد دیگری در یک موزیک ویدئو معمولی میرقصد، و هیچ صحنه نامناسبی در این اثر وجود ندارد».
فرشید رافع رفاهی، فرزندخوانده ابی، هنرمند نامدار موسیقی ایران است. او از چندی پیش در این شرکت هنری، مدیریت برنامههای ساسی مانکن را بر عهده گرفته است.
آقای رافع رفاهی در ادامه میگوید که «هدف ساسی ایجاد ویرانی نیست، بلکه قصد خوشحال کردن مردم را دارد.»
روز پنجشنبه، برخی از خبرگزاریهای داخلی ایران و چند حساب کاربری در شبکه های اجتماعی، از دستگیری دو هنرمند جوان شیرازی در همین رابطه خبر دادند. بخش فارسی صدای آمریکا نیز به نقل از این منابع، خبر دستگیری محسن و بهروز منوچهری، که برادر هستند و با نام هنری «آریو و اهوارا» شناخته میشوند، منتشر کرد.
موج دستگیریها، از هنگام انتشار موزیک ویدئوی جدید ساسی مانکن به نام «تهران توکیو» آغاز شد. او در این نماهنگ از «الکسی تگزاس»، بازیگر مشهور فیلمهای بزرگسالان یا پورنوگرافی به عنوان رقصنده استفاده کرده است.
این آهنگ با استقبال زیادی به ویژه در میان جوانان ایرانی همراه شده است، و موزیک ویدئوی آن بینندههای زیادی در شبکههای اجتماعی داشت.
در همین حال با انتقاداتی زیادی نیز مواجه شد، و برخی آن را اثری نامناسب و غیراخلاقی توصیف کردند که میتواند تأثیرات منفی و مخربی روی کودکان و نوجوانان داشته باشد.
به نوشته آسوشیتدپرس، ساسی مانکن به اجرای آثار جنجالی و بحثانگیز شهرت دارد، و این موضوع موجب خشم مقامات محافظهکار ایرانی شده است. در موزیک ویدئوی قبلی این هنرمند نیز یک بازیگر پورنوگرافی میرقصید، و او در ترانه «جنتلمن» به نوجوانان توصیه میکرد که از خوابشان نمیبرد، الکل بنوشند، و به جای انجام تکالیف مدرسه، وقت خود را در اینستاگرم بگذرانند.
هر چند که انتشار چنین آثاری در ایران ممنوع است، ولی در شبکههای اجتماعی پخش میشوند و علاقمندان با استفاده از ویپیان و پراکسی به آنها دسترسی دارند.
در ایران حکومت، نظارت شدیدی بر رسانههای سنتی مانند روزنامهها، نشریات، و تلویزیون دارد، و تلاش میکند تا با پیگرد قضایی هنرمندان، و چهرههای سرشناس، فعالیتهای آنها را در شبکه اجتماعی کنترل کند.
پژمان اکبرزاده، نوازنده پیانو، پژوهشگر موسیقی، و روزنامهنگار در گفتوگو با صدای آمریکا درباره این آهنگ و موزیک ویدئو توضیحاتی داد.
مدیر برنامههای ساسی مانکن در بخش دیگری از مصاحبه با آسوشیتدپرس، با اشاره به ادعای مقامات ایرانی درباره راهاندازی سایتهای قمار، آن را ناشی از سوتفاهم دانست، و به گفته او «یک سایت بازی پوکر، حامی مالی این پروژه هنری بوده است»
ساسی مانکن در سال ۲۰۰۹ از ایران مهاجرت کرد و در حال حاضر ساکن آمریکا است و در تبعید زندگی میکند.
پیش از انتشار موزیک ویدئوی «تهران توکیو»، مقامات ایرانی از پیگیری قضایی این موضوع در مراجع قانونی بینالمللی خبر داده بودند.
در حالیکه تندروها، این آهنگ را به عنوان بخشی از تهاجم فرهنگی، یا حمله غرب به و ارزشها و آموزههای اسلامی میدانند، هزاران نفر از ایرانیان نظر دیگری دارند.
در روزهای اخیر بسیاری از پسران و دختران نوجوان ایرانی با لبخوانی این آهنگ، کلیپهای کوتاه، متنوعی و خلاقانهای را در شبکههای اجتماعی منتشر کردند.
هر چند که مقامات ایرانی تهدید کردهاند با سازندگان چنین کلیپهای نیز برخورد خواهند کرد، ولی هنوز مشخص نیست که چه اقدامی در این زمینه انجام خواهد شد.