لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۵۹

اقدامات اعضای دو حزب در کنگره در موافقت و مخالفت با تلاش‌های دولت جدید آمریکا برای بازگشت به توافق ایران


نمایی از ساختمان کنگره ایالات متحده
نمایی از ساختمان کنگره ایالات متحده

در کنگره ایالات متحده برخی اعضای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه با انتشار نامه‌ها و طرح‌های جداگانه، موافقت و مخالفت خود را از تلاش‌های دولت جو بایدن برای بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران اعلام کردند.

روز سه‌شنبه ۱۱ سناتور دموکرات در سنای ایالات متحده به رهبری «اد مارکی» سناتور دموکرات ایالت ماساچوست طرحی را ارائه کردند که در آن از پرزیدنت بایدن خواسته می‌شود آمریکا را به توافق هسته‌ای ایران، موسوم به برجام بازگرداند. سناتور مارکی در پیامی در توئیتر گفت که به همراه ۱۰ سناتور دیگر، بازتعریف طرح دیپلماسی با ایران را بر عهده دارد که بر اساس آن از تلاش پرزیدنت بایدن برای بازگشت به توافق با ایران حمایت می‌کند.

روز سه شنبه همچنین، دست‌کم ۱۵ عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان ایالات متحده با انتشار نامه‌ای از پرزیدنت جو بایدن خواستند که تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی را لغو نکند. جان کاتکو، نماینده جمهوری‌خواه ایالت نیویورک و نفر دوم کمیته امنیت میهن سه‌شنبه شب ۵ اسفند این نامه را منتشر کرد که در آن آمده است: هرگونه تصمیمی از سوی دولت بایدن برای اعطای معافیت از تحریم‌ها به ایران، اشتباهی تاریخی است و موجبات تسکین برای حکومتی خطرناک و غیرقابل پیش‌بینی است که تهدیدی قریب‌ الوقوع برای دموکراسی و امنیت ملی آمریکا است.

دولت پرزیدنت بایدن از زمان شروع کار خود گفته است اگر ایران به اجرای تعهدات خود در قابل توافق هسته‌ای موسوم به برجام بازگردد، آمریکا هم به این توافق بازخواهد گشت. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، واشنگتن را در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج کرد و تحریم هایی را که تحت آن توافق برداشته شده بود، دوباره برگرداند.

دولت جدید آمریکا می‌گوید دیپلماسی بهترین راه پیش رو برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است.

روز سه‌شنبه همچنین خبرگزاری رویترز به نسخه‌ای از گزارش آتی آژانس بین المللی انرژی اتمی دست یافت که می‌گوید جمهوری اسلامی ایران در چند ماه گذشته، ۱۷.۶ کیلوگرم اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد تولید کرده است. این در حالی است که براساس توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵، ایران مجاز بود که تا ۲۰۰ کیلو اورانیم با غلظت ۳.۷ درصد داشته باشد.

جمهوری اسلامی بعد از خروج ایالات متحده در زمان دولت ترامپ، اعلام کرد از تعهدات خود در برجام پیروی نخواهد کرد. به تازگی مجلس شورای اسلامی قانونی تحت عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریم» تصویب کرده که دولت ایران را مکلف می‌کند که اقدامات برای تولید اورانیم غنی شده با خلوص ۲۰ درصد را آغاز کند و ماهانه ۱۰ کیلو و در سال ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم با این درجه خلوص ذخیره کند.

اورانیوم با غنای بالای ۲۰ درصد کاربرد نظامی و ساخت بمب هسته‌ای دارد. با این حال مقامات جمهوری اسلامی می‌گویند هدف آنها صلح آمیز است. در مقابل برخی کشورها از جمله اسرائیل، این اقدام ایران را تلاش برای تولید جنگ افزار هسته‌ای عنوان می‌کنند.

همزمان با انتشار گزارش‌هایی از گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، سه کشور فرانسه، بریتانیا و آلمان روز سه‌شنبه ۵ اسفند در یک بیانیه مشترک از جمهوری اسلامی ایران خواستند که به طور کامل با آژانس همکاری کند و روی به اقدامات شفاف بیاورد.

روز ۴ اسفند، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا با انتشار پیامی گفت ایالات متحده، متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است و دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به این هدف است. ساعتی بعد از این سخنرانی آقای بلینکن، آیت الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی از احتمال افزایش غنی‌سازی اورانیوم از سوی ایران تا مرز ۶۰ درصد گفت.

XS
SM
MD
LG