لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۰

انتخابات ۱۴۰۰ - دفاع خامنه‌ای از رد صلاحیت‌های شورای نگهبان؛ واکنش محمد خاتمی به رد صلاحیت‌ها


Khamenei
Khamenei

آیت الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در نخستین واکنش به رد صلاحیت‌ها، از عملکرد شورای نگهبان دفاع کرد. او بدون اشاره به نامه حسن روحانی، از مردم خواست به افرادی که تحریم انتخابات را «ترویج» می‌کنند، توجه نکنند.

به گفته علی خامنه‌ای، مشارکت در صورتی که نامزدها بتوانند «مردم را قانع کنند که قادر به حل مشکلات اقتصادی هستند،» بالا می‌رود.

او همچنین بدون نام بردن از فرد خاصی، به «انحراف تدریجی برخی عناصر» اشاره کرد و گفت: «برخی در اوایل پرتوان و با حرارت بودند، اما وسوسه‌های مال و مقام و شهوت راهشان را کج کرد و گاه ۱۸۰ درجه تغییر داد.»

رهبر جمهوری اسلامی پیش‌تر در واکنش به انتشار فایل صوتی یک مصاحبه با محمدجواد ظریف،‌ اظهارات او را «تکرار حرف‌های خصمانه دشمنان و آمریکایی‌ها» دانسته بود.

حمایت رهبر جمهوری اسلامی از شورای نگهبان در حالی است که چهره‌هایی مثل علی لاریجانی، محمود احمدی نژاد، و اسحاق جهانگیری هم رد صلاحیت شده‌اند.

در همین رابطه، شورای امنیت ملی کاخ سفید به صدای آمریکا گفته است که ایرانی‌ها باید آزادانه اختیار انتخاب رهبران خود را داشته باشند.

  • احمدی‌نژاد: انتخابات را تحریم می‌کنم

محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهوری پیشین ایران، گفته است با این ردصلاحیت‌ها، انتخابات را به رسمیت نمی‌شناسد و آن را تحریم می‌کند. این یکی از موارد بسیار نادر است که یک مقام پیشین ارشد، از تحریم انتخابات می‌گوید.

او تاکید کرده که «باید بیایند در تلویزیون، در برنامه زنده و با حضور من، اعلام کنند که چرا من را رد کردند و من پاسخ بدهم.»

صدای آمریکا دیروز گزارش داد که فرمانده قرارگاه ثارالله با حضور در منزل احمدی نژاد خواستار «همکاری و سکوت و همراهی» او شده است.

  • محمد خاتمی: میزان بودن رای مردم برای نظام سیاسی نفی می‌شود

محمد خاتمی، رئیس‌ جمهوری پیشین ایران، با انتقاد از رد صلاحیت‌ها، از «محروم ماندن بخش‌های مهمی از جامعه و جریان‌های مختلف از داشتن نامزد مطلوب» ابراز تاسف کرد.

او تاکید کرد: «تاسف‌آورتر ... آن است که میزان بودن رای مردم و مبنا بودن آن برای نظام سیاسی نفی می‌شود و در واقع جمهوریت نظام که مبتنی بر رای آزاد ملت است و روز به روز هم کم‌رنگ‌تر شده است، مورد تهدید جدی‌تر قرار گرفته است.»

مطابق اصل ۱۱۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، رییس جمهوری باید از میان رجال مذهبی و سیاسی و پیرو مذهب رسمی کشور، یعنی شیعه باشد. بر این اساس، زنان و پیروان ادیان و مذاهب دیگر نمی‌توانند در انتخابات ریاست‌جمهوری کاندیدا بشوند.

  • پروانه سلحشوری: فعالان ستادهای روحانی میان مردم بسیار شرمنده‌اند

پروانه سلحشوری با تاکید بر عدم استقبال مردم از انتخابات گفت: «تجربه فعالیت در ستاد آقای روحانی به گونه‌ای شد که فعالان ستادهای ایشان در میان مردم بسیار شرمنده شدند و مردم علناً به آنها گفتند اگر شما نبودید ما رأی نمی‌دادیم.»

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: «انتظار داشتیم پس از اعلام اسامی توسط شورای نگهبان شور و شوق انتخاباتی بیشتر شود. اما دیدیم شرایط به این سمت پیش نرفت.»

  • برگزاری سه مناظره سه ساعته بین نامزدهای انتخاباتی

برنامه مناظره‌های تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ اعلام شد. سه مناظره زنده بین نامزدها هر یک به مدت سه ساعت خواهد بود.

این مناظره‌ها در روزهای دوشنبه دهم خرداد، جمعه چهاردهم خرداد، و سه‌شنبه هجدهم خرداد ۱۴۰۰ از تلویزیون حکومتی ایران پخش خواهد شد.

XS
SM
MD
LG