ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، به شهر خارکیف، دومین شهر بزرگ این کشور سفر کرده است تا در بحبوحه تهاجم روسیه به این منطقه با مقامات ارشد نظامی دیدار و بر روند جنگ نظارت کند.
آقای زلنسکی روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت، در تلگرام اعلام کرد که شرایط در خارکیف «دشوار» است، اما به طور کلی تحت کنترل قرار دارد.
روسیه در روزهای اخیر مدعی تصرف چندین روستا در خارکیف در شمال شرقی اوکراین شده است.
در همین حال، به گزارش رویترز، ارتش اوکراین اعلام کرد که نیروهایش در مناطق شمالی شهر ووچانسک با نیروهای روسی میجنگند، و مهاجمان نتوانستهاند به عمق این شهر مرزی در ۴۵ کیلومتری شمال شرق شهر خارکیف نفوذ کنند.
با پیشروی روسیه به شمال منطقه خارکیف و تأخیر چند ماهه در تأمین تسلیحات غربی، نظامیان اوکراینی ناگزیر ازعقبنشینی از قسمتهایی از این منطقه شدند.
زلنسکی پس از نشست خارکیف با فرمانده ارشد و رهبران ارشد نظامی گفت: «مسیر بسیار دشوار است – اما ما در حال تقویت واحدهای خود هستیم.»
رویترز نوشت: خارکیف با یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن جمعیت، در ۳۰ کیلومتری مرز روسیه، ماههاست که زیر حملات هوایی این کشور قرار دارد. تنها تجهیزات نیروهای دفاعی اوکراین در برابر روسیه در این منطقه، یک سامانه ضعیف دفاع هوایی است.
ارتش روسیه دو نیروی عمده را به منطقه وارد کرده که یکی از آنها به سمت ووچانسک در ۵ کیلومتری مرز در حرکت است. در صورت تصرف ووچانسک، این مهمترین دستاورد مسکو از آغاز تهاجم در پنجم اسفند ۱۴۰۰ تاکنون خواهد بود.
ستاد کل ارتش اوکراین در بیانیهای اعلام کرده که «طرحهای دشمن برای نفوذ به عمق شهر ووچانسک و دستیابی به جای پایی در آن خنثی شد».
در پی پیشروی نیروهای روسیه، ولودیمیر زلنسکی سفر خود به اسپانیا و پرتغال را لغو کرد و به سرعت به این منطقه رفت.
این تحولات پس از سفر دو روزه آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، به اوکراین رخ داد.
آقای زلنسکی در دیدار خود با این مقام ارشد دیپلماتیک آمریکا خواستار دریافت سیستمهای دفاع هوایی برای کمک به حفاظت از خارکیف شد.
آقای بلینکن به عنوان بخشی از بسته ۶۱ میلیارد دلاری که ماه گذشته پس از مدت ها تأخیر تصویب شد، از ارسال یک کمک نظامی ۲ میلیارد دلاری به اوکراین خبر داد.
کمکهای اعلام شده توسط وزیر امور خارجه آمریکا قرار است در قالب سیستمهای تسلیحاتی جدید و حمایت از صنایع دفاعی اوکراین ارسال شود.
دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، در جریان کنفرانس خبری مشترک با آنتونی بلینکن گفت که این کمکها یک پیام بسیار قدرتمند برای دوستان و دشمنان اوکراین است.
آنتونی بلینکن نیز گفت که واشنگتن لزوم تأمین و تجهیز پدافند هوایی اوکراین را درک میکند و این تسلیحات را در اولویت کمکهای خود قرار میدهد.
او افزود که ایالات متحده «حمله در خارج از اوکراین» را با استفاده از تسلیحات دوربرد تهیه شده توسط آمریکا تشویق یا فعال نکرده و این تصمیم به عهده مقامات کییف است.
بریتانیا گفته است که هیچ محدودیتی برای استفاده اوکراین از تسلیحات قائل نشده است.
همزمان با تحولات جاری، وزارت دفاع روسیه نیز روز پنجشنبه اعلام کرد که پدافند هوایی این کشور پنج موشک تاکتیکی و چندین پهپاد را بر فراز کریمه تحت اشغال روسیه و همچنین پهپادهایی را بر فراز مناطق بلگورود، بریانسک، کالوگا و تولا منهدم کرده است.