روزنامه «گاردین» در گزارشی با اشاره به نگرانی شماری از سازمانهای حقوق بشری از اعدامهای بیشتر توسط جمهوری اسلامی در آستانه دومین سالگرد کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد نوشت: شمار اعدامها در ایران در یک ماه گذشته روندی افزایشی داشته است و ۸۷ تن از زمان برگزاری انتخابات حکومتی در ایران تاکنون اعدام شدهاند.
این روزنامه بریتانیایی اشاره کرد که فشارها بر زندانیان سیاسی زن در ایران نیز افزایش یافته است.
بر اساس گزارشها، حدود ۷۰ زندانی سیاسی زن در زندان اوین ایران محبوس هستند و دو تن از آنها؛ پخشان عزیزی، روزنامهنگار و فعال مدنی اهل مهاباد، و شریفه محمدی، فعال کارگری، به اتهام «بغی» به اعدام محکوم شدهاند. وریشه مرادی و نسیم غلامی سیمیاری، دو فعال دیگر نیز با اتهاماتی مشابه روبرو شدهاند.
همچنین ببینید: وریشه مرادی همچنان از حق ملاقات و تماس با وکلای خود محروم استهادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر ایران، به گاردین گفت: «مقامات جمهوری اسلامی در رویارویی با جنبش زنان در ایران که حاضر به عقب نشینی نیست، تلاش میکنند تا زنان را با چوبه دار تهدید و مخالفان را خاموش کنند.»
گاردین در گزارش خود همچنین به ضرب و شتم شماری از زندانیان زن سیاسی اوین از جمله نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل، به دست مأموران جمهوری اسلامی اشاره کرد.
این زندانیان روز ۱۶ مرداد پس از اطلاع از اجرای حکم اعدام رضا رسایی، معترض اهل صحنه در استان کرمانشاه و پیرو آیین یارسان، اقدام به تحصن مسالمتآمیز کردند که حمله نیروهای گارد به آنان و درگیری را به دنبال داشت.
ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران روز پنجشنبه اول شهریور خبر داد که ۱۵ زندانی سیاسی زن در زندان اوین از روز ۱۶ مرداد تاکنون از تماس تلفنی و ملاقات با خانواده خود محروم هستند.
همچنین ببینید: شماری از زندانیان سیاسی زن در اوین همچنان از تماس تلفنی و ملاقات با خانواده خود محروم هستندکارشناسان حقوق بشر سازمان ملل، روز سهشنبه ۳۰ مرداد اعلام کردند که حکومت ایران دسترسی به مراقبتهای بهداشتی بهموقع و مناسب را برای نرگس محمدی و سایر بازداشتشدگان، با وجود درخواستهای مکرر، رد کرده است.
زینب بایزیدی، زندانی سیاسی سابق و دوست پخشان عزیزی، به گاردین گفت که به باور او، جمهوری اسلامی در حال «انتقامگیری» از جنبش «زن، زندگی، آزادی» است و با صدور احکام اعدام علیه زنان و اقلیتهای قومی قصد از بین بردن این مبارزه یکپارچه علیه رژیم را دارد.
خانواده شریفه محمدی نیز نگران آسیبهای روحی واردشده به پسر ۱۲ ساله او هستند و نمیدانند چطور خبر مجازات اعدام او را با فرزندش در میان بگذارند و قصد دارند از یک مشاور کودک کمک بگیرند.
سازمان «دیدهبان حقوق بشر» روز سهشنبه ۳۰ مرداد اعلام کرد که قوه قضائیه جمهوری اسلامی دستکم ۸۷ تن را در یک ماه پس از انتخابات حکومتی ریاست جمهوری اخیر در ایران اعدام کرده است.
سازمان عفو بینالملل نیز گزارش داده که جمهوری اسلامی مسئول ۷۴ درصد از کل اعدامهای ثبتشده در سراسر جهان در سال گذشته میلادی بوده است. اعدامشدگان شامل اقلیتهای قومی، به ویژه بلوچ، زنان، و افرادی که هنگام ارتکاب جرم کودک بودند، میشود.