جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، شامگاه جمعه پیش از رفتن به تعطیلات پایان هفته در کمپ دیوید، در پاسخ به این پرسش که آیا روسیه دست به اقدام نظامی علیه اوکراین خواهد زد، گفت با همتای روس خود در این مورد گفتوگو خواهد کرد.
یک مقام کاخ سفید و یک مقام در کرملین بهطور جداگانه اعلام کردند پرزیدنت بایدن و ولادیمیر پوتین روز سه شنبه که گفت وگوی ویدیویی خواهند کرد.
به گفته مقام آمریکایی، پرزیدنت بایدن در نظر دارد بر نگرانیهای واشنگتن در مورد فعالیت نظامی روسیه در امتداد مرزهای اوکراین و حمایت ایالات متحده از حق حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تاکید کند.
مقام روس هم گفته است علاوه بر مسائل مرتبط با اوکراین، دو رهبر درباره اجرای توافقات دیدار ژوئن گذشته در ژنو سوئیس گفت وگو خواهند کرد.
رئیس جمهوری آمریکا شامگاه جمعه در گفتگو با خبرنگاران در کاخ سفید از مطلع بودن دولتش و رصد آرایش نظامی روسیه در نوار مرزی مشترک با اوکراین خبر داد.
پرزیدنت بایدن گفت: «مدت مدیدی است که از اقدامات روسیه آگاه هستیم و انتظار من این است که با پوتین گفت وگویی طولانی داشته باشم … من خط قرمز هیچکس را قبول ندارم.»
به گفته یکی از مقامات دولت بایدن که خواست نامش فاش نشود، بر اساس یافتههای جدید اطلاعاتی آمریکا پیشبینی میشود که روسیه در حال برنامهریزی برای استقرار حدود ۱۷۵ هزار نیرو در مرز اوکراین است و در حال حاضر تقریبا نیمی از آنها - شامل حدود ۱۰۰ گردان رزمی به همراه تجهیزات سنگین - در نقاط مختلف مرزی مستقر شدهاند.
پرزیدنت بایدن صبح جمعه در کنفرانس خبری دیگری در کاخ سفید در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران گفت دولتش در حال نهایی کردن بستهای است اهداف رئیس جمهوری روسیه در اوکراین را سد خواهد کرد.
در همین حال، آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در گفت وگو با رویترز گفت دولت پرزیدنت بایدن از اوکراین در برابر سیاستهای ولادیمیر پوتین حمایت میکند و بهتر است که رئیس جمهوری روسیه باردیگر به طور مستقیم از این موضع ما آگاه شود.
آقای بلینکن گفت: «رئیس جمهور پوتین تصمیم گیرنده در روسیه است و بسیار مهم است که او به طور مستقیم از رئیس جمهور بایدن بشنود. بنابر این فکر میکنم وقتی آنها گفت وگو کنند، پرزیدنت بایدن تقریباً آنچه را که با شما به اشتراک گذاشتهام، بازگو میکند که اولاً، تمایل شدید ما برای پیشبینی پذیری و ثبات بیشتر در روابط دو جانبه است و همزمان بر عزم ما بر حمایت از اوکراین در برابر هرگونه تهاجم روسیه و حفظ یکپارچگی سرزمینی و استقلال، نه به عنوان یک تهدید، بلکه یک واقعیت تاکید خواهد شد.»
کرملین بار دیگر درخواست خود را برای عدم پیوستن اوکراین به ناتو، مصرانه تکرار کرده و از پذیرش کییف به این پیمان نظامی غربی به عنوان «خط قرمز» خود یاد کرده است.
همچنین ببینید: رئیس جمهوری آمریکا: از اقدامات روسیه در مورد اوکراین آگاه هستیم؛ «خط قرمز» هیچکس را قبول ندارم
نهادهای اطلاعاتی آمریکا تشخیص دادهاند حمله نظامی احتمالی روسیه به اوکراین میتواند در اوایل سال ۲۰۲۲ آغاز شود.
همچنین اولکسی ریزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین، روز جمعه در سخنانی در پارلمان این کشور، از احتمال تهاجم نظامی روسیه در ژانویه سال ۲۰۲۲ خبر داد.
مقامات اوکراین میگویند روسیه حق اعمال نظر در مورد پیوستن اوکراین به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی را ندارد، اما روسیه تجیهزات ناتو در مرزهای خود را تهدید امنیتی تلقی میکند.