در پی حملات مرگبار شیمیایی در سوریه، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا عصر دوشنبه در جمعی از فرماندهان نظامی و مشاوران امنیت ملی خود در واشنگتن گفت که به زودی در مورد چگونگی واکنش نشان دادن به رویدادهای اخیر سوریه تصمیمی را اتخاذ خواهد کرد.
رئیس جمهوری آمریکا گفت ایالات متحده «گزینه های نظامی زیادی» برای اجرا در سوریه دارد. او گفت: «ما نمی توانیم اجازه دهیم جنایاتی که شاهدش بودیم در جهان ما رخ دهد، مخصوصا زمانی که به خاطر قدرتی که ایالات متحده دارد، به خاطر قدرتی که کشورمان دارد، قادر به توقف آن جنایات هستیم.»
پیشتر آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد که در صورتی که این نهاد بینالمللی اقدامی عملی برای نجات مردم سوریه از حملات شیمیایی را اجرایی نکند، خود راساً وارد عمل خواهد شد.
در جلسه اضطراری روز دوشنبه ۲۰ فروردین شورای امنیت ملل متحد که با هدف یافتن راهکار برای وضعیت جنگ داخلی در سوریه و نگاهی موشکافانه به حمله شنبه به شهر دوما تشکیل شد، نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، با انتقاد شدید از بی تحرکی این نهاد بین المللی هشدار داد که طاقت واشنگتن سر آمده است.
خانم هیلی گفت: «ما به نقطه ای رسیدیم که جهان باید اجرای عدالت را با چشم خود ببیند. تاریخ این زمان را ثبت خواهد کرد، شورای امنیت یا میتواند به وظایف خود در قبال مردم سوریه عمل کند یا کاملا از اجرای منشور خود باز میماند. در هر صورت آمریکا پاسخ خواهد داد.»
منابعی در وزارت خارجه آمریکا به صدای آمریکا گفتند که بر پایه گزارش هایی که به دستشان رسیده بر اثر حمله شیمیایی در شهر دوما در سوریه دست کم ۸۵ تن کشته و بیش از هزار تن مجروح شدند.
در جلسه شورای امنیت، در حالیکه روسیه از متحدین دولت بشار اسد مدعی شد که کارشناسان هیچ اثری از استفاده از سلاح شمیایی ندیدهاند، کرن پیرس سفیر بریتانیا در سازمان ملل متحد نیز انگشت اتهام را به سوی حامیان دولت دمشق از جمله ایران نشانه گرفت.
او گفت: «ظلم حاکم در سوریه از دولت این کشور و حامیانش، روسیه و ایران نشات میگیرد. استفاده از سلاحهای شیمیایی اقدامی شیطانی و تشدید کننده اوضاع است. آنچه روسیه به دنبال تحقق آن در این شوراست، انحراف توجهها از مساله استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه به مساله تقابل بین شرق و غرب است.»
پرزیدنت ترامپ پیش از جلسه اضطرای شورای امنیت ملل متحد، در جلسه هفتگی کابینه خود نیز که همزمان با شروع بکار جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید بود، به نقش آنچه واشنگن، توانمندسازی دولت آقای اسد نامید اشاره کرد.
او گفت: «اگر روسیه است، اگر سوریه و یا ایران است، و یا همگی درکنار هم، ما به زودی متوجه خواهیم شد.»
پرزیدنت دونالد ترامپ روز گذشته به همه بازیگران در جنگ داخلی سوریه از جمله ایران و روسیه هشدار داد که اقدامات آنها در این کشور جنگ زده بی پاسخ نخواهد ماند.
او همچنین در تماس تلفنی با همتای فرانسوی خود بر ارائه پاسخ قاطعی به سوریه تاکید کرد.
سارا هاکبی سندرز، سخنگوی کاخ سفید، در جلسه روزانه خود با خبرنگاران به نقش تهران در کمک به دولت آقای اسد نیز اشاره کرد.
او گفت: «متاسفانه ما شاهد تکرار الگوهای پیشتر استفاده شده اسد از تسلیحات شیمیایی هستیم. نیروهای تحت امر او پیشتر از اینگونه سلاحهای شیمیایی علیه مردم سوریه در دیگر نقاط کشور استفاده کرده اند. پرزیدنت ترامپ تاکید کرد که ایران و روسیه نیز در این اقدامات مسوول هستند، زیرا چنین کاری بدون پشتیابی آنها میسر نیست.»
جیم متیس وزیر دفاع آمریکا نیز روز دوشنبه بهره گیری از گزینه نظامی را رد نکرد.
آمریکا حدود یک سال پیش و در پاسخ به حمله شیمیایی به شهر خان شیخون در سوریه که واشنگتن دمشق را مسوول آن عنوان کرد؛ حمله محدودی انجام داد.
آمریکا در این حمله ۵۹ موشک کروز به پایگاه هوایی که گفته شد حمله شیمیایی از آن صورت گرفت، شلیک کرد.