وزارت دادگستری آمریکا روز جمعه ۱۳ بهمن علیه یک شبکه چند میلیارد دلاری قاچاق نفت جمهوری اسلامی در رابطه با «تروریسم» و «دور زدن تحریمها» طرح اتهام کرد.
به گفته این وزارتخانه، این شبکه در تأمین مالی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و دیگر گروههای شبه نظامی دست دارد.
بنا بر اعلام وزارت دادگستری آمریکا هدف از این اقدام متوقف کردن جریان پولی است که جمهوری اسلامی ایران از آن برای تهدید افراد در داخل آمریکا و همچنین منافع آمریکا در سراسر جهان استفاده میکند.
وزارت دادگستری آمریکا میگوید که اقدامات شبه نظامیان مورد حمایت حمهوری اسلامی ایران، از جمله حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل و حمله پهپادی مرگبار اخیر در اردن که به کشته شدن سه سرباز آمریکایی منجر شد، تجارت نفت جمهوری اسلامی را زیر ذرهبین برده است.
این وزارتخانه همچنین بیش از ۱۰۸ میلیون دلار را که شرکت «نفت و پترولیوم چین» تلاش داشت از طریق حسابهای موجود در مؤسسههای مالی آمریکا پولشویی کند، توقیف کرد. وزارت دادگستری آمریکا میگوید شرکت «نفت و پترولیوم چین» یکی از شرکتهای صوری سپاه پاسداران است.
این وزارتخانه گفته است که بیش از ۵۲۰ هزار بشکه از نفت تحریم شده ایران در نفتکش ابیس را که مشمول تحریمهای آمریکا شده بود، نیز توقیف کرده است.
بر اساس این اقدام علیه هفت تن از جمله مرتضی قاسمی، فرزند رستم قاسمی از فرماندهان سابق سپاه و وزیر نفت پیشین جمهوری اسلامی، و نیز بهنام شهریاری، از مقامات نیروی قدس، طرح اتهام شده است. یک شهروند ترکیه به نام سیتکی آیان، یک زن چینی به نام شائویون وانگ، و یک مرد عمانی به نام محمود راشد عمر الحبسی به فرار از تحریمهای ایران و پولشویی در ارتباط با قاچاق و فروش نفت ایران به پالایشگاه های دولتی چین متهم شدهاند.
صادرات نفت خام و تولید نفت ایران در سال ۱۴۰۲ به رغم تحریمهای آمریکا به بالاترین حد خود رسید. در ماه ژانویه، تجارت نفت چین با ایران در پی درخواست تهران برای پرداخت قیمتهای بالاتر متوقف شد. نفت ایران حدود ۱۰ درصد از واردات نفت خام چین را تشکیل می دهد.
این مقام وزارت دادگستری گفت پروندههای اعلام شده، افرادی را از هر دو طرف عرضه و تقاضای نفت تحریم شده ایران هدف قرار داده است.