واکنش نیکی هیلی به تنش روسیه و اوکراین: از تمامیت ارضی اوکراین حمایت می‌کنیم

سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد می‌گوید در تنش بین روسیه و اوکراین، ایالات متحده قویا از حق حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین دفاع می‌کند.

نیکی هیلی در جلسه روز دوشنبه که به درخواست مسکو تحت عنوان نقض مرزهای روسیه در شورای امنیت تشکیل شد، گفت که واشنگتن و دیگر شرکایش برنامه کاری ارائه شده از سوی روسیه را نمی پذیرند.

خانم هیلی علاوه بر اعلام نظر ایالات متحده، در بیان دیدگاه هایش نظر هلند، لهستان، بریتانیا و سوئد را نیز قرائت می کرد.

سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد گفت: «ما قویا از حق حاکمیت اوکراین و تمامیت ارضی این کشور در چارچوب مرزهای به رسمیت شناخته شده، که شامل آب‌های سرزمینی اش می شود، حمایت می کنیم.»

نیکی هیلی افزود: «ما نگرانی عمیق خود را در واکنش به حوادث رخ داده که نقض قوانین بین المللی و در راستای افزایش تنش است ابراز می داریم. ما خواستار رسیدگی به این حوادث برپایه واقعیت هستیم و بنابر این از اعضا می خواهیم به برنامه کاری ارائه شده از سوی مسکو رأی منفی دهند.»

بعد از سخنان خانم هیلی، درباره برنامه کاری ارائه شده از سوی روسیه رای گیری شد که رای نیاورد.

پترو پوروشنکو رئیس جمهوری اوکراین روز دوشنبه اعلام کرد در واکنش به حوادث رخ داده است، از چهارشنبه و به مدت یک ماه حکومت نظامی برقرار خواهد بود، اما این محدویت شامل حقوق شهروندان و یا به تعویق افتادن انتخابات نمی‌شود.

یک روز بعد از تبادل آتش بین نظامیان روسیه و اوکراین و توقیف کشتی های این کشور، رئیس جمهوری اوکراین از مقامات مسکو خواستار آزادی ملوانان و کشتی‌های ضبط شده کشورش شد.

درگیری روز یکشنبه در تنگه کرچ بین دریای سیاه و دریای آزُف (Azov) روی داد. روسیه که از مدت‌ها پیش شبه جزیره کریمه را به خاک خود ضمیمه کرده است، با قراردادن کشتی در زیر پل «کرچ» مانع عبور کشتی های اوکراینی از دریای آزُف به دریای سیاه شد.

واکنش‌های بین المللی به این رویارویی نظامی همچنان ادامه دارد.

رئیس جمهوری اوکراین گفت که دبیرکل ناتو به او وعده داده است که این پیمان نظامی از حق حاکمیت و یکپارچگی سرزمینی اوکراین حمایت همه جانبه می کند و قرار شد که فردا، سه شنبه آقای استولتنبرگ با رئیس پارلمان اوکراین دیدار کند.

اتحادیه اروپا با تکرار موضع پیشین خود که انضمام شبه جزیره کریمه به روسیه را به رسمیت نمی شناسد؛ گفت که مسکو باید ملوانان و کشتی‌های ضبط شده اوکراینی را هر چه زودتر بازگرداند.

نخست وزیر بریتانیا و صدر اعظم آلمان هر دو با تقبیح و محکوم کردن اقدامات برهم زننده مسکو از دو طرف خواستند که هرچه زودتر رو به کاستن از تنش گام بردارند.

رسانه های اوکراین فیلمی را منتشر کردند که در آنها روسیه بعد از شلیک به سه کشتی این کشور، آنها را توقیف کرد. ارتش اوکراین اعلام کرد در واکنش به شلیک ناوهای روسیه به سوی آنها آتش گشود.

یکشنبه غروب به وقت کی‌یف، رئیس جمهوری اوکراین نشست اضطراری با اعضای کابینه خود برگزار کرد.

دولت اوکراین با اعلام وضعیت هشدار نظامی، خواستار برگزاری نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل شد.

افزایش تنش بین روسیه و اوکراین در حالی است که دو کشور از سال ۲۰۱۴ اختلاف شدید دارند. بعد از جابجایی قدرت در سال ۲۰۱۴ در اوکراین که یک چهره نزدیک به غرب به قدرت رسید، گروهی از طرفداران روسیه در اوکراین با اعلام وضعیت اضطراری در شبه جزیره کریمه در جنوب اوکراین، ادعای جدایی از این کشور را مطرح کردند. آنها با حمایت روسیه یک همه پرسی برگزار کردند و از مارس آن سال خود را به خاک روسیه ضمیمه کردند.

ایالات متحده و کشورهای غربی این واقعه را اشغال نظامی کریمه توسط روسیه نامیده و بارها به آن اعتراض کرده‌اند.