ایالات متحده آمریکا، فرانسه، بریتانیا، و آلمان با ارسال بیانیهای مشترک به آژانس بینالمللی انرژی اتمی، خواستار اجرای «کامل» و «بیدرنگ» تعهدات پادمانی جمهوری اسلامی ایران شدند.
آنها در ابتدای بیانیه خود ضمن قدردانی از تلاشهای رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، برای راستیآزمایی اجرای تعهدات پادمانی ایران، گفتند خودداری جمهوری اسلامی از رسیدگی به مسائل عمده باقیمانده طی سالهای گذشته موجب شده که آژانس نتواند از «منحصرا صلحآمیز» بودن برنامه هستهای حکومت ایران اطمینان حاصل کند.
بر اساس این بیانیه، جدیدترین گزارش گروسی حاکی از آن است که هیچ پیشرفتی حاصل نشده و جمهوری اسلامی توضیحات از لحاظ فنی معتبری در پاسخ به پرسشهای آژانس درباره مواد و فعالیتهای پیشتر اعلامنشده در تورقوز آباد و ورامین ارائه نکرده است.
این چهار قدرت غربی در ادامه بیانیه خود افزودند که تداوم «سنگاندازی» توسط جمهوری اسلامی با تعهدات پادمانی این حکومت در قالب انپیتی و تعهدات مندرج در بیانیه مشترک مارس ۲۰۲۳ به آژانس متناقض است.
آنها ضمن یادآوری سابقه پنهانکاری حکومت ایران درباره تاسیسات هستهای، مسائل حلنشده پیشین و کنونی، و بیانیههای عمومی مقامات پیشین و کنونی حکومت ایران درباره تواناییهای فنی جمهوری اسلامی برای ساختن جنگافزارهای هستهای هشدار دادند که اقدامات تهران موجب افزایش تردیدها درباره «منحصرا صلحآمیز» بودن فعالیتهای هستهای حکومت ایران شده است.
بیانیه چهار قدرت غربی خاطرنشان میکند که گزارش گروسی برخی مسائل نگرانکننده از جمله میزان اورانیوم موجود در زباله جامد ارسالشده از آزمایشگاه چندمنظوره جابر ابن حیان به تاسیسات هستهای اصفهان برای تجزیه و نابودی، کمتر از میزان اعلام شده توسط جمهوری اسلامی ایران در سالهای ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ بوده است.
طبق این بیانیه، آژانس در گزارش جدید خود به اطلاع ایران رسانده که در ارتباط با آزمایشهای فلز اورانیوم انجامشده در آزمایشگاه چندمنظوره جابر ابن حیان در خلال سالهای ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۹، میزان مواد هستهای شناسایینشده بیشتر از میزانی بوده که آژانس پیشتر مخابره کرده بود.
چهار قدرت غربی در بخش دیگری از بیانیه خود امتناع حکومت ایران از لغو تصمیم خود مبنی بر اخراج چندین بازرس آژانس به رغم درخواستهای بینالمللی را محکوم و ابراز امیدواری کردند که تهران این تصمیم خود را لغو کند.
به گفته آنها، جمهوری اسلامی به جای بهرهگیری از فرصتهای موجود به منظور تعامل سازنده برای حل مسائل باقیمانده، از انجام هرگونه اقدام ملموس خودداری میکند.
آمریکا، بریتانیا، فرانسه، و آلمان با اشاره به قطعنامه آبان ۱۴۰۱ شورای حکام که سه ماه پیش نیز توسط این شورا مورد تاکید مجدد قرار گرفت، خاطرنشان کردند که جمهوری اسلامی ایران باید توضیحات معتبری درباره وجود ذرات اورانیوم در سایتهای از پیش اعلام نشده ارائه دهد، مکان کنونی این ذرات و یا مواد آلودهشده را به آژانس گزارش دهد، تمام اطلاعات، اسناد و پاسخهای مورد نیاز آژانس را ارائه دهد، و امکان دستیابی آژانس به مکانها و مواد مورد نیاز آژانس را فراهم کند.
به گفته آنها، از زمان آخرین گزارش فصلی گروسی در سه ماه پیش، هیچ نشانهای از تغییر در الگوی رفتاری مبتنی بر تعلل حکومت ایران مشاهده نشده است.
آنها هشدار دادند که صبر شورای حکام محدود است و اگر حکومت ایران همچنان از ارائه همکاریهای لازم، کامل، و بدون ابهام به آژانس خودداری کند، اقدامات بیشتری علیه آن انجام داده خواهد شد.
رافائل گروسی روز دوشنبه ١٩ شهریور اعلام کرد فعالیتهای غنیسازی جمهوری اسلامی در سطوح بالا همچنان ادامه دارد، اما نشاندهنده «شتاب به سوی افزایش سریع» غنیسازی نیست.
همچنین ببینید: گروسی: فعالیت غنیسازی جمهوری اسلامی در سطوح بالا همچنان ادامه دارد؛ قرار نیست با پزشکیان در سازمان ملل دیدار کنمجمهوری اسلامی همواره مدعی بوده که برنامه هستهای اش برای مقاصد صلحآمیز است و هیچ تمایلی به توسعه سلاحهای هستهای ندارد.
با این حال، آژانس بینالمللی انرژی اتمی و کشورهای غربی همچنان نگرانیهای خود را نسبت به کاهش همکاری تهران با آژانس و افزایش فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ابراز کردهاند.