مایک پنس، معاون رئیس جمهوری ایالات متحده، بعد از مذاکره با رئیس جمهوری ترکیه خبر داد که این کشور با پیشنهاد آمریکا برای آتشبس در شمال سوریه موافقت کرده است.
آقای پنس که یک هیئت بلندپایه آمریکا را در آنکارا رهبری میکند، غروب پنجشنبه ۲۵ مهر در یک کنفرانس خبری گفت که تحت رهبری توانمندانه پرزیدنت ترامپ و همکاری رهبران دو کشور (ایالات متحده و ترکیه) به توافق رسیدهاند که ترکیه عملیات چشمه صلح را متوقف کند تا نیروهای کرد ظرف ۱۲۰ ساعت از منطقه خارج شوند.
پرزیدنت ترامپ پس از اعلام خبر توافق برقراری آتشبس در شمال سوریه ضمن اعلام خبر رضایت همه طرفهای درگیر از توافق حاصله، این توافق را خبری خوب برای تمدن بشر خواند. وی گفت: «راهی که ما رفتیم غیرمتعارف بود؛ ولی چیزی بود که خیلیها ۱۵ سال دنبال آن بودند و به آن نمیرسیدند.» او افزود: «آمریکا، ترکیه و کُردها از این نتیجه راضی هستند و این خبری خوب برای تمدن بشر است.»
جزئیاتی از آتش بس ترکیه
معاون رئیس جمهوری آمریکا در این کنفرانس خبری از پرزیدنت ترامپ برای رهبری در حل این بحران تشکر کرد.
آقای پنس درباره جزئیات آتشبس شمال سوریه گفت که ترکیه ۱۲۰ ساعت عملیات خود را متوقف میکند تا نیروهای کرد از یک منطقه حدود ۳۰ کیلومتری خارج شوند. اگر این نیروها کامل منطقه را تخلیه کنند، ترکیه اعلام کرد حاضر است به طور کامل عملیات خود را متوقف کند.
وی افزود: «توافق نشان میدهد بخشی از درک ما این است که با آتشبس، آمریکا تحریمهای بیشتری علیه ترکیه اعمال نمیکند و وقتی که عملیات متوقف شد، پرزیدنت ترامپ تحریمهایی که وضع کرده را برمیدارد. ولی پرزیدنت ترامپ خیلی صریح گفته این توافق باید درست اجرا شود.»
نسخه کامل این کنفرانس خبری را با ترجمه همزمان از یوتیوب صدای آمریکا دنبال کنید:
ساعتی بعد از کنفرانس خبری مایک پنس، «مولود چاووشاوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه طی نشست خبری گفت ترکیه آتش بس نکرده بلکه عملیات خود را به حالت تعلیق در آورده است.
مایک پنس به همراه مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا، رابرت اوبرایان مشاور امنیت ملی کاخ سفید، جیمز جفری نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه و دیوید ساترفیلد سفیر آمریکا در ترکیه روز پنجشنبه دیدارهایی با مقام های ارشد ترکیه داشتند.
این دیدار بعد از تنش های ده روز اخیر صورت میگیرد. بعد از اعلام پرزیدنت ترامپ برای خروج نیروهای آمریکا از شمال سوریه، ارتش ترکیه به مواضع نیروهای کرد در این منطقه حمله کرد. اقدام آنکارا واکنش دیگر کشورها را در پی داشت.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد دستورهای اجرایی برای اعمال تحریمهایی جدی علیه ترکیه را صادر کرده است. پرزیدنت ترامپ افزود از همین امروز مذاکرات تجاری ۱۰۰ میلیارد دلاری با ترکیه را متوقف کرده و افزایش تعرفه فولاد را هم باز میگرداند. وزیر خزانه داری ایالات متحده نیز روز دوشنبه از تحریم سه وزیر ترکیه خبر داد. همچنین کنگره آمریکا قصد دارد تحریمهایی علیه ترکیه وضع کند.
ارتش ترکیه در حالی علیه کردها در شمال سوریه حمله کرده که میگوید آنها با نیروهای حزب کارگران کردستان (پکک) همکاری میکنند. ترکیه اعضای پکک را یک گروه تروریستی میداند و میگوید که این عملیات با هدف مقابله با تروریسم و ایجاد یک منطقه حائل امن در امتدادهای مرزهای مشترک دو کشور انجام میشود تا چند میلیون سوری مهاجر را از ترکیه به این منطقه منتقل کند.
ایالات متحده از آغاز با عملیات نظامی ترکیه مخالفت کرد و نسبت به پیامدهای وخیم انسانی و امنیتی آن هشدار داد.