مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا با بیان اینکه پرزیدنت ترامپ از رئیس جمهوی ترکیه خواستار آتش بس فوری شده است، اعلام کرد که به زودی برای میانجیگری در این بحران به منطقه سفر خواهد کرد.
معاون رئیس جمهوری آمریکا غروب دوشنبه ۲۲ مهر به وقت واشنگتن به خبرنگاران گفت که پرزیدنت ترامپ روز دوشنبه در یک گفت و گوی تلفنی با رجب طیب اردوغان خواستار آتش بس فوری شده است.
آقای پنس که در مقابل کاخ سفید سخن میگفت با بیان اینکه آمریکا به ترکیه برای حمله به سوریه چراغ سبز نداده است، گفت: ایالات متحده پیش از این تهاجم ترکیه به سوریه را تحمل نمی کند. ما ترکیه را به عقب نشینی، پایان دادن به خشونت و نشستن پشت میز مذاکره فرامیخوانیم.
پس از سخنان آقای پنس، استیو منوشن، وزیر خزانه داری آمریکا نیز به خبرنگاران گفت که ایالات متحده تحریمهایی را علیه وزرای دفاع، داخلی و انرژی ترکیه و همچنین وزارتخانههای دفاع و انرژی ترکیه وضع کرده است.
ساعتی پیش از این٬ وزیر دفاع آمریکا نیز اعلام کرد که هفته آینده با متحدان آمریکا در ناتو دیدار کرده و درباره تهاجم ترکیه به سوریه و تبعات ناگوار آن گفت و گو خواهد کرد.
مارک اسپر در پی دستور پرزیدنت ترامپ برای مجازاتهای اقتصادی علیه ترکیه، در بیانیه ای گفت که در ملاقات با اعضای ناتو آنها را تحت فشار خواهد گذاشت تا گام های اقتصادی و دیپلماتیک در واکنش به تهاجم ترکیه به سوریه بردارند.
وزیر دفاع آمریکا در بیانیه خود اقدام نظامی ترکیه در سوریه را اقدامی «غیرمسئولانه» و «غیرضروری» توصیف کرد که ماموریت ائتلاف علیه داعش را تضعیف کرده و باعث آزادی بسیاری از زندانیان خطرناک داعشی شده است.
روز دوشنبه همچنین دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد دستورهای اجرایی برای اعمال تحریمهایی جدی علیه ترکیه را صادر کرده است. پرزیدنت ترامپ افزود از همین امروز مذاکرات تجاری ۱۰۰ میلیارد دلاری با ترکیه را متوقف کرده و افزایش تعرفه فولاد را هم باز میگرداند.
پرزیدنت ترامپ خبر داد: به زودی دستور اجرایی صادر میکنم که بر اساس آن اجازه داده میشود مقامات فعلی و سابق دولت ترکیه و هرکسی که در اقدامات برهم زننده در شمال شرقی سوریه دخالت دارد، مورد تحریم قرار گیرند.
پرزیدنت ترامپ گفت: این فرمان به ایالات متحده این امکان را میدهد که تحریمهایی قدرتمند و اضافی روی کسانی که در نقض جدی حقوق بشر، برهم زدن آتشبس، جلوگیری از بازگشت بیخانمانها به سرزمینشان، مجبور کردن پناهندگان به خروج و یا تهدید صلح، امنیت و ثبات در سوریه دست دارند، اعمال شود.
ارتش ترکیه روز چهارشنبه عملیات نظامی خود را در داخل سوریه و علیه کردها - که آنکارا میگوید با نیروهای حزب کارگران کردستان (پ ک ک) همکاری میکنند - آغاز کرد.
ترکیه اعضای پکک را یک گروه تروریستی میداند و میگوید که این عملیات با هدف مقابله با تروریسم و ایجاد یک منطقه حائل امن در امتدادهای مرزهای مشترک دو کشور انجام میشود.
ایالات متحده از آغاز با عملیات نظامی ترکیه مخالفت کرد و نسبت به پیامدهای وخیم انسانی و امنیتی آن هشدار داد.