دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز سهشنبه ۱۰ اردیبهشت و در پیامی در توئیتر گفت: «به دقت وضعیت ونزوئلا را زیرنظر دارم. ایالات متحده در کنار مردم ونزوئلا و آزادیها آنها میایستد.»
پیشتر دیگر مقامهای ارشد ایالات متحده هم گفته بودند از معترضان و رئیس جمهوری موقت ونزوئلا برای رسیدن به دموکراسی حمایت میکنند.
مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده هم که از نخستین پیامهای حمایت از خوان گوایدو را داده بود،در پیامهایی دیگر افزود: «آنچه امروز در ونزوئلا شاهد آن هستیم، اراده مردم برای تغییر صلحآمیز مسیر کشورشان از ناامیدی به آزادی و دموکراسی است. ایالات متحده با آنها و خوان گوایدو مانده و خواهد ماند.»
وزیر خارجه آمریکا گفت:«عملیات آزادسازی در ونزوئلا در جریان است و جهان نظاره میکند. امنیت خوان گوایدو باید تضمین شود. مردم ونزوئلا خواستار تغییر و گذاری صلحآمیز و دموکراتیک و بازگشت به دوران کامیابی هستند. زمان کنار نشستن رژیم نامشروع فرا رسیده است.»
جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید. هم روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «کاری که خوان گوایدو میکند، کودتا نیست. او رهبری مشروع است و سعی دارد کنترل اوضاع را در دست بگیرد.»
آقای بولتون همچنین افزود:«اگر مادورو و یا حامیانش از زور علیه مردم غیرنظامی استفاده کنند، دچار خطای بزرگی شدهاند.»
کارلوی وچیو، نماینده خوان گوایدو در آمریکا هم به خبرنگاران گفت «هیچ کودتایی در ونزوئلا در جریان نیست» و افزود یک رهبر قانونی دارد شرایط کشور را مشخص میکند.
خوان گوایدو رئیس جمهوری موقت و مشروع ونزوئلا روز سه شنبه ۱۰ اردیبهشت در یک پایگاه هوایی، در جمع نظامیان حاضر شد و گفت «عملیات آزادی» و «فاز نهایی» برنامه او برای کنار گذاشتن نیکلاس مادورو از قدرت آغاز شده است.
در همین حال در این روز، گزارش هایی نیز از درگیری بین طرفداران مردمی و نظامی گوایدو و نیروهای امنیتی دولت مادورو در پایتخت ونزوئلا منتشر شد.
آقای گوایدو گفت:« عملیات رسیدن به آزادی شروع شده و ما تا رسیدن به آزادی ونزوئلا، ایستادگی خواهیم کرد.» او گفت: «ما با متحدان خود در جامعه جهانی گفتوگو کرده و از حمایت قدرتمند آنها برای این راه غیرقابل بازگشت تغییر در کشورمان برخورداریم.»
در آمریکا، مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، طی پیامی در توئیتر گفت که مردم ونزوئلا به طور کامل از حمایت آمریکا برای رسیدن به دموکراسی و آزادی برخوردارند.
علاوه بر اعلام حمایت وزیر خارجه ایالات متحده، کلیآن کانوی، مشاور رئیس جمهوری آمریکا نیز در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز گفت کاخ سفید شرایط ونزوئلا را به دقت زیر نظر دارد.
مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا، هم در پیامی در توئیتر با حمایت از خوان گوایدو گفت: «آمریکا تا زمان برقراری دموکراسی و آزادی در ونزوئلا در کنار شما میماند.»
حمایت اعضای ارشد کنگره از اعتراضات ونزوئلا
در همین حال شماری از قانونگذاران آمریکایی نیز در واکنش به تحولات روز سه شنبه در ونزوئلا حمایت خود را از رهبر مخالفان دولت مادورو ابراز کردند.
مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه از ایالت فلوریدادر پیامهایی در توئیتر به نظامیانی اشاره کرده است که تشکیلات نیکلاس مادورو را ترک کرده و حمایت خود از خوان گوایدو را اعلام کردهاند.
تام کاتن، سناتور جمهوریخواه از ایالت آرکانزاس در پیامی نوشت: «اتفاقی که در ونزوئلا روی میدهد، اسمش کودتا نیست. خوان گوایدو رئیس جمهوری قانونی و مشروع است که جهان متمدن او را به رسمیت شناخته، مشغول برقراری قدرت خود است.»
تد کروز، سناتور جمهوریخواه از ایالت تگزاس هم در پیامهایی در توئیتر از خدمات پرزیدنت ترامپ و دولت او در منزوی کردن و اعمال فشار بر رژیم مادورو تقدیر کرده است.
لیندزی گراهام، سناتور جمهوریخواه ایالت کارولینای جنوبی هم در پیامی خطاب به نیروهای نظامی ونزوئلا گفت: «هیچ راهی برای بهبود اوضاع تا وقتی که مادورو سرکار باشد، نیست. با کمک اراده مردم، این مستبد را کنار بگذارید.»
باب منندز، سناتور دموکرات از ایالت نیوجرسی هم در پیامی در توئیتر نوشت: «ما در کنار خوان گوایدو و مردم ونزوئلا برای آرزویشان در دسترسی به گذاری صلحآمیز و دموکراتیک و پایان دادن به رژیم خلافکار مادورو هستیم.»
جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز گفت: «نیروهای نظامی ونزوئلا با یک انتخاب روبرو هستند: استقبال از دموکراسی، حمایت از غیرنظامیان و اعضای مجلس دموکراتیک ملی و یا روبرویی با انزوا و رنج خودساخته.»
طبق گزارش ها، در جریان اعتراضهای روز سهشنبه در کاراکاس، یک خودروی زرهپوش وابسته به نظامیان مادورو، شماری از معترضان حامی خوان گوایدو را زیر گرفت.
تصاویری از این زیرگیری از سوی شاهدان عینی و رسانههای محلی منتشر شده است. مقامات وابسته به دولت مادورو همچنین شورش گسترده نظامیان علیه مادورو را تکذیب کردند. اما یک عکاس خبرگزاری رویترز از پرتاب گاز اشک آور به سمت نظامیان اطراف گوایدو در روز سه شنبه خبر داد.
ایالات متحده آمریکا و ۵۴ کشور جهان ریاست جمهوری موقت خوان گوایدو را به رسمیت شناختهاند.