رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در حالی روز سه شنبه با دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده در کاخ سفید دیدار و گفتوگو خواهد کرد که تصمیم واشنگتن برای تجهیز نیروهای کرد سوریه در جنگ علیه داعش موجب نارضایتی آنکارا شده است.
رسانههای آمریکا هفته گذشته به نقل از مقامهای پنتاگون از تصمیم کاخ سفید برای تجهیز ائتلاف موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه، که بیشتر آنها را کردها تشکیل میدهند، خبر دادند که سخنگوی کاخ سفید آن را تایید کرد و گفت این تصمیم پرزیدنت ترامپ است.
ترکیه از همپیمانان آمریکا در منطقه میگوید گروه موسوم به یگانهای مدافع خلق در سوریه با حزب کارگران کردستان (پ ک ک)، که آنکارا آن را تروریست میداند، در ارتباط بوده و وزیر خارجه آن کشور میگوید هر سلاحی که به دست آنها برسد تهدیدی علیه ترکیه است.
یک روز پیش از دیدار رؤسای جمهوری آمریکا و ترکیه، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت که اختلاف نظر دو کشور در این زمینه قدیمی بوده و تلاش برای رسیدن به تفاهم بر سر آن دشوار به نظر میرسد، چرا که پیش از ریاست جمهوری دونالد ترامپ وجود داشته است.
به نوشته این خبرگزاری، دولتهای قبلی آمریکا در تلاش برای رسیدن به موازنهای بین نگرانیهای همپیمان خود در منطقه و ناتو، و اولویتهای واشنگتن در خاور میانه بودهاند؛ به ویژه در سه سال اخیر که مبارزه با گروه افراطی داعش در عراق و سوریه در صدر آنها قرار دارد.
توازن بین حمایت از کردها – که ترکیه آنها را تهدیدی علیه خود میداند – در جنگ با داعش و پیشگیری از ریسک چرخش آنکارا به سمت رقیب ژئوپولتیک آمریکا، یعنی روسیه، یا حرکت کردها به سوی تشکیل یک کشور مستقل برای خود، هدف عمده کاخ سفید بوده است.
پرزیدنت ترامپ اولویتهای دولت خود را در این زمینه روشن کرده است. آمریکا کردها را برای بازپسگیری شهر رقه در سوریه تجهیز و در عملیات آزادسازی شهر موصل در عراق نیز از آنها حمایت میکند. از رقه و موصل به عنوان دو مرکز خلافت خودخوانده داعش یاد میشود.
با این حال ترکیه نگران است سلاحهای آمریکایی که در اختیار کردهای سوریه قرار میگیرد در نهایت علیه منافع آنکارا به کار گرفته شود. پنتاگون میگوید نظارت دقیقی بر سلاحهای ارسالی به کردها اعمال میکند و به ترکیه هم در تامین امنیت مرزهایش کمک خواهد کرد.
ایالات متحده و اتحادیه اروپا نیز حزب کارگران کردستان (پ ک ک) را یک گروه تروریستی میدانند.
انتظار میرود آقای اردوغان در دیدار با پرزیدنت ترامپ، موضوع استرداد فتح اﻟله گولن به ترکیه را نیز مطرح کند. آنکارا میگوید این روحانی ترک ساکن ایالت پنسیلوانیا، که زمانی متحد اردوغان بوده است، در کودتای نافرجام سال گذشته در ترکیه دست داشته است.