جان کری، وزیر امورخارجه آمریکا، روز پنجشنبه وارد وین شد تا در گفتگوهای چند جانبه برای یافتن راه حلی سیاسی برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه شرکت کند.
آقای کری، مذاکرات وین را بهترین فرصت برای پایان دادن به "وحشت بدون وقفه" چهار و نیم سال گذشته در سوریه توصیف کرد که حدود ۲۵۰ هزار کشته بر جا گذاشته و میلیون ها نفر را از خانه هایشان رانده است.
ایران برای اولین بار به چنین گفتگوهایی دعوت شده است. در مذاکرات وین، عربستان سعودی، رقیب ایران که از مخالفان بشار اسد حمایت می کند نیز حضور دارد.
رویترز به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی در روز پنجشنبه نوشت که ایالات متحده امیدوار است در گفتگوهای جدید روشن شود که آیا تهران و مسکو سرانجام قبول می کنند که سوریه را رهبری جدید اداره کند و از بشار اسد عبور کنند؟
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
خبرگزاری ها گزارش داده اند که جواد ظریف روز پنجشنبه در راس یک هیات وارد وین شده است. به گزارش خبرگزاری فارس، حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقا، عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی، و حسین جابرانصاری مدیرکل خاورمیانه عربی و شمال آفریقا، و همچنین سخنگوی جدید وزارت امور خارجه ایران آقای ظریف را همراهی میکنند. ایران می گوید بدون قبول هیچ پیش شرطی در مذاکرات وین شرکت می کند.
روز پنجشنبه گفتگوهای مقدماتی آغاز می شود و روز جمعه مذاکرات اصلی برگزار می شود. در گفتگوهای مقدماتی غیررسمی، دیپلمات های ارشد آمریکا، روسیه، عربستان و ترکیه شرکت دارند.
اپوزیسیون سوریه که مورد حمایت غرب است به حضور ایران در مذاکرات وین اعتراض کرده است. تهران برای پشتیبانی از دولت بشار اسد، نیروهای رزمی به سوریه فرستاده است.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
وزارت خارجه بریتانیا روز چهارشنبه در اطلاعیه ای اعلام کرد فیلیپ هموند، وزیر خارجه بریتانیا روز جمعه در اجلاس وین حضور خواهد داشت. بر اساس این اطلاعیه، در مذاکرات وین، روسیه، آمریکا، ایران، عربستان سعودی، ترکیه، امارات، قطر، اردن، آلمان، فرانسه، مصر و ایتالیا به همراه بریتانیا حضور دارند.
حضور ایران در گفتگوهای وین پس از دعوت آمریکا صورت می گیرد و به نوشته نیویورک تایمز، نشان دهنده چگونگی ظهور ایران در مجامع بین المللی پس از سال ها به حاشیه رانده شدن تحمیلی از سوی آمریکا است. دو سال پیش، دعوت از ایران برای شرکت در گفتگوهای سوریه با فشار آمریکا پس گرفته شد.
عربستان سعودی نیز که همواره ایران را به دخالت در "کشورهای عربی" متهم کرده به شرکت ایران در مذاکرات صلح سوریه واکنشی بدبینانه و محتاطانه نشان داد.
عادل الجیر، وزیر امورخارجه عربستان سعودی روز چهارشنبه در کنفرانس خبری مشترک با همتای بریتانیایی خود در عربستان گفت: "اگر آنها (ایرانی ها) جدی باشند، ما خواهیم دانست و اگر جدی نباشند، باز هم خواهیم فهمید و وقتمان را با آنها تلف نخواهیم کرد."
شرکت ایران در مذاکرات سوریه همچنین حامل یک پیام مبهم نیز برای ایرانی های داخل است. چندی پیش و پس از حصول توافق اتمی با قدرت های جهانی، آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی گفته بود که هرگونه مذاکرات جدید با آمریکا ممنوع است، اما روز جمعه، جواد ظریف بار دیگر با همتای آمریکایی خود پشت میز مذاکره می نشیند.
در آمریکا نیز قانونگذاران احتمال موفقیت مذاکرات وین را با توجه به اختلافی که آمریکا با روسیه و ایران بر سر سوریه دارد زیر سوال بردند. سناتور جمهوریخواه باب کورکر، حملات هوایی روسیه به مواضع مخالفان دولت اسد از جمله گروه هایی که از آمریکا کمک می گیرند، و همچنین کمک تهران به دمشق را از دلایل بدبینی خود به نتیجه بخش بودن گفتگوهای وین دانست.