ابراز نگرانی مقام ارشد کاخ سفید از ادامه توسعه برنامه هسته‌ای ایران: یک خطر بین‌المللی است

نمایی از کاخ سفید - آرشیو

یک مقام ارشد دولت آمریکا روز جمعه ۲۶ آذر در یک کنفرانس خبری تلفنی با محوریت مروری بر سیاست خاورمیانه‌ای واشنگتن در آستانه سال جدید میلادی، درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران گفت زمان گریز هسته‌ای تهران «بسیار کوتاه» شده است.

زمان گریز هسته‌ا‌ی به زمان مورد نیاز برای تبدیل مواد لازم به یک سلاح هسته‌ای قابل‌انتقال یا قابل‌شلیک گفته می‌شود.

این مقام همچنین درباره ادامه مذاکرات هسته‌ای گفت، مقامات تهران در آخرین دور متوجه شدند که اروپاییان، و حتی روس‌ها و چینی‌ها، همگی در یک جبهه هستند و خروج از تحریم‌ها تنها با پیروی کامل از برجام محقق می‌شود. به گفته او، ایرانی‌ها به این درک رسیدند که آنها طرف منزوی در این مذاکرات هستند.

این مقام ارشد دولت پرزیدنت جو بایدن ادامه داد، ایران با خروج از برجام اقدام به توسعه برنامه هسته‌ای خود، اعم از فعال سازی دستگاه‌های سانتریفیوژ بیشتر و به تبع آن ذخیره بیشتر اورانیوم (غنی سازی شده)، کرده است.

وی در ادامه تاکید کرد که این روند خطرناک و یک خطر بین‌المللی است؛ در حدی که با وجود محوری بودن مساله اوکراین، در مکالمه اخیر بین روسای جمهوری آمریکا و روسیه، برنامه هسته‌ای ایران از مسائل عمده مطرح شده بود.

آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای به عنوان نهاد نظارتی بر پایه برجام و قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت، بارها به نقض محدودیت‌های پادمانی و برجامی ایران اشاره داشته است.

روسیه که فروشنده تنها رآکتور هسته‌ای به جمهوری اسلامی ایران است، همچنان در برجام است و تهران از روابط نزدیک نظامی نیز با این کشور که چالش‌های اساسی با آمریکا دارد، برخوردار است.

مقام ارشد دولتی آمریکا در بخش دیگری از اظهارات امروز خود، جمهوری اسلامی «ایران را چالش همیشگی آمریکا» طی دهه‌های گذشته عنوان کرد و افزود، ایرانی‌ها همچنان آمادگی برداشتن گام‌هایی که به پیروی کامل منجر می‌شود را نشان نداده‌اند.

در بعد اقدامات منطقه‌ای ایران، این مقام ارشد آمریکایی برقراری تماس بین تهران و ریاض را امری واقعگرایانه عنوان کرد و افزود داشتن کانال ارتباطی می‌تواند از خطر اشتباه محاسباتی پیشگیری کند.

او افزود، داشتن چنین کانالی بین تهران و دیگر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس مانند امارات متحده عربی نیز می‌تواند چنین کارکردی داشته باشد.

وزیر امور خارجه عربستان سعودی که کشورش از سال ۲۰۱۶ و پس از حمله به سفارت و کنسولگری‌اش در تهران و مشهد روابط خود را با ایران را قطع کرد، این دیدارها را تایید کرده، اما محتوای آنها را بسیار مقدماتی عنوان کرده است.

این مقام کاخ سفید، در ادامه گفت چنین ارتباطاتی به تهران این مساله را گوشزد خواهد کرد که تنها راهی که می‌تواند از تجارت معمولی بهره ببرد بازگشت به توافق هسته‌ای است، زیرا این تنها راه رهایی از بند تحریم‌های ایالات متحده خواهد بود.

این مقام ارشد دولت پرزیدنت بایدن، همچنین به سفر اخیر مقامات خزانه‌داری و به‌ویژه رئیس دفتر کنترل دارای‌های خارجی این وزارتخانه به امارات متحده عربی اشاره کرد و گفت، آندریا گاکی رئیس این نهاد نظارتی مالی به بخش خصوصی امارات به‌ویژه شرکت‌های خصوصی در دبی گفته است که تلاش نکنند تحریم‌های آمریکا را به نفع ایران دور بزنند، زیرا این اقدام با واکنش جدی واشنگتن روبرو خواهد شد.

وزارت خزانه داری ایالات متحده به صورت دوره‌ای بر شرکت‌ها و افرادی که به صورت صوری از طرف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دوبی دفتر بازرگانی ایجاد کرده اند، تحریم اعمال می‌کند.

او در مورد نزدیک شدن سالگرد کشتن قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه، که به دستور دونالد ترامپ رئیس جچمهوری سابق آمریکا در عراق انجام شد، گفت احتمال برخی اقدامات علیه منافع ما وجود دارد که البته ما کاملا برای آن آمادگی داریم.

این مقام در پاسخ به پرسشی در مورد افزایش سهم نیروهای نظامی در بودجه سال ۱۴۰۱ دولت ابراهیم رئیسی، با اشاره به این که همه جزئیات آن را را مطالعه نکرده است، گفت که مجموع بودجه نسبت به سال گذشته بیست درصد کاهش نشان می‌دهد، اما این مساله جلوی افزایش سهم نظامی ایران را نمی‌گیرد، بنابراین ایالات متحده برای مهار و تنش‌زایی از اقدامات جمهوری اسلامی آمادگی دارد.